Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

PRMOSI TRBRU PEMBIAYAAN PERIBADI PELBAGAI KOPERASI,

:
PROMO

KOPERASI:
MAX PTGN KELAYAKN SEHINGGA 75%/80%

:RATE SERENDAH 4.99 % ==>

NOTE:TETAP,KONTRAK,CCRIS,BLCKLIST,HIGH COMMITMENT BOLEH MOHON..SETIAP KOPERASI BERBEZA SYARAT & KRITERIA.. ==>RATE SERNDAH 4.99% STHN,PEMBIAYAAN MAX 200K,10 TAHUN..KOMITMEN LUAR TAK DIAMBIL KIRA

..

BERMINAT
CALL SY : YATI - 019 233 4763


Note:pembiayaan peribadi di blog hnya tuk kakitangan kerajaan shaja..kakitngan swasta dan bekerja sendiri tak boleh memohon..telah berlaku perubahan promosi dan tempoh pembiayaan skg ni..just 10 thn..boleh rujuk di blog firdausi..promosi yg ade..

Sunday, April 6, 2008

Bicara Hati Owner Firdausi..Sekadar Coretan Utk Perkongsian



try your best...u can do it...don't give up... 

GOOD LUCK !!!

SEKAPUR SIREH UNTUK SEMUA

Sy merupakan wakil kepada produk2 yg sy iklankan kt blog ni.Actualy sy merupakan kosultant kewangan / peg perunding kewanagn..menguruskan pembiayaan peribadi koperasi dan ade satu/ 2 lagi peluang kerjaya lain yg sy sedang survey tuk ceburi..sebenarnya sy ni mmg bercita-cita ingin berjaya sebgai usahawan..sy mmg minat berniaga..tapi sy tau bukan senang untuk berjaya...dah byk kegagalan yg saya alami..


Alhamdulillah skg ni saya telah capai sebahagian dari apa yg sy nak..Hasil dr usaha saya selama ini dgn keizinan rezeki yg Allah berikan..Yang pasti selama ini minat menyebabkan sy tidak pernah kenal apa itu erti putus asa..sbb sy yakin suatu hari nanti sy akan berjaya jua..dgn syarat sy terus berusha dan berusaha..disamping belajar dn mencari ilmu serta pengetahuan untuk berjaya dlm satu2 bidang...doakan sy berjaya..i'allah..


Pada masa lapang juga sy suka berkarya jika ada kesempatan..cuma kekadang skg ni tiada masa untuk berbuat demikian..sama ada melalui karya..puisi dan sebagainya..dengan berkarya saya boleh meluahkan apa yg saya rasa..biasala kan, dlam hidup kita ni.. pelbagai suka duka yg kita lalui..telah lalui dan bakal lalui...tidak kira lah dlm kerjaya..cita-cita ataupun cinta.. cuma skg ni just tuk koleksi peribadi je la..hehehee...



"Buat rakan2 firdausi dan diriku ini..Jadilah kita insan yg berilmu..rajin menuntut ilmu..moga2 kita semua dipermudahkan oleh Ilahi untuk menuntut ilmu bagi memperbaiki diri kita menjadi insan yg lebih baik..belajar sepanjang hayat..bkn hnya sewaktu zaman persekolahan semta2..belajar dan beramal..terutama ilmu2 agama..insyaallah dgn pengetahuan dr apa yg kita belajar..kita boleh mengarungi hidup ini dgn landasan yg betul..dgn izin dr Allah dan pnduan dr Nya..boleh membezakan yg mana haq(benar) dan yg mana yg batil (palsu)..boleh membezakan yg mana boleh dan yg mana tak boleh..moga2 kita mampu menjadi orng yg berjaya dan bahagia dunia dan akhirat..insyaallah.."


 2/2/17..khamis ..bangi selangor.

PENGALAMAN FIRST TIME BUAT BEKAM DARAH DAN TIADA ILMU PULA TENTANGNYA... ALAHAI RUPANYA KENA BERPANTANG JUGA..TAPI, JGN TAK TAU BEKAM  ADALAH SALAH SATU CARA TUK RAWAT PELBAGAI PENYAKIT TERMASUK TURUNKN BERAT BADAN..:)

selamat ptg tuk semua....skg ni pastinya semua tgh sibuk bekerja bg yg berkerjaya...uruskan rumah bg kaum ibu yg sibuk dgn kerja kerja dirumah..tp mreka pn still bekerja...dan pastinya bg adik2 kita yg masih belajar..struggle dlm mencari ilmu..bgtu juga dgn shabat2 kita yg sedng mncari ilmu...sesiapa jua perlu mncari ilmu kerna ia dituntut..semoga kita semua akan berjaya..insyaallah...

arini sy nk share sdkt pngalaman first time sy buat bekam darah...buang  darah kotor..kelakar pn ade sbb xpernah buat sblm ni..upanya lepas berbekam dn sblmnya byk pantang larangnya..tpi disebabkan xtahu dn ingat biasa2 je...sy main redah je la..xde pantang apa2...hihi..jwab dia..rasa sndiri kesan die...

upanya slps berbekam darah tu..buang darah kotor...2 jam lps tu  baru bole mkn atau mndi...sblm tu xbole..dlm tempoh 3 hari cmtu sekurang2nya xbole minum ais..minum air kelapa..bergas...xbole mkn lauk pauk yg gatal sprti ayam ..telur dn yg sewaktu dgnnya..sbb lpas bekam tu..tuk prose penyembuhan...lps buang darah kotor..toksin..lemak2 dan angin serta kolestrol..bg mreka yg bermasalah dr segi ni...antra kesan die adalah badan gatal2 dan juga demam..tp bergantung pad individu la..

sy ni sbb xtahu mmg teruk gatalnya..sbb xpntang mkn...tp ais ..air klpa dan gas mmg xminum..cma ayam..telur dll mkn mcm biasa..disebabkan gatal lbh dr Smngu klau xslp sy.. sy search internet cari info..upanya kena pntang dan tu antra tindakbalas yg berlaku..tp alhamdulillah lpas tu ok semula..hilang gatal2 tu...tp amik masa yg agak lama sdkt sbb xpntang...xtahu..

masa buat bekam darah tu dia just cucuk dgn jarum yg dlm bentuk pen je sblm buang darah guna cup dia tu..ade teknik dia la..dn lps bekam tu darah dah xkuar..cuma kesan bulat2 la sbb cup tu kan..dn kesan merah..bergantung pada individu...

org yg buat bekam sy tu gtau..salah satu kaedaH tuk turunkan berat badan bg mereka yg susah turunkan berat adalah dgn buat bekam darah..sbb kalau byk darah kotor..kolestrol..toksin dll dalam darah or yg sewktu dgnnya mmg susuah turun berat..tu antra faktornya..insyaallah bila selalu buat bekam darah tu berat pn senang turun...insyaallah..

badan pn lebih rasa ringan dan sihat lpas tu..insyaallah...tpi lpas bekam tu kena byk rehat juga...smntra nk ok blik..jgn trus buat keje berat...kena rehat...tuk resdung ke apa..bgus buat bekam...moga3 dgn izin Allah dapat disembuhkan segala pnyakit dlm bdn kita ni..dan badan pn lebih sihat..insyaallah...bg yg xpernah buat tu...bole cuba...bgus sy rasa..bekam darah ni pun sunnah nabi kita..Rasulullah..cma kesan lps bekam brgantung pada individu...k..selamat mencuba...xdpt nk menaip panjang2 coz kna smbung buat keje pula...k...tata,,,:)

 
selasa...10/01/17..bangi selangor...

SELAMAT TAHUN BARU 2017...JADIKAN DIRI KITA SEORANG YG BRJAYA DUNIA DAN AKHIRAT DR SEGALA ASPEK.. ALHAMDULILLAH..BRSYUKUR KITA KERANA MASIH DIPANJANGKAN UMUR HINGGA KE SAAT INI...


assalamualaikum....tq ALLAH diatas nikmat yg dipinjamkan dan diberikan pada hambaMu ini...bersyukur kita semua sbb mampu lagi melihat alam ini...mampu berada ditahun 2017...diberi peluang tuk kita perbaiki diri spya mnjadi lebih baik dan cemerlang dr segala aspek..insyaallah..

jikalau  kita inginkan perubahan dlam hidup kita...kita perlu berubah...jika ingin berjaya dlm perniagaan..berguru dan carilah usahawwan yg telah brjya..berjya secara praktikal bkn teorikal..lakukan langkah2 yg diperlukan..perlu ade guru dan mentor tuk guide kita...xkira dlm bidang apa sekalipun...berkwn dgn merka yg sntiasa ingin maju ke depan...

 

tetapi perlu diingat,,..tuk berjaya urusan dunia mantapkan hubungan kita dgn SANG PENCIPTA..itu adalah kunci utama...jga sentiasa..terutama dalam perkara wajib...insyaallah urusan kita dipermudahkan..jgn jadikan diri kita hmba dunia..biarkan dunia yg mnjadi  hamba kita...biar dia datang pada kita...

cukup2lah kita meratapi apa yg telah berlaku...jgn bazirkan masa dgn sentiasa mengeluh..hidup dlm kenangan dan angan2..semua itu tak bermakna..move on... melangkah kedepan...majukan diri kita..tingkatkan diri...jadilah seorng yg sentiasa positif dlm hidup...setiap yg berlaku pasti ade kebaikan pada diri kita...



betulkan niat kita dlm berbuat sesuatu perkara..mulai kehidupan dgn niat kerana Allah...insyaallah hati akan tenang..urusan kita dipermudahkan...walau pasti akan ade ujiannya..tetapi sekiranya ketenangan kita perolehi semua itu tidak terkesan dihati kita...persoalan hidup kita...

