Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

PRMOSI TRBRU PEMBIAYAAN PERIBADI PELBAGAI KOPERASI, : PROMO KOPERASI:MAX PTGN KELAYAKN SEHINGGA 75%/80% :RATE SERENDAH 3.99 % ==> NOTE:TETAP,KONTRAK,CCRIS,BLCKLIST,HIGH COMMITMENT BOLEH MOHON..SETIAP KOPERASI BERBEZA SYARAT & KRITERIA.. ==>RATE SERNDAH 3.99% STHN,PEMBIAYAAN MAX 200K,10 TAHUN..KOMITMEN LUAR TAK DIAMBIL KIRA .. BERMINAT CALL SY : YATI - 019 233 4763 Note:pembiayaan peribadi di blog hnya tuk kakitangan kerajaan shaja..kakitngan swasta dan bekerja sendiri tak boleh memohon..telah berlaku perubahan promosi dan tempoh pembiayaan skg ni..just 10 thn..boleh rujuk di blog firdausi..promosi yg ade..

Sunday, April 3, 2011

BERNIAGA ATAU MAKAN GAJI ???

Photobucket



•♫.•♥.••♫.•♥.• Salam buat semua..lama betul sy tak menulis blog ni..dr minggu lpas lagi nak update blog dan post2 baru tp apakan daya kita hnya merancang tapi DIA yg menentukan..coz ada hal yg mengekang sy tuk berbuat demikian..kalau ari keje sibuk ngn keje lak..cuma arini sementara nk tunggu koperasi bukak tuk berurusan ngan diorng sy nk pos artikel jap..lewat sikit mula keje arini..nk update sini kejap..hehehe..•♫.•♥.••♫.•♥.• .

•♫.•♥.••♫.•♥.• Sebagaimana tajuk yg sy pilih diatas tu..sy nk kupas pasal isu ni la kejap..berniaga(kerja sendiri) atau makan gaji??? agak2la kan kalau anda yg mana satu anda pilih?skg ni anda berada di group yg mana satu??hehehhe..mcm2 jawapan pastinye kan..kalau yg lulusan ipta/ipts/kolej2 swasta dan sebagainye selalunye pastinye anda akan mengharapkan suatu jawatan yg sesuai dikementerian kerajaan khasnye dan lain2 sektor amnye yg anda fikir sesuai dgn kursus yg anda ambil semasa belajar sblm ni..betul tak?•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• Tak salah tuk anda berfikir sebegitu kerana anda tlah bersusah payah menghabiskan wang ringgit dan masa semta2 tuk dapatkan segulung ijazah / pengiktirafan yg selayaknye tuk jaminan masa depan...tapi skg ni terlalau byk persaiangan yg harus ditempuhi oleh kalian semua...sehinggakan ramai yg menganggur..dgn alasan kerja yg dipohon belum dapat lagi..takde yg sesuai lagi..gaji tak setaraf..dan lain2 lagi..•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• Sampai bila agaknya anda harus menganggur???sampai bila???sehingga dpt kerja yg diidamkan??tapi bila tuuu??? tiada siapa yg tahu kan...sy bkn apa sy just nk berkongsi sedikit pengalaman dgn rakan firdausi yg berada diluar sana pasl keje..actually sy merupakan bekas graduan UPM dan mengambil jurusan sains komputer sblm ni..abis belajo dulu alhamdulillah sy tak menghadapi masalah sgt tuk dapatkan kerja...sy kerja mkn gaji jga sblm ni..masuk sektor kerajaan..swasta..semua sy rasa..•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• Tapi bila keje mkn gaji ni sy mmg tk cukup dr segi kewangan..byk benda sy tak boleh buat dan beli..pastu terikat ngn masa..kena marah ngn bos..kejar dateline..sume dah rasa..kdng2 tension dibuatnye..ari minggu pn kena keje..sampai sy rasa cm takde kehidupan..takde life..keje..keje dan keje..tapi sy terus bertahan tuk kumpulkan modal / sedikit simpanan tuk sy bekerja sendiri lpas tu..actually sy mmg jenis suka berniaga sejak dr dulu lagi..suka keje sendiri..dr belajar lagi..•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• So bila sy dah rasa masa yg sesuai tuk sy berhenti..sy berhenti kerja..tapi orng kata apa yg terjadi tak semudah dan sesenang yg kita fikirkan sblmnye..bila dah benti tu sy mencari2 bisnes yg sesuai yg tak memerlukan modal yg byk..sementara carik yg sesuai sy grap je apa job yg ade..termasuklah join MLM dan sebagainye..tp mungkin rezeki sy bkn dlm bidang ni..apa yg sy buat tak menjadik..tak mendatangkan income spt yg sy harap2 kan...kewangan pn mmg teruk juga lah masa tu sehinggalah sy jumpa dgn orng yg bertanggungjawab yg membawa sy dlm bidang kewangan ni..•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• So sy terima offer die tuk join die dlm bidng ni..dr situlah sy bermula..pada permulaannye sy bermula dgn pelbagai kesukaran..maklumlah kita masih baru dan belum tahu selok belok kewangan..so income pn tak la byk mana tuk permulaannye..adelah sama dgn starting rate degree..tapi bla bisnes ni ade turun naiknye..begitu jugak income..kdng byk..kadng sikit..walaupun mcm2 kesukaran..sy bertahan juga sbb minat dan keyakinan bahawa sy rasa rezeki sy dlm bidang ini..so sy teruskan usaha..bila jatuh sy bngun..jatuh lagi sy bangun..dan alhamdulillah sy mampu berthan hingga ke hari ini..skg ni dah 2 thn lebih dlm bidang ni..•♫.•♥.••♫.•♥.• .