 

akhir sekali..sy ucpkan spya shbat2 sy..sahabat firdausi sy.. lebih berjaya dlm khidupn..sentiasa tambahkan ilmu pengetahuan dan lakukan perubahan dlm diri...jadilah kita seorng yg berilmu..sntiasa baiki diri...bersihkan hati...jga hubungan kita dgn Ilahi..insyaallah kita akan capai kebahagiaan dan kejyaan dunia akhirat..tuk ingatan diri sy sendiri juga yg sentiasa lakukan kesilapan..

 
maafkan sy sekiranya spnjang laman ini diwujudkan ade kesilapan maklumat dan juga terguris hati dgn apa yg sy kongsikan tnpa sy sedari...sy hanya berharap moga ade mnfaat walau sedikit dr penulisan yg xseberapa ini...sy juga tidak sempurna..sentiasa lakukan kesilapan dan cuba tuk perbaiki diri...sama2 kita menuju kearah itu..kearah yg lebih baik..insyallah..



isnin...28/11/16..bangi selangor...

NIKMAT KETENANGAN DAN REDHA DGN KETENTUAN ALLAH.... 

Pagi tuk semua....alhamdulillah kita masih diberi nafas harini...masih sihat..sdngkn kwn2 kita ade yg mnderita sakit skg ni..sekurang2nya klu kita tidak sihat seklipun..tp tidak kronik/kritikal...arini sy kurang sihat sedikit...so rehat je..buat kje dr ofis sndri..xlarat nk mndu...tp syukur sbb sakitnya tk teruk..so pg ni sy amk kesemptan tuk menulis sedikit coretan disisi....


nikmat ketenangan...sekiranya kita diberi Allah nikmat ketenangan...kita akan damai dn tenang dlm berdpn apa jua perkara..hatta perkara besar seklipun...seolah2 tiada msalah...tetapi jika tiada ketenangan dlm diri..prkra kecik akn mnjadi berat..apatah lg perkra yg berat...

antra salah satu prkra yg bole buat kita tenang adlah degn redha dgn apa yg brlaku pada kita...bila dpt perkara sedih kita ok perkara gmbira pn kita ok...perasaan kita sma..bkn brsedih disaat terima prkra yg kita tdk suka...tu bkn redha lagi nmanya...jika kita redha dgn sgla pemberian Allah...Allah akan beri keredhaannya pada kita..insyaallah..dn hati kita akan sentiasa tenang...tp bkn mudah tuk capai tahap ini...kena usha dan brdoa pada Allah...

Moga2 kita semua mampu kearah itu..episod cerita kita berbea...perjlanan hidup kita juga berbeza...lalui dan terima seadanya...laksanakan tugasan kita sbg hamba Allah dn buat apa yg perlu dilakukan...slps tu serahkn pada Allah...sblm buat perkara minta pada Allah..sbb kita tak tahu kn..rezeki kita arah mna pn kita tak tahu..so minta dgn Allah spya Allah pndu..insyaallah akn ok nt...

baru2 ni sy ade tgk cerita korea legend of the blue sea..antra part yg menarik yg buat sy terfikir adalah bila mermaid/ikan duyung berhenti tnya nelayan yg dlm smpan kt tgh laut jln tuk pergi ke soul...die nk ke soul tp tak tahu jln..walhal lautan itu adalah mainan die..sbb mmg die dlm laut je..dn die tak tnya kwn2 duyung dia sbb die tahu mreka bkn org yg bole bantu die...

mcm tu juga kita..nk minta/brgantung..minta dn brgantunglah pada yg sepatutnya...dan brgantung didahan yg kukuh..kita perlukan panduan dlm hidup tuk pandu arah kita supaya tidak sesat...spya smpai kedestinasi dgn selamat..dan smua tu kita perlukan Allah dlm hidup kita...hnya Dia tmpat kita kita berharap dn brgntung dan meminta pnduan petunjuk hidup...bkn berhrap pda manusia....tp brharap pada Allah...

sy rasa stkat itu shja tuk kli ni...kesihatan tak mngizinkan tuk sy menulis pnjg lebar arini...doakan agar sy cpt sembuh...aamiin...moga ade mnfaatnya dgn prkongsian kli ini..insyaallah...k..tq..

khamis...17/11/16..bangi selangor...

IF YOU LOVE TWO PEOPLE AT THE SAME TIME...


assalamualaikum...sel ptg tuk semua...dah lama sy xjenguk laman firdausi ni..maafkan sy ye..insyaallah slpas ini sy cuba update blog ni lbh kerap lagi...:)..moga ade yg sudi membacanya..mndapat manfaat dr penulisan yg tak seberapa ni alau sedikit..insyaallah....

arini sy share sedikit perkongsian kt sini....suatu artikel yg sy rasa agk menarik....moga shbat firdausi sy sudi membacanya....


If you Love two people at the same time..it is true??:) hihi...

Don’t stay with someone because you are afraid you will hurt their feelings, because you will stop them from meeting the person who does think they rock. Was it the Desiderata that said, “Never feign affection for it is as perennial as the grass”. There are many kinds of love and limitless possibilities of where you will find it. ~ Susan Daniels

You choose the 2nd one but not because you did not love the 1st one. Its because the 1st one stopped giving you what you want and need or abused you. The love for the 2nd person could be strictly on an emotional level not a physical one. ~ Melissa Jusztin

There is an interaction and action, reaction between two people. One should show honesty in a relationship. Be honest to your partner and tell him everything. How long can you do things with dishonesty and that's wrong. Don't get into a relationship if you can't be honest. ~ Randeep Hooda

When two people in an intimate-couple relationship look at their interactions as opportunities to learn about themselves instead of change each other, they are infusing their relationship with the energy of spiritual partnership. ~ Gary Zukav

Marriage is the alliance of two people, one of whom never remembers birthdays and the other who never forgets them. ~ Ogden Nash

 moga bermanfaat..:)insyaallah kita jumpa lagi...di lain lembaran..i'ill try my best...


 12/7/2016...selasa..bangi selangor....


SALAM AIDILFITRI - KESAN MINTA DGN ALLAH SBLM  BUAT SESUATU PERKARA...


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI TUK SAHABAT2 LAMAN FIRDAUSI YG BERAGAMA ISLAM..& SEL SEJAHTERA BUAT SEMUA...

dah lama betul rasanya sy tak coretkan sesuatu disini....jgn marah ye...alhamdulillah semlm dh selamat sampai ke ibu kota semula...arini akn mula kerja semula...mcm mana dgn rakan2 sy yg lain agaknya pasti sma...setelah meredah jem dgn izin Allah smpai juga akhirnya ke sini...

insyaallah sy takkan pnjangkan tuk bincang pasl raya arini..sbbb pastinya msing2 ade mcm2 cerita kan...cuma sy nk kongsikan satu perkara kt sini...msa bln ramadhan aritu ditakdirkn Allah sy ade terdngar satu ceramah dlm tv...klau x silap dr usta ebit liew..maafkan sy kalau tersilap..sbb sy dah ingat2 lupa dr mna sy dpt tu...

ceritanya begini...ustaz tu gtau agar sblm kita buat sesuatu prkara kita solat sunat dulu 2 rakaat minta dgn Allah..gtau apa yg kita nk buat dn moga dipermudahkan urusan kita..nk dijadikan cerita..Allah terus gerakkan hati sy tuk buat solat sunat 2 rakaat tu sblm kuar dr umh aritu juga...cite kt Allah kjp lagi apa yg sy nk buat...bgtu juga masa sy nk blik dr kg ke sini...kan masa tu jem teruk..kwn bgtau pun jln jem yg amat...sblm brtolak pagi tu sy buat solat sunat 2 rakaat minta Allah permudahkan perjalanan..dah nk blik ke sel dah ni...

Alhamdulillah..dgn izin Allah perjlanan sy lancar je...jln pn tk jem..skjp2 jeee...bole rasala perjalanan tu dipermudahkan Allah..kjp jeee...subhanallah...bila kita minta dgn Allah..Allah dgr jee...kita je selama ni sombong tk minta dgn Allah..bg kita benda kecik jee...takkn tu pn nk buat solat..pasti kdg2 terdetik juga dihati kita mcm tu kan...tp kita lupa hataa bnda kecik sekalipun..nk kuar umah nk isi minyak sekali pun..kalau  Allah nk bg kete rosak..jln jem dn sebagainya mana kita tahu...

sbb apa sgt yg ade pada kita...kita tiada daya upaya apa2..melainkan semua dgn gerak dn izin Allah...sy belajar byk perkara..slama ni kita terlalu byk minta tolong dgn manusia bila susah..mrayu rayu dgn manusia...kita lupa tuk merayu dn minta tolong dgn Allah...padahal mnuasia tu bkn bole tol kita pn..die pn perlukan pertologn Allah juga...minta dgn Allah dulu..baru ikhtiar dan usaha...Allah akan hadirkn org yg tepat tuk bntu kita nt..insyaallah...

moga2 sy dan shabat semua mampu tuk melakukannya..istikomah dlm perkara ni..insyaallah...bila kita selalu minta tolong dgn orng..lama2 org akan mneyampah dn akan benci serta mnjauhkan diri dr kita...tp dgn Allah..mkin byk kita meminta mkin Allah suka,,kerna itu brmakna kita bergantung sepenuhnya pada Allah..hnya harapkan Allah je..Allah suka kita hnya bergantung pada Dia..berserah sepenuhnya pada Dia...

moga dgn sedikit perkongsian tersebut..ade mnfaat buat semua...kita cuba tuk buat dn istikomah..moga2 Allah bg kekuatan tuk kita dn kita mampu tuk lakukannya..insyaallah...sy pn belajar tuk cuba kearah tu...:) insyaallah...k...rsanya ckup stkat ni dulu tuk masa skg ni..insyaallah ade masa sy coeretkan lagi sesuatu disini...tata..assalamualaikum...


6/6/2016...isnin...bangi selangor...

PUASA DI SATU KETIKA DAHULU...


assalamualaikum tuk semua  sahabat firdausi sy yg beragama islam...rindunya...dah lama xsembng kt sini...mcm mna dgn semua sahabat2 sy?arini kan first puasa....pasti sibuk dan ramai yg brcuti..almaklumlah..masing2 nk amk ksmpatan tuk berbuka dgn family di kg dll..suasana die pasti lain..kalau berbuka ramai2 mkn berbuka biasa2 pn selera je mkn..tu yg kna jga mkn juga tu bg yg cpt naik bdn..termasuk sy lah tu..huhu...pegi terawih ramai2...

bila masuk ramadhn teringat disaat ayah dan ibu masih ade...masa msh belajo dulu..sy msh ingt lagi..biasanya kalau kami kt kg dulu...ptg2 lps asar tu akan mula masuk ke dapur..tol mak buat kuih muih tuk berbuka..onde2 ke..cendul..ikan percik dll...ptg2 pula msti ronda2 ngn motosikal carik air tuak..air kelapa..apa2 air yg best tuk berbuka puasa nt...dan antra mkanan yg mmg selalu jadi juadah kami adlah kerang rebus...buat pncicah die mkn lps berbuka nt..bgtu juga dgn perut muda..tu antra yg mnjadi kemestian..colek pelam...dan tembikai yg size kecil tu..tembikai kuning dan merah..comel2 je tembikainya..biasanya arwah ayah beli satu guni..kalau bkn bln ramadhan pun die selalu beli juga..sbb tu fav kami..

bgtu lah antra situasi puasa msa kanak2 dulu..ptg2 ngaji quran umah tok guru..tp seingat sy..kalau masa tu msh lagi kanak2.../sekolah mnengah..arwah ayah mmg selalu tekankn psl solat..mmg bising die kalau lambat solat/tak solat...tapi alhamdulillah disebabkn die bgtu kita selalu jaga bab solat tu walau pnat mcm mna sekalipun..tp itulah lbh krg puasa zmn knak2 dulu...lbh kpda mkn minum yg excitednya...pastu rajin mandi tu tak yah cite lah kan..akn byk kali berbanding bln biasa..hihi..

skg ni..bila tahun brganti tahun..umor pn dah semkin meningkat dan dewasa..kita pn dh mula belajo hal2 agama scra lbh mndalam.. byk prkra yg dh berubah...smpai stu pringkat bkn mkn minum dah yg jadi keutamaan kita..minat kita..mkn minum dh jadi ala kadar je..perhatian dan fokus kita lbh kpada tuk baiki hbgn dgn tuhan dan amal ibadah..dapat merasai kenikmatan ramadhan itu sndri..bgtulah perubhan yg berlaku seiring dgn usia dan kematangan..dn juga ilmu yg kita ada...

tp bg ibu bapa yg ade anak2 raikanlah mereka...:)sbgaimna kita dulu prnh juga lalui semua tu..apa yg diorg lalui skg ni..cma..jagalah solat..jgn dipksa diorg puasa jika tdk mampu dn belum lg akil baligh..puasa ikut kemampuan mrka shja..tp tekankan solat..sbbb puasa..kalau kita org dewasa pn bole brbuka jika ade sbb yg dibolehkn tuk berbuka..tp solat..sakit pn kna solat bg mrka yg sdh akil baligh/ckup umor dn ckup syrat2 tuk brsolat...kalau x..sia2 je amaln kita yg lain....moga2 kita semua diberi rahmat oleh Allah...

ok lah..rsanya stkat itu shja....pnjg2 kn penat pula nk baca...moga ade mnfaat tuk semua walau sedikit..:)ade msa nt kita sembng lg..insyaaallah..



5/4/16... selasa...upm serdang..selangor...

PERKARA YG TAK TERJANGKA DALAM HIDUP.... 


 assalamualaaikum...:)..lama sy xcoretkan sesuatu disini...pekabo semua?...hopely semua sihat2 belaka...ade yg sibuk keje..study..uruskan rumahtangga dn sebagainya skg ni...bgtulah rutin kita seharian...dr hari ke hari selagi kita masih dipinjamkan nafas dan berada dibumi Allah ini..

ade tak skg ni yg struggle juga tuk turunkan berat badan? hihi..mcm sy...kita geng ye...pyh tul nk trun berat ni..tp arini bkn topik ni yg sy nk sentuh..yg ni iklan je sbb nk share sdkit petua.. mna tau berkesan tuk org lain..antranya..mandi diantara pkul 3-5 pagi..yg pling terbaik pukul 3 hngga 4 pagi lbh...biasanya waktu ni kita bgn tuk tahajud/bermunajat dgn Allah..

so sblm kita solat tahajud tu mndi dulu..ia bgus tuk kesihatan anggota bdn..luaran dn dalaman dn mampu tuk turunkan berat badan sekiranya dilakukan berterusan..insyaallah..tapi bg mreka yg ade masalah kesihatan xbole mndi mlm ke apa jgn buat yee...ni tuk kes yg normal biasa..ade msa nt sy sharekn dtail kebaikan die tu..insyaalah jika ingat dn ade ruang aktu nt..satu lagi buat air detox sendiri...

guna 1 biji lemon..1 biji limau nipis..4 biji kasturi..4/5 hiris halia..guna air panas/suam..bekas 1liter/1.5 liter...ptong mcm biasa..kmudian perah dan masukkan kulit2 skali dlm tu..halia terbaik tumbuk..lps tu masukkn dlm tu..hiris pn ok..nt minumla masa suam2 tu..segelas dulu ke..yg lain tu letak dlm peti ais...cubalah..insyaallah bole buang angin dn turunkn berat..jumlah limau nipis dan kasturi tu bergantung pada individu nk leak bape..lemon pn..janji bole minum..nk masukkn timun pn bole..ngn epal...sel mncuba ye...minum pg sblm srpn bgus...dn keasn yg effektif adalah minum aktu air agak pnas(yg kita bole minum..jgn pnas sgt..xelok juga nt) /suam..

ok..berbalik pada topik pg ni sy sentuh sedikit berkaitan dgn satu perkara yg brlaku kblkagn ni..Allahuakbar..sesungguhnya Allah Maha Kuasa...kdg2 ade prkara yg kita tak duga brlaku dgn sklip mata je..bnda yg tdk kita sangka..dn pastinya jika boleh kita undurkn masa..kita ingin putar semula masa itu..tidak terduga perkara yg sdng brlaku dpn mata..perkara buruk yg menimpa kita..walau pada hakikatnya semuanya adlh baik tuk kita krna semuanya dr Allah hakikatnya...cma secara syariatnya perkara tersebut brlku disebabkan perbuatan kita sndiri..dan perkara tersebut terlaksana/berlaku dgn izin Allah..

baru2 ni ade musibah/perkara buruk yg telah berlaku kpda seseorng yg sy kenali..juga merupakan customer sy..mmg amat mngejutkan...dia ditahan disesbabkan atas suatu kesalahn yg tidak kita duga..sy xnk dtailkn kt sini..skdr spintas lalu tuk kita ambil iktibar dan mendoakan die...bila dpt tahu mmg terkejut yg amat sy...sblm ni sy kenal xrpat sgt..tp stkt yg kenal tu orgnya baik je..tp scra mndalam tu w'alam la....terkejut sy bila tetiba jadi bgini..mmg xpercaya..sklip mata je..skg ni die dithan pihak berkuasa..dr laporan yg dibuat seolah2 die bersalah dn mngaku segla keslahan yg tlh diletakkan padanya..sdngkan pabila seorng kenalan menziarahinya..die menangis dn mengatakan die tak buat semua tu...berulangkali die mengulangi ayat yg sama smbil menangis...keadaan die pn menghibakan...

kenalan yg pegi melawatnya itu bgtau..moga kwnnya itu terbuka hati tuk ceritakan perkara yg sebenar..mungkin die cuba untuk melindungi seseorng..apa2 pn hanya die yg tahu..sy tumpang sedih diatas apa yg brlaku...hnya mampu tuk doakan spya Allah bntu die dan die bebas dr sebarang tindakan yg boleh memusnahkan masa depannya...antra punca semua yg berlaku tu adlh disebabkn tekanan perasaan dn hidup...bila jadi bgini..sy brfikir..mash ramai agaknya diluar sna yg mngalami keadaan yg sama..dan bersyukur sgt2 kerana Allah beri ketenangan dan nikmat iman walau  pelbagai ujian hidup yg berlaku...

selepas solat..marilah kita pakat2 doakan tuk semua shbat kita diluar sna..walau kita tdk kenali mereka.. agar Allah bantu mreka tuk keluar dr permasalahn hidup..dilindungi oleh Allah..diberi ketenangan dan nikmat iman serta dlm jagaan Allah sentiasa..dibukakan pintu2 rezeki..doalah walau sekali..mna tau dgn asbab doa salah seorg dari kita Allah akan makbulkan...suatu ketika kita juga pastinya perlukan doa dr shabt2 kita jua..dn yg pastinya..jika kita mendoakan tuk org lain..malaikat akn mendoakan tuk kita trlebih dahulu kpada Allah dgn doa yg sma yg kita pohonkan kpada shabat kita itu...

moga Allah membantu kenalan sy itu..diberi ketenangan dn kekuatan...pastinya akan terdetik dihatinya..andai prkara ini xberlaku..jika aku xbuat bgini..aku tdk akan brda disini..masih ditmpat kerja yg mmg dah bagus..bersama keluarga dll..namun apakan daya semua itu tdk berguna lagi..masa tdk dapat diundur lagi..perkara tlah pun berlaku..disaat ini hnya Allah yg boleh membantunya...membantu kita semua..

bila berlaku sesuatu prkara..jgn kita berkalau2 lagi..pandang ke depan..ambil pngajaran dn cari penyelesaian...mintalah pertolongan dgn Allah..hnya DIA yg bole membantu...ni tuk ingatan sy sendiri dn shabt2 sy yg lainnya..jgn kita jauh dari Allah..kerna semua yg ade dilangit dn bumi adalah milik Allah..manusia/makhluk lain xkan mampu tuk bantu kita/musnahkan kita tanpa izin dan kehendak dr Allah..moga kita semua akan sentiasa dirahmati Allah..amin ya Allah..k..ckupla stakat ni..insyallah ade masa nt sy akan nukilkan lg  prkongsian disini...

16/2/2016...selasa..selangor...