•♫.•♥.••♫.•♥.• Alhamdulillah..sejak sy terlibat dgn loan koperasi ni sy dapat income seperti mana yg sy inginkan..juh lebih byk dr makn gaji..cma ade turun naik jugak la..hehe..tpi sy gembira dan suka hati..sbb sy buat sesuatu yg sy minat..so kita gembira bekerja..walaupun begitu sy msh belum lagi capai trget sy yg sebenar...insyallah sy nk realisasikannye tahun ini..moga2 Allah memberkati dan mempermudahkan segala urusan..•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• Cuma bila kita terlibat dgn perniagaan ni kita tak boleh lari dr didengki oleh orn lain apabila tgk kita naik / berjaya..guna bomoh dan cara halus itulah yg selalu diorng gunakan..sy pn tidak terkecuali dr terkena semua tu..teruk dibuatnye..berbulan2 sakit & sales down mendadak..tp alhamdulillah Allah masih melindungi diri ini..Dan menyanyangi diri ini..walaupn sentiasa trjadi mcm tu, sy tak stop ditgh jalan..sy teruskan je..kenapa kita nk stop hnya semata2 orng yg mmg nk tgk kita jatuh / berhenti dr buat bisnes kita tu???selalulah kita ingat..kita tak keseorngan..Allah masih ada..so sy redah jee..sy tk mengalah..cma sntiasa lebih berhati2 dan berjaga2..dalam berniaga ni mmg kena byk bersabar..tidak boleh putus asa dan kena ade disiplin yg tinggi..baru kita boleh bertahan dan berjaya..•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• Apa yg sy belajar slma 2 thn ni kalau kita nk berjaya, disiplin dan kerajinan kena cukup2 jaga..jaga masa..setiap hari kena ajarkan diri kita seawal pagi dlm pukul 8pg / 8.3opg make sure kita tlh berpakaian lengkap ala2 pejabat(walau ofis kita kt umah)dan mulakan keje kita..setkan masa spt office hour juga cuma msa kita lebih fleksible..dan tak terkongkong dgn orng lain..sy tak suka nk merewang kelain kalau ari bekerja lagi2 kalau mmg busy je memanjang..kecuali dah ptng dn keje dah siap / tak busy sgt pada hari tersebut barulah boleh stopkan keje...•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• Insyaallah kalau kita berdisiplin..tidak pernah putus asa..jga hubungan kita dgn tuhan..kita boleh menjadik usahawan yg berjaya..kalau kita meniaga ni..income kita tuk sebulan pn leh cecah 10bln gaji tuk jawatan pegawai kt kementerian kerajaan..sy tak nak la mention bape..fikir2 lan sendiri..cma ade turun naik la pendapatan kita tu...sikit..byk..sedang2...cma yg berbezanye pndapatan kita boleh kita ubah..tp masalah lain pn ade juga..kesukaran tuk buat pinjaman tuk kita dan lain2 tu biasala..lebih2 lagi orng yg baru macam sy ni yg orng kata baru nk berdengket2..hehehe..cma anda buat lah keputusan sendiri...•♫.•♥.••♫.•♥.•

•♫.•♥.••♫.•♥.• Apa yg pasti..9/10 rezeki adalah dlm bidang perniagaan...dan tiada orng yg boleh ubah kehidupan kita kecuali kita sendiri yg berusaha tuk mengubahnye dan berlaku dgn izin Allah..yang pastinye kalau nk berbisnes pilihlah bidang yg mmg kita ade kemahiran..pengetahuan dan minat dalm bidang tersebut..insyaallah baru kita boleh berjaya..jgn meniaga kerna ikut-ikutan..sesungguhnya usaha yg berterusan tanpa berputus asa dan dgn izin drpa Allah kita akan capai kejayaan dlm perniagaan..kerana hnya orng yg tidak pernah kenal apa itu erti putus asa sja yg akan berjaya...yg pastinye anda sendiri tentukan tuk kerja sendiri atau mkn gaji..wassalam..•♫.•♥.••♫.•♥.•

Photobucket