SEMBANG2 PAGI..BKN SENANG NK BERNIAGA / KERJA SENDIRI...

arini sy ingin bertegur sapa dgn sahabat2 firdausi sy disini...tp maaf coz arini sy xde somthing yg khusus tuk dibincangkan..cuma sekadar ingin bersembang dan bertegur sapa dgn kwn2...sbb xterlintas somthng yg menarik tuk dikongsikan...tadi ade somtng yg bermain difikiran..tapi tetiba seolah2 dah kosong..hilang...adoi..skjp je hilang....

cuma baru2 ni ade seorng kenalan yg sibuk nk berniaga tpi ketiadaan modal..bisnes yg die nk buat sprti pnternakan tu ataupun kecil kecilan stil perlukan modal yg byk ribu juga...so bila die berhenti kerja mkn gaji dulu tanpa ade saving mmg susah lah tuk bermula dlm perniagaan...hingga skg belum brmula lagi...kerja mkn gaji kt stu pula payh...

hopely Allah bg die kemudahan modal nt..ade yg sudi membantu...yelah..sebenarnya bkn mudah tuk bekerja sendiri/berniaga..sy sndiri pn dah lalui perit maungnya...tidak semudah yg kita byangkan..tidk semestinya trjadi sprti yg kita rancangkan..dan yg pling penting kena ade ilmu dn juga saving tuk sekurang2nya 6 bln tuk survive...kalau bisnes yg xperlukan modal xpe,,,perlukan ilmu dan servis..tp tu pn kena ade saving tuk perblnjaan kita sndiri juga..

namun yg pasti berniaga/kerja sendiri ni best..income xlimit..jnji kena rajin dan usaha serta jgn lupa brgantung spnuhnya pada Allah..yela...bkn mcm org yg mkn gaji ade gaji tetap bln2..berniaga ni tk menentu...kdg2 mmg berdebar dibuatnya...pening kepala..sbb tu disaat income byk kna menyimpan juga...kalau tak.. teruk juga dibuatnya...kerja sendiri/berniaga ni mengajar kita tuk lbh berdikari..dan macam2 lagi...bkn senang tuk brjaya...tapi kalau dah brjaya suatu kepuasan yg xterhingga...tapi yg pnting mmg kna brdisiplin..disiplin dgn masa..kerja dan sbgainya...insyaallah baru bole brjya digabungkan dgn ilmu yg prlu ade..kalau xboleh brdisiplin dan xde ilmu mmg xkan brjaya...

k..rasanya setakat ni dulu perkongsian pagi ni..ade masa kita borak lagi..insyaallah..smile always...kdg2 hnya dgn sedikit senyuman akan berputiknya satu ikatan persahabatan seterusnya kasih sayang..dgn senyuman juga bole menjemput rezeki..terutama dlm perniagaan...org yg selalu senyum ini org rasa selesa dan mudah tuk berhubung,...tapi senyumlah ikhls kerana Allah..kerna Allah suka..tnpa dgn niat apa2..pastinya kebaikan akan kembali pada kita jua nt...insyaallah,,:)


 10/2/2016...rabu..selangor.. 

BATERI H/PHONE SELALU KONG/TAK TAHAN LAMA? SY SHARE CARA TUK JIMATKAN BATERI TELEFON BIMBIT..TRY LA YEE..SY BUAT ALHAMDULILLAH OK...

morning buat semua...waaahh...kalau tgkkan last post sy kt ruangan ni tu dh agak lama juga la sy xpostkn artikel yee...jgn marah ye tuk sahabt2 sy di laman firdausi ni...:)hihi...

arini sy rasa trpanggil tuk share sesuatu...sy nk share cara tuk save beteri tel bimbit...moga2 ade mnfaatnya...baru2 ni sy ade jumpa dgn kwn..bercerita pasl telefon..sy ckpla beteri tel sy ni cpt sgt habis..padahal dah tukar bateri..pg kedai beli beteri tu die gtau beteri original..sy pn ok lah..hrga pn mahal kan..original lah kot..tpi maslah nya mmg tak tahan lama..bengang juga rasa..sehari tu 2/3 kali kena chrge kdg2..mmg guna power bank...dgn power bank pn boleh abis kalau dh byk kali sgt charge..lbh2 lagi guna tuk chrge lbh  dr satu fon plak..

bnda ni kdg2 mmg buat kita tk selesa/merisaukan..lagi2 kalau kita ni mmg keje urusan kt luar je dan jumpa customer..selalu gunakan fon tuk urusan keje..tu yg bila jmpa kwn mlm tu dia gtau..die pn mcm tu..tetiba sekali tu msa charge tel tu bila dh ckup 100% dia tk tutup terus...biarkan dlm 10 minit...bila die buat macam tu baru bateri die ok..than lama..sehari bole tahan..sblm tu tak takn tahan tuk sehari tu..msti kna charge lagi...

sy pn terfikir...ok jugak kalau blik try...blik dr umh die tu sy pn try la buat mcm die gtau tu..charge hp hngga penuh..100%(selalu sy chrge kdg2 xsmpt penuh pn..hihi)..dan biarkan 10 minit /lbh sikit lps dh cukup 100% tu baru tutup charger tu...

alhamdulillah..mmg ok...lps sy buat mcm tu bateri lagi tahan lama..xperlu sy charge byk kali lagi..lega sikit rasa...upanya nk chrge bateri pn kna ade teknik..hihi..baru la tahan lama...sy guna lenovo..so tel lain xtahu la...kpda kwn2 yg nk mncuba dipersilakan..moga2 dpt juga membantu kalian dan ade mnfaatnya...k..seee u again...:) smile always...sedikit kata2 sbg penutup.."jadilah seperti matahari..yg sentiasa memberi dan menyinari.. tanpa mngharap tuk dibalasi"...

selasa...22/12/15.....selangor...

ANTARA PENAMPILAN DAN ALASAN...ANTARA DULU DAN SEKARANG..BUJANG DAN BERTIGA....

selamat ptg tuk semua shabt2 sy di laman firdausi ini...betul2 dh lama sy tk coretkan sesuatu di laman firdausi dan ruangan ini...ade yg tunggukan artikel yg xseberapa dr sy ni ke? :)..tima kasih ye coz sudi baca penulisan yg xseberapa ni...arini sy kt infra tuk buat kerja kt sini...so sy ambil kesempatan tuk update laman firdausi yg dah lama sy xupdate...


ptg ni sy xde isu yg serius tuk dibincangkan..cuma baru2 ni sy ade trbaca satu post kt fb...brkaitan dgn satu artikel yg menyentuh ttg penampilan seorng isteri/suri rumah..dialog antara suami isteri...yg mana suaminya seolah2 complain knapa isterinya xcntik sprti beberapa artis yg disebut namanya...mybe dr segi penampilan mksudnya..lps tu isterinya trsentak dn cpt2 nk kuar umah...nk g spa dll..minta duit dgn suaminya...lps tu suami ade bg duit kt die dlm 500  mcm tu rasanya tp dia ckp xcukup...kalau nk cntik mcm artis yg disebutkan tu kurang2 kna ade 2000 sbln tuk kecantiakn dn penampilan diri..dan artis yg cntik2 tu pn mereka ade org gaji tuk bantu buat kerja rumah dll...dan post yg dishare tu dishare oleh ramai org..belas ribu kot..sy xingat...

kt sini bkn isu tu yg sy nk bincngkan sbnrnya..bkn psl posting2 tu...tp intipatinya...bila baca posting tu sy termenung sejenak...berfikir sendirian...apa sebenarnya yg nk disampaikan pada suami/lelaki atau tuk diri sendiri....golongan wanita...

adakah tuk berpakaian yg cantik dan kemas juga tidak sempat bila ade anak ..sudah mnjadi ibu?adakah tuk memakai minyak wangi juga tidak sempat ?sedangkan lpas je mandi bole je kita sembur pewangi/cologne kalau tak mampu...takkan itu pn xsempat..xkan nk pakai lipstik sedikit di wajah pn xsempat demi tuk sedikit menarik tuk diri sendiri dan suami...sedngkan masa ade 24 jam..perkara tu bkn ambil masa yg lama pun...walaupun tidak mampu tuk berpakaian mcm artis cukuplah kalau berpakaian kemas dan menarik...bkn baju kelawar yg lusuh...kalau nk keluar kita boleh bermekap2 walau ade anak..tpi kenapa tidak boleh buat dirumah...??

conclusionnya..bkn xde masa dan xsempat..tapi sbb mmg diri sendiri...mmg penampilan kita sebegitu sewaktu dirumah/xkeluar rumh...tidak rasa berpenampilan menarik didpn suami itu satu kepentingan lagi...maaff bagi yg tidak setuju dgn sy ni...knapa sy ckp mcm ni..sbb sy ade kenalan..kakak kwn sy..die sudah bergelar isteri...ibu kpda anak2nya..dan xde pembantu rumah..apa yg sy respect kt die...walaupun die berada kt rumah die sentiasa berpakaian cantik dan kemas..pakai lipstik dan sebagainya..spya nmpk menarik...sy pernah tnya kwn sy..kakak die selalu mcm ni ke..dan die ckp yee..sblm kahwin lagi kakaknya mmg seorng yg mnjaga penampilan diri walau berada dirumah..mnjaga kecantikan dll...bkn die saje...ade beberapa lagi yg sy kenal..mmg bgtulah mereka...sblm dan seleps kahwin..

dan rasanya kalau 500 sbln sukarang2nya sdh mampu tuk membeli produk kecantikan dan kesihatan..collagen ke apa..insyaallah...pndai2la...bknnya setiap bln perlu jumlah tu..macam2 cara dn produk yg ade dan bole..cma kalau mmg xnak buat mmg kita akan bg alasan..kalau kita xmampu sekalipun belilah yg murah2..kalau rasa duit tu xckup juga berpenampilan kemas dan cntik sekurang2nya pakai pewangi/bedak sebagaimana kita nk keluar rumah...

yg pasti selama ni kita nk cantik dan menarik kerana apa..?betulkan niat kita dulu spya kita bole sntiasa jaga penmpilan diri secara berterusan...jaga kebersihan diri..kesihatan dan kecantikan kerana Allah..Allah suka dan agama pun tuntut..lebih2 lagi didepan suami...niat kerana Allah..dan untuk kepuasan diri sendiri...insyaallah kita akan sentiasa jaga diri nanti...sy pn sentiasa doa agar sy sentiasa jaga niat kerana Allah..dan cuba tuk sentiasa mnjaga penampilan sentiasa..kebersihan dan kecantikan...mngikut yg termampu...insyaallah kalau niat kita baik Allah akan bantu..yela kita manusia biasa yg selalu terleka..kadang2 kita tak sedar semua ni..dan perlu dingatkan dan ditegur..sy sendiri pun..moga2 kita semua mampu sentiasa istikomah mnjaga penampilan diri tidak kira sewaktu bujang/sudah berumahtangga...

bgtu juga dgn suami..jgn hnya mngharapkan isteri je yg sentiasa berpenampilan menarik dpnnya..tapi sbg suami korang juga perlu mnjaga diri dan penampilan tuk isteri..bantu isteri tuk beli apa2 yg perlu tuk jaga diri dan penampilannya mngikut yg termampu..pakaian dll..jgn hanya tahu complain shaja..sama2lah berbincng dan saling membantu...bantulah sama tuk urus rumahtangga..dn terima kekurangan masing2 dgn berlapang dada smbil sentiasa memperbaiki kelemahan yg ade yg boleh dibaiki...tuk diri dan pasangan...

sy rasa setakat itu shaja tuk hari ini..maafkan sy sekiranya pendapat sy ini ade yg terluka..tidak suka/ tak setuju...kdg2 kita perlu sedikit ruang sndirian tuk berfikir semua ni..setiap prkara kalau kita inginkan sesuatu kita akan berusha hingga kita dpt..tetapi jika kita tdk menganggapnya penting byk alasan yg diberikan...kita tdk perlu mnjadi org lain..secantik org lain..bersyukur dgn kecantiakn yg Allah kurniakan pada kita...jaga kebersihan... penampilan dan kecantikan sedaya yg termampu..yg pnting niat kita...moga2 sedikit perkongsian ini ade mnfaatnya...k..ade masa kita sembang lagi..insyaallah..


isnin...26/10/15...selangor....

PANIK BILA FLUSH AIR TAK KELUAR MASA KT TANDAS?? :) JGN RISAU...ADE CARANYA TUK BAGI AIR KELUAR DR TANGKI YG TIADA AIR TU..HIHI..


salam dn selamat petang....mcm mna cuaca kt tempat shbt firdausi sy skg ni?kt sini alhamdulillah hujan turun dgn lebatnya td...tp skg ni dh mkin reda...jerebu pn dh mkin berkurangan... arini sy ade nk sentuh sedikit berkaitan dgn masalah yg kita selalu hadapi waktu masuk toilet awam biasanya...bkn pasl kebersihan..yg tu rasanya semua tau cmne..sy xminat nk sentuh perkara tu...

cma pernah x klau korang pegi toilet...lpas tu tiba2 xdpt nk flush..air tak keluar...mcm ringan je bila kita tekan tempat nk flush tu..(ni xkhusus yg jenis tarik tu..tp bole juga)..sy selalu juga terkena cmtu..biasanya sbb sblm tu dah ade org yg masuk ramai sblm kita...kalau kita jadi cmtu cmne nk buat? kalau buang air kecik xpe lagi..kalau buang air besar cmne? xkan nk tinggalkan cmtu..kotor tu..lagi2 ade org dh q tunggu nk guna tandas yg kita guna tu..

ok..sy share sikit caranya..xtau la klau2 ade kt luar sna pn yg selalu buat bgini...ni pngalaman sy je...kalau tetiba kita tekan flush air xkeluar...kan biasanya air paip yg kita guna tu mmg ade getah pnjang..jadi...tarik getah paip tu mnghala ke tmpt penutup air tmpat flush tu..angkat sikit penutup bekas air tu  masukkn getah paip tadi..lps tu buka paip tu..biarkan air mengalir dlm tangki kecik tmpat flush tu...biar lama skit..lps tu tekan flush..insyaallah confirm air yg kita nk flush tu akan keluar..dn toilet tadi pn bersih....ade stghnya ade lubng belah tepi..klau jenis mcm tu halakan ke lubng tu pun boleh..mana2..janji air masuk dlm tangki kecik yg menampung air tuk kita flush tuk bersih lubang tandas tiap kali digunakan...

alhamdulillah...setakat ni kalau jd cmtu...air xkuar tuk flush..sy dah xrisau lagi...hihi..sbb dah tahu cara nk atasi..kt umah pn bole buat kalau hadapi maslah yg sma...cma kalau kt umh jrg la brlaku...sbb xramai sgt guna...selalu problem bila kt luar..lagi2 dah ade yg q kt luar nk masuk tandas yg kita guna..pasti huru hara..xkan nk biar cmtu kalau buang air besar...malu oooo...pngotor pn ade...so skg ni dah ade cara tuk atasi cuba praktikkan ye...cra tuk atasi bila flush air  xbrfungsi...air xkuar...masukkan je air dlm tu..cara biasa cuna getah paip yg bersmbung dgn air paip sebelah kita tu..k..moga sedikit prkongsian yg xseberapa ni memberi manfaat tuk semua rakan firdausi...


selasa...20/10/5...selangor.... 

JOM BETULKAN NIAT KITA...NAK BERPENAMPILAN CANTIK KERANA ALLAH.....

ptg tuk semua rakan firdausi sy...tak perasan pula waktu sy update kt ruangan  ni sy kt upm juga...last post pn kt upm...arini suasana kt upm sunyi jee...cam pelik pula..upanya arini upm cuti sbb jerebu..:)..bgtu alkisahnya...tp student la yg cuti..staff upm tgk ramai je yg keje...

arini...sy tak terlintas sesuatu yg khusus tuk dinukilkan disini...sbnrnya sblm ni ade sesuatu yg menarik yg sy ingin kongsikn disini..tp dari tadi perkara tu xterlintas pula..dah lupa apa die..puas sy berfikir..tp xdatang juga die..subhanallah kjap je kalau Allah nk tarik ingatan kita akn sesuatu perkara...trus xingt..kalau nk ingt pn kjap je..nk ckp nya kita ni mmg tiada upaya apa2..semua dikawal oleh Allah..xpe...insyaallah kalau tetiba tgh menulis ni sy trlintas perkara tu sy akan nukilkan disini..insyaallah....

ade sesuatu sebenrnya yg bermain difikiran sy..tp rasanya buat masa ini sy tdk nukilkan lagi disini..arini sy rasa sy just nk share somthing yg santai..dan mybe bnda ni dah selalu sbnrnya dibicarakan..tp tu org lain..kali ni biarlah sy yg usulkan kat sini..bole kan?

bila kita dah mkin meningkat usia ni..berat badan pn mudah dan makin naik...bg mereka yg mudah naik berat badan..ni berkecuali bg mreka yg jenis kurus dan mkn apa pun bdn tak naik2..hihi..golongan ni berkecuali ye..sbb diorg xde maslah..

bila badan makin naik...badan makin berisi..akhirnya dah jadi gemuk...penampilan pn dah berlainan..prkara ni plng memeberi kesan kpda kaum hawa brbanding kaum adam..knpa? for sure la sbb kaum wanita ingin sentiasa kelihtan cantik dan menarik..lbh2 lagi untuk org yg mereka syg(yg ni kna hati2 ye...betulkan niat..hihi) ade diantara kita yg bergelar wanita ni dapat psgn yg xkisah akn penampilan diri kita mcm mna..gemuk ke kurus ke...comot ke...

tapi dlm masa yg sama ade juga yg jnis mmg mnjaga penampilan dn cerewet bab2 ni..sehingga ade disebabkan faktor kegemukan dan badan yg xmenarik pasgn mereka carik yg lain..hubungan terputus bgtu saje..mmg byk yg berlaku..samada dialam percintaaan/perkahwinan..pasti ia melukakn kan? ia byk berlaku pada kaum wanita sbnrnya brbnding lelaki...tp secara lumrahnya lelaki atau wanita mmg sukakan pada kecantikan dan keindahan...perkara biasa..lumrah sebenarnya...

so berbalik pada isu berat badan tadi..sy pn sentiasa cuba ingatkan diri..mmg payah kadang2 nk maintainkan berat badan dan penampilan yg menarik ni spnjang masa...bg mreka yg susah tuk turunkan berat badan..sbb tu mcm2 produk tuk turunkan berat berada dipasaran...bg sy mnjaga penampilan diri dan kecantikan tu mmg pnting..tp jgn smpai berbuat sesuatu yg dilarang oleh agama/melanggar apa yg xapatut kita langgar...yg tu kita kena jelas dulu...dan bg kaum hawa...jgn cpt terasa/terguris jikalau pasagn anda menegur spya mnjga penampilan diri dan kawal berat badan..think positive...just do it...dan biarlah mereka juga jaga penampilan sama...

cuma sy selalu ingatkan diri...turunkan berat badan..jga badan kerana ALLAH..bkn kerana org lain..bkn kerana kekasih dll..betulkan niat dulu...Allah kan sukakan kecantikan dan keindahan...nabi pun sama..sekiranya kita jaga berat badan..sesuai dgn ketinggian dan umur..dgn izin Allah juga bdn kita pn lebih sihat..badan tak tampung berat berlebihan yg sebabkan byk kesan buruk dari baik..effect pada kaki..jantung dll...bila kita niat kerana Allah..nk cantik dan sihat kerana Allah semngat kita lbh kuat..dan tidak putus asa..insyaallah Allah akan bantu...nabi sendiri sentiasa mnjaga penampilan diri dan badan..jadi..kita betulkan niat sbb nk sihat dan cantik nk ikut macm nabi..nk buat apa yg Allah suka..bkn tuk pikat lelaki..atau tuk dapatkan pasangan hidup/lain2 sebab..

insyaallah..bila niat kita awal2 lagi betul...xkira kita dah nikah /masih bujang kita akan cuba sentiasa mnjaga penampilan diri..sbb kita nk cantik dan sihat sbb Allah..masa kita bujang kita jaga penampilan diri..masa nikah pn insyaallah kita akan berbuat bnda yg sama sbb kita jaga penampilan kerana Allah..nk cantik kerana Allah..Allah sukakan kecantikan dan kebersihan.. jd selagi kita hidup dan mampu insyaallah kita akan mnjaga penampilan diri..cuba tuk jaga amanah Allah..annggota badan yg dia bg pinjam ni amanah...bkn kita bole buat sesuka hati kita pun..mmg diakui kdg2 mmg susah nk turunkan berat badan bg sestgh org sbb badan die susah nk turun..tp betulkan niat..minta tolong dgn Allah dn cuba kawal pemakanan dan ambil apa2 supplement yg ok..yg kita mampu,...

baru2 ni sy ade join satu group kelab diet atkins malaysia...salah satu cara tuk turunkan berat iaitu dgn amalkan mkan protein..sayur..kurangkan mkn mkanan yg berkarbohidrat..dan alhamdulillah yg mana betul2 amal tu mmg ramai yg turun berat tgk dr sharing dr diorg...so yg mana berminat mngkin bole cuba cari group atkins malaysia tu kt fb...moga2 dpt membantu nanti...setahu sy ade satu produk bio protein dr cosway juga bole membantu tuk turunkan berat..dan hrganya pun murah...bolela cuba2 survey nt..tp make sure mkanan tu ok la nt..semak dulu ye..sy just gtau jee..double check dulu sblm beli dan minum tu...

sy sendiri pn dalam proses kearah itu..moga2 trcapai hasrat tuk dapat kembali berat yg diimpikan..doakan tuk sy sma yee..bila berat badan turun dan ideal ni badan pn rasa ringan..nk solat lagi selesa dan mudah..banyk baik dari buruknya..insyaallah..sma2lah kita sentiasa tuk cuba jaga penampilan diri dan kesihatan xkira perempuan/lelaki..nk cantik dan sihat kerana Allah semata..ingat betulkan niat tu dulu..bila niat dah betul..kesannya nt rasa sendiri..berbeza sgt perasaan..rasa dan semngat tuk turunkan berat tu..bnda ni mmg kna disiplin yg tinggi dan perlukan pengorbanan...

terpaksa brkorban..korban makan makanan yg kita suka...habit makan dan minum kita...xbole ke kita cuba tuk berkorban hnya tuk beberapa bln/ tempoh tuk dapatkan berat ideal kita tu?dah brapa puluh tahun kita mkn...berkorban sikit tuk kebaikan kita dimasa akan dtg juga..sy sntiasa cuba ingatkan diri mcm tu...sma2lah kita cuba berusaha ke arah tu..itu juga yg sy cuba buat skg ni..kna kuatkan semngt..insyaallah kita semua mampu tuk lakukannya...just do it..moga kita semua berjaya..insyaallah..jangan putus asa dan sedih2 k...:)..k..sy rasa ckuplah takat tu dulu..insyaallah lain masa sy akan nukilkan lagi disini...moga2 dgn penulisan yg xseberapa ini mampu memberi sedikit mnfaat dan kebaikan tuk semua yg sudi membaca artikel kt sini..insyaallah...


  28/9/15....isnin..selangor...

JEREBU DAN AIR KELAPA....


ptg tuk semua rakan firdausi...arini sy berkampung kt upm...bila masuk ke sini lain perasaan rasanya..mybe sbb suasana yg penuh dgn pendidikan..suasana campus..so mood pun lain..arini sy nk menulis sesuatu yg santai je coz dah agak lama sy xmenulis diruangan ini...arini baru mula blik keje stlah cuti raya dlm 3..4 hari ni..

tp skg ni cam xbest sgt coz cuaca redup disebabkan oleh jerebu...selalu kalau cuaca cmni mmg bestla sbb tak panas..kalau redup..tp skg ni cuaca dia xbgus sgt tuk kesihatan..namun bgtu alahamdulillah hujan juga sekejap tadi..moga2 jerebu yg sdng melanda ni akan berlalu segera..insyaallah..so skg ni  cuaca mmg kurang sesuai tuk selalu berada diluar..tak bagus tuk kesihatan...dan kena bykkan minum air kosong...jerebu yg teruk dimana indeks bacaan yg tinggi menyebabkan sekolah2 kt area selangor dan putrajaya terpaksa ditutup arini...so diorg bolela smbung cuti lagi arini...

bercakap psl jerebu ni..baru2 ni sy ade terbaca satu artikel yg mengatakan minum air klapa amat bgus tuk kesihatan kerana mampu tuk hilngkan/cover racun2 dr jerebu tu yg telah kita sedut dan masuk dlm badan kita..insyaallah..kesahihahannya saya tak tau la...tp bole cuba lah..cuma kalau air kelapa ni..kalau kita keracunan makanan mmg dr sendiri suggestkan tuk minum air kelapa muda..sebiji/2 biji..yg original..tk cmpur apa2 lagi..

sbb dulu sy pernah terkena keracunana makanan yg teruk..Allah shaja yg tahu macam mana sakitnya perut ni mencucuk2..dn bila ke klinik..walaupun dr yg sy jumpa tu bg ubat dia suruh sy carik air klpa dn minum..itu adlah ubt yg pling mujarab tuk keracunan makanan..berbanding ubt hospital..so lpas tu mmg sy terus carik air klpaa muda...minum..kalau sebiji tak ok..minumlah smapai 2 biji..hngga btul2 rsa dh ok perut tu..alhamdulillah..dgn izin Allah mmg berkesan..sembuh dr keracunan makanan tu..masa minum tu jgn habiskan sekaligus..minum skjap berhnti..pastu minum lagi..nanti kan perut kita pula xleh terima tuk habiskan sekaligus tu..tp bkn jarak masa yg jauhla mksud sy..minit je la..habiskan dgn kadar segera yg boleh...

lpas dr tu..kalau terkena keracunan makanan sy just minum air kelapa..xpg klinik pun..alhamdulillah ok..dgn izin Allah sembuh..pulih seperti biasa..opss ingat..yg menyembuhkan adalah Allah..bkn air kelapa tu..kalau Allah tak iizzinkan tak sembuhnya kita mkn/minum apa sekalipun..moga sedikit perkongsian yg xseberapa ni memberi sedikit info tuk shabat firdausi sy..k...ckuplah stkat ni rasanya..moga rakan firdausi sy tdk jemu tuk melawat blog yg tak seberapa ni..moga kita semua mampu berjaya dan bahagia..insyaallah..bahagia perlu dicarik dan dicipta..bkn sekadar menanti..moga semua urusan dunia dan akhirat kita dipermudahkan ilahi..insyaallah..amin...  


3/9/15..khamis...selangor... 

ILMU  YG DIPEROLEHI DR PENGALAMAN YG LALU... GURU YG TIDAK KITA SEDARI..INILAH WARNA WARNI KEHIDUPAN...

Alhamdulillah..tima kasih ya Allah kerana beri peluang tuk hambaMu ini menulis lagi di ruangan ini..laman firdausi ini..ini kali kedua sy menaip setelah post yg hampir siap kali pertama td hilang secara tiba2 disebabkan internet buat hal...waaaa..ikutkn hati rasa dh xnak menaip tuk secd post sbb hilang idea dah rasanya nk ulang balik...tetapi bila mengenangkan ramai sahabat firdausi yg selalu menjengah disini dan mybe ade sesuatu yg mereka akan perolehi..yg setia membaca penulisan sy yg xseberapa ini sy menulis lagi post ini tuk kali kedua..setelah kali pertama tadi gagal...hihi..tu pn pngajaran juga..lain kali save awal2 dulu apa yg ditaip...

sy dah tak ingat apa yg sy dah tuliskan kali pertama td...subhanallah..kejap je kalau Allah nk tarik sesuatu dr kita...dlm sekelip mata shaja..kun fayakun..contoh sy dah tak ingat apa yg sy taip tadi..jaraknya kejap je..Allahuakbar... pasti ade hikmah dia kan?belajar sesuatu dr sini...skg ni..post tk siap lagi sy dah terus save...so pada sape2 sahabat firdausi yg dah baca post ni jgn terkejut ye kalau tergantung je artikel ni sbb tgh menaip..xsiap lagi..hihi...save dulu sbb takut hilang lagi...belajar dr pengalaman tadi..



pernah x sahabt2 sy kt sini yg selalu merenung perjalanan hidup sendiri dr dahulu hngga sekarang?? pernah x?kalau x pernah cuba buat...cari wwaktu yg sunyi..tenang..xde org..kalau ditemni dgn suasana yg menghijau/alam lagi best...lpas tu renungkan dan ingat kembali segala apa yg berlaku dalm hidup kita selama ini..pasti kita akan dapat belajar sesuatu walaupun perkara yg lepas yg kita lalui itu amat memedihkan...

sebenarnya itulah ilmu dan guru yg tidak kita sedari bg kita..biasanya apa yg telah kita lalui itu ada kaitan dgn perjalanan hidup kita selepas itu..mybe kita akan lalui benda yg sma/yg lebih kurang sma shaja..so bila kita dah pernah lalui perkara trsebut kita dah dapat atasi prkara yg kita depani skg ni..belajar dr pengalaman lalu...



sekiranya suatu ketika dulu kita pernah kena tipu dgn cara yg tertentu...bila kita brdpn dgn perkara yg lebih kurang sma kita xkan lagi tertipu sprti dulu...kerna kita telah dpt ilmu yg ckup brhrga dr pngalaman lepas...jika kita renungkan juga..org yg terlalu byk pengalaman hidup yg pelbagai dlm hidupnya juga berbeza pemikiran..pembawakan diri..keputusan yg diambil berbanding dgn mereka yg tidak alaui semua itu,,mereka juga lebih matang dlam membuat keputusan bila ambil pelajaran dr apa yg telah berlaku...

oleh itu..luangkanlah sedikit masa tuk kita sendirian..muhasabah diri dan renung kembali perjalanan hidup kita dr dulu hngga kini..sebenarnya bila kita renung kembali perjalanan hidup kita ni..ianya cukup indah..penuh dgn warna yg pelbagai..indahnya ciptaan dan takdir Allah...penuh dgn warna warni kehidupan..dimana warna yg pelbagai itu telah mencorakkan perjalanan hidup kita yg seringkali tidak kita duga...



ada ketika kita bersedih..kecewa dan terluka..nmun dlm masa yg sma kita juga turut pernah berasa bahagia..gembira dan ketawa..bukan kah itu pernah membahagia dan menceriakan hidup kita?...bila kita lalui sesuatu perkara kita akan lebih memahami org lain..menghargai apa2 yg Allah beri pada kita..kerana kita tidak ingin kehilangan lagi..kerna kita telah rasai bgaimana pedihnya luka kehilangan..namun kita sentiasa kena ingatkan diri..kita akan pasti akan kehilangan..lmbat dgn cepat je..sbb semua itu hnya dipinjamkan tuk kita dgn kadar tempoh yg tlah Allah tentukan..kita sendiri pun akan hilang dr dunia ini bila smapai saatnya..meninggal dunia..inikan pula perkara lain..

oleh itu hrgailah setiap pngalaman yg tlh kita tempuh..hrgai setiap nikmat yg Allah hadirkan dlm hidup kita..pasangan hidup..kerjaya..rezeki..anak2..bersyukurlah dgn pemberian allah itu dgn mnjaga amanah tersebut sebaiknya..menyayangi dan menghargainya..kerna jika kita tdk mnghargainya mybe hnya tempoh yg sekejp shja allah pinjamkan..akan diambil kembali dgn kadar segera kerana kita tdk mampu tuk menjaga dn tidak menghargainya..



sekadar sedikit ingatan tuk sy dan shbat2 lain...ilmu dtg dr pelbagai cara..pngalaman hidup..amalan..pembacaan dll..hargailah setiap ilmu yg talh kita perolehi tersebut..moga kita mampu mnjadi hamba yg sentiasa bersyukur dgn nikmat yg Allah berikan...

sy rasa ckuplah sekadar itu dulu penulisan sy tuk kali ini..moga ade mnfaat tuk semua walau sedikit..tima kasih ye kerana shbt2 sy tidak jemu2 membaca penulisan sy yg tak seberapa ni..maafkan sy jika ade terkasar bahasa...sesungguhnya sy adalah manusia biasa yg tdk lari dr kesilapan dan tdk akan mampu tuk memuaskan hati dan keinginan setiap org...moga kita berjumpa lgi slpas ini..insyaallah...tata..:)




31/7/15...jumaat..selangor...

KISAH BEKAS AIR BESAR YG HILANG

(=>moga ade mnfaatnya dr cerita ini..)

salam tuk shbt firdausiku...dh lama xupdate...dlm keadaan yg mengejar waktu mlm ni sy sharekan satu kisah yg berlaku..moga ade mnfaat tuk semua...maaf sbb dah agak lama xupdate laman firdausi ni....maafkan sy ye sahabat2ku...sy dh rindu nk menulis di sini..nmun buat masa skg ni tak mampu sgt lg tuk berbuat begitu...slam aidilfitri buat semua..maaf zahir dan batin...:)

2 ari lps sy hilng bekas air besar sy..sy trlupa trtinggal kt mna..blik2 bru prsan xde..pd mulanya sy xdpt ingt mna sy trtinggal...lpas tu smlm ttba tertintas mybe kt masjid..trtinggal msa sy nk g toilet kt masjid..sbb sy selalu juga trtinggal kt stu..tp sy xtrus pg amik bila trlintas cmtu kbtuln smlm dh blik umh dn ptgnya ade open house umh kwn...mlmnya pn trlintas lagi..tp sy still xpg amik..tp bila bekas air sy tu xde sy trsa sgt cam pyah..kekurgn yg amat..sbb sy selalu bawa dia ke hulu ke hilir klau xpuasa walaupun dia berat dn besar..sbb dkt 2 liter air..

mlm pn sama..sbb bila trjga dr tdo sy akn minum air..sy selalu letak dkt tmpt tdo..bila dia xde trasa sgt...lps tu..arini..ptg td sy pg masjid carik bekas air kt tmpt yg sy biasa letak tu..tgk2 xde..bila tnya cleaner dia ckp bkas air sy tu dh 2 mlm ade kt tmpt sy trtinggal tu..mlm td pn ade lg..mybe pg ni org ade amik..dia ckp lagi..dia plik npe sy xamk..sbb dia knal bkas air sy..sy ckp trtinggal..trlupa..bila dia ckp dh 2 mlm bks air sy ade kt situ..sy trus jd sedih yg amat..sedih sbb seolah2 sy dpt rsakn bekas air sy tu tnggu sy dtg jmput dia..tp sy lmbt dtg..xtrus dtg bila trdetik kt mna..hngga diambil org akhirnya..seolah2 sy xsayang kt dia..dn dia xpenting bg sy..
sy sedih sbb sy seolah2 tdk mnghargai dia slma ni..xjga baik2..xhargai nikmat yg Allah bg..sy cuai..sbb xjga elok2..

tnpa dpt dithan sy menangis..sedih bila ingt sy xhargai bekas air tu disaat dia ade disisi sy..hngga akhirnya dia pergi dgn tuan lain sbb sy lmbt dtg ambil dia..
msa tu juga sy minta maaf dgn Allah..

lps tu sy pg psaraya..nk cari bekas air..sekali Allah tkdirkn sy jmpa bekas air yg sama..sbjik..cma yg baru je..tgk bkas air bru tu sy menangis kt stu juga sbb sedih tringt bkas air yg diambil org tu bila tgk sebijik yg sma didepan..walau byk pilihan dpn mta..sy still amik bekas air yg sma 100% dgn yg lama..
xsdar sy nangis dkt rak tu..sbb sy syg bekas air lama tu..trngt kt bekas air sy lama tu..

last skli sy beli bekas air baru tu..tp sy halalkn dn niat sdkh pd org yg ambil bekas air lma sy tu..mybe dia suka dn btul2 perlukan..Allah gantikan yg sama sebiji pd sy..dgn yg baru dn sempurna sbb yg lma tu dh calar2 sbb dh byk kli jatuh..tangkai dia pn dh putus..sblm ni sy prnh trdetik dihati sedikit sukar tuk bawa bekas air tu sbb tngkai utma dh putus..dia pula berat..Allah dgr rintihan sy dn kesusahan sy..maka dia gntikn dgn yg baru..yg lbh baik hari ni..

cma apa yg sy belajo arini adlh spya sntiasa hrgai apa yg kita ada disisi kita..bila dia tiada baru kita terasa..jgn brtangguh dn biarkan..apa yg trlintas itu juga jgn diabaikn..mybe itulh ptunjuk Allah..
namun dr satu sudut yg utama..semua itu adlah dr Allah..dn pemberian Allah tuk kita..psti ade baiknya..cma dr sudut kehambaan pngajarannya ckup hebat..hrgai nikmat yg Allah berikan..jgn smpai ditarik balik..teguran yg ckup brmkna buat sy hari ni..xnak berlaku lg..moga sy dpt sentiasa hrgai apa yg ade disisi sy skg ni..dn jaga baik2..tdk abaikn..tdk kira apa..

yg pasti..sy beljar sesuatu..bila kita berserah sepenuhnya pd Allah..Allah bg apa yg kita inginkn sbnrnya...sblm ni prnh trdetik dihati sy nk bkas air yg baru dn smpurna spt awal2 sy bli dlu..yg sma.. tp sy xjmpa..sbb bekas air yg ade tu ..sy rsa membebnkn sdkt sbb dh xde tngkai.. akhirnya arini Allah bg..tp dia ambil yg lama..

bila kita mnyesal akn kesilapan kita.. Allah bg blik nikmat itu..pulngkn semula..yg sma spt yg kita hilng..tp lbh baik..dan smpurna..tima kasih ya Allah..alhamdulillah..tima kasih diatas nikmatMu dn ilmuMu ini..sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar bisikn hambaMu ini..cuma hmbaMu saje yg sntiasa lupa dn lalai..peristiwa yg ckup brmkna pd hari ini...




 4/6/15...khamis..selangor....

BILA HIJAB TERSINGKAP...INDAHNYA HIDUP DISAAT TIDAK BERDAYA LAGI...

assalamualaikum....pekabo shabat firdausi sy?arini sy xde nk bincangkan apa2 isu yg berat..just bertegur sape disini..just santai2  sbb xdpt nk menulis lama arini...

isu ni sy xdapat nk lupas pnjang arini..cumanya sy cuba sentuh yg mana mampu...kdg2 dlm hidup kita ni byk sgt perkara yg berlaku yg kadang kala kita tak tahu punca..asbab/cara penyelesaian...tak faham apa yg jadik...hinggalah suatu saat..hijab Allah tersingkap...rahsia yg tidak kita ketahui selama ini dibuka hijab oleh Allah..tersingkap dgn pelbagai asbab...

kdg2..bila kita mendekatkan diri pada Allah dgn amalan2 zikir tertentu dan dibimbing oleh guru mursyid..lama kelamaan Allah akan beri kefahaman ilmu dkat kita akan suatu perkara yg berlaku dlm hidup kita...satu demi satu akan tersingkap dan kita akan fham...

subhanallah..indahnya bila kefahaman dlm sesuatu perkara itu diberi oleh Allah..setiap kefahaman kita akan berbeza bergantung pada sejauh mana kita dekat dgn Allah...kdg2 telah berpuluh tahun suatu masalah itu menghantui kita..namun dgn rahmat Allah..asbab perubahan diri kita yg cuba mengenalNya dan sebagainya dibuka tirai oleh Allah dan kita tahu masalah serta jln penyelesaiannya yg harus diambil..subhanallah...saat itu indah yg amatnya rasa...tak terluah dek kata2..

disaat itu kita yg seakan berputus asa dgn ujian hidup seakan bersemangat kembali...kita biasanya terhijab dgn kefahaman sesuatu ilmu dll perkara biasanya disebabkan bykknya dan tebalnya dinding yg mna semua tu biasanya disebabkan oleh dosa2 yg kita lakukanm selama ini...sesungguhnya ilmu itu cahaya...hnya hati yg suci yg mampu tuk mendapatnya...moga2 kita semua mampu...

ok lah..sel lunch dan menunaikan solat zohor...moga kita dpt solat awal waktu...siapa yg dah biasa solat awal waktu?pastu tau kesan dia kan?rasa masa pnjang sgt..byk bnda leh buat..mcm2..kalau xpercaya yg belum buat tu cuba buat mulai hari ini...itulah yg dikatakan waktu yg berkat..hihi..k..tata..:)..have a nice day...
 
 
 isnin...18/5/15..selangor....

BAHAYA JIKA BIARKAN PERSOALAN TERUS DIBELENGGU KETIDAKPASTIAN & SALAH FAHAM.. HUBUNGAN PERSAHABATAN..PERKAHWINAN.. PERCINTAAN DAN LAIN2 BOLEH MUSNAH DAN HANCUR SEKELIP MATA..

pagi tuk semuaa...tgh buat apa ni? pasti ade yg tgh sibuk dgn keje..yg tgh masak kt dapur..tgh study..jgn ade yg saje termenung sudah lah ye...kalau termenung dn muhasabah diri ok..bgus..tp jgn termenung dan bersedih2...jgn duduk sendirian lama2 sgt jika anda tgh bermaslah..

tgh ari ni sy xnak bawa isu yg berat sgt..sekadar satu perkongsian yg santai2 je tapi hopely ade mnfaat tuk semua...byk perkara yg brlku pada org sekeliling..diri sendiri..pada sahabat dan kenalan yg sy kongsikan kt sini tuk kita amik ikhtibar...

kdg2 bila kita berselisih faham akan sesuatu perkara...kita selalu biarkan je perkara tu berlalu..atau pendamkan dalam hati tanpa kita tanya /bincang dgn pasangan...kita biarkan dlm jangka masa yg lama atau panjang...sebenarnya tindakan kita itu telah mengundang masalah yg lebih besar...

disebabkan perbuatan kita itu kdg2 telah buatkan seseorng telah tawar hati dgn kita..salah anggap pada kita dan seterusnya bila berlaku bgni hubungan kita mkin lama akan mkin hambar dan renggang...

jika ia telah berlaku dan sedang berlaku..cepat2lah kita cuba baiki mana yg mampu..yg penting kena berterus terang dan jujur pada pasangan..jgn menipu..jujurlah kerana Allah..kerana Allah suka org yg jujur...jd kita sentiasa akan jujur...ikhtiarlah tuk pulihkan kembali hubungan..moga2 yg retak itu mampu tuk dipulihkan semula...bykkn mohon ampun pada Allah kerana slama ini kita telah abikan dan tak hargai nikmat yg Allah beri pada kita itu...hadirkn disisi kita...kita xsedar itu adalah nikmat dr Allah..amanah Allah tuk kita..

jgn pendamkan apa yg kita rasa dgn harapan agar org tahu perasaan dan pemikiran kita...jgn..sbb org tak kan faham...takut salah faham nt..lain yg kita nk smpaikan..lain yg dia faham...jadi berbincang dan gtau je secara terus terang...tak de rugi apa pun...jgn kita menyesal suatu hari nt kerana kehilangan org yg kita syg dr sisi kita hnya semata2 disebabkan sikap kita sendiri selama ini...baikilah yg mana termampu..

sy juga mngharapkan agar sy sendiri lbh menghargai org yg sy syg dan menyayangi sy...samalah kita ubah kesilapan kita semua...tiada manusia yg tak pernah buat salah kan? janji kita sanggup tuk baiki dan uabh kesilapan kita itu..insyaallah moga bhagia masih mnjadi milik kita..sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar..

k lah..ckup setakat ini dulu...diharap kita dapat berkongsi info lagi dislot akan dtg..ok x kalua sy tambah ruanagn kongsi resepi dan diet atkin lps ni.?? :) hihi...


rabu...8/4/15...selangor...

SABAR ITU INDAH... ORG YG XMAMPU BERSABAR TDK MAMPU TUK BERJAYA DLM APA JUA PERKARA... SETUJU???

morning tuk semua shabat2 firdausi sy....hopely semua urusan kita dipermudahkan Ilahi...maafkan sy kerana tdk dapt post artikel kerap seperti sblm ni..doakan tuk sy agar mampu brkongsi sdkt penulisan di blog ini lebih kerap slps ini...skg ni sy tak mampu lagi berbuat demikian..

ade sape2 yg xsetuju ke dgn tajuk diatas?? :)hihi...mana lah tahu kan...nk terima / tidak..sedar atau tidak dlm setiap perkara kita perlukan kesabaran..kalau x, xdelah yg dikatakn sbg SABAR ITU SEPARUH DR IMAN..sbb hnya org yg ade iman je mampu sabar..dan sebenarnya sabar itu benar2 teruji disaat kita berdepan dgn sesuatu yg sukar/yg mmg kita tak bole nk hadapi..waktu tulah baru teruji kesabaran kita...baru tahu tahap kesabaran kita....tp mmg xdinafikan kadg2 sy sndiri pn tdk mampu tuk sbar bla berdepan dgn sesuatu situasi...sbb bkn mudah...

tapi sebenarnya terlalu byk kebaikan..keindahan..dan kejayaaan yg kita akan perolehi bila kita mampu bersabar...sy byk belajar dr kisah hidup kwn sy yg sy rasa diuji dgn ujian yg amat berat..pada pndagn sy..yg sy sendiri rasanya tak mampu tuk hadapinya...dia pengidap kencing manis tahap kronik...tahap akhir..matanya tlh buta sebelah..sebelah lagi sudah kabur..umur masih muda lagi..dlm lingkungan 30 an...bekerja sbg guru..tlh brkhwin namun bleum ade zuriat..hidup sentiasa dlm kesakitan bdan dan fiikal...diuji lagi oleh Allah dgn keadaan ekonomi yg teruk kerana suaminya trpksa tdk bekerja krna trpksa mnghntarnya ke sekolah..dimna dia tdk mampu tuk memandu kereta lagi..tambhan pula sebaik shaja berpindah ke kelantan..amat sukar tuk suaminya mncari pekerjaan..bila dapat projek tuk wiring rumah..mampu sub pd rakan je...xdapat buat sndiri..kwn pula lps tu buat hal dan menipunya..msalah kwengn mereka amat kritikal..krna gaji kwn sy tak mampu tuk tampung khdupn diorg yg perlukan mcm2 perbelnjaan..ditambah pula mereka trpksa mnjga dan menanggung kos dan perbelanjaan dll adik lelaki yg tidk waras/gila yg sdh dewasa...

sy tak dapat nk gmbarkan keadaan dia..penderitaan yg dia tanggung...namun disebabkan suami yg sgt sygkn dia..jaga dia dan selalu bg kata semngat pada dia..dia brtahan dan terus bertahan dgn penuh kesabaran..bgtu juga dgn suami dia..sehingga akhirnya kwn sy dapat pindah sekolah yg xjauh dr rumahnya disebabkan faktor kesihatan  dan suaminya juga dapat pekerjaan..disebabkn jarak sekolah dgn rumah yg dkt je membolehkan dia pergi sendiri dn suaminya juga mampu tuk bekerjaa..suami kwn sy seorng yg tinggi ilmu agamnya..dekat dgn Allah walau pada zahirnya dia biasa shja..faktor ini byk membantu kwn sy dan rumahtangga mrka tuk bertahan...dan saat getir itu akhirnya mrka brjya tempuh jua...satu je yg kwn sy gtau pabila sy tnyakn pasal ni..mcm mna dia bole harungi semua ni? dia ckp disaat dia dah rasa berputus asa dgn hidup..tak tertanggung dgn sakit dan kesempitan kewangan yg amat... dia minta satu pada Allah..BERILAH DIA KESABARAN YG TINGGI...TINGGI DN TINGGI LAGI..spya dia mampu bertahan dgn semua ni..bkn perceraian dn sebagainya..Subhanallah..dn setelah dia brjaya tempuh semua tu..dia gtau sy..SKG NI DIA DAPAT RASAI MANISNYA SABAR..Allah kurnia perasaan itu..nikmat sgt perasaan tu...perasaan itu terlalu indah rasanya....

tetapi ujian hidup tdk pernah terhenti selagi kita hidup..bgtu juga dgn mereka..dgn kita..pelbagai ujian dtg silih berganti...moga dgn sedkt perkongsian cerita khdupan kwn sy itu ade manfaat buat kita semua...sy byk belajar dr kehidupan dia sma..sentiasa sabar dan sabar..insyaallah buah dr  kesabaran itu kita akan berjya dan rasai keindahannya..dan insyaallah itu jua yg sy lalui skg ni..sudah menghampiri kpda manisnya kesabaran itu dlm brdpn dgn sesuatu ujian /masalah hidup...moga Allah permudahkan segala2nya dan diberi kekuatan..bila diuji dgn sesuatu perkara jgn kita jauh dr Allah..mkin dekatlah kita dgn Allah..kekuatan hubungan kita dgn Allah benar2 mempengaruhi kita dlm berdpn dgn masalah/ujian..bgtu juga dgn penyelesaian yg kita perolehi..ingatlah kita diuji oleh Allah tnda Allah masih syg pada kita...bkn tuk susahkn kita...dan ade sesuatu yg lebih baik yg DIA nk beri pada kita..yg menanti kita nanti...so tuk jumpa saat itu..nikmat itu.. kita kena berjya tempuh ujian yg kita hadapi ini..kalau x ..mcm mna nk jumpa nikmat yg Allah nk bg itu kalau ujian skg ni tak lps...tu yg selalu juga sy motivate diri spya tdk mudah putus asa..

maafkan sy krana tdk dpt menulis dgn pnjang lebar..skdar itu shja coretan tuk kali ni...segala kekurangan sy minta maaf..diharap ade perkongsian info yg bermkna tuk rakan2 semua..insyallah...sudi2lah sentiasa melawat blog sy yg tak seberapa ini...moga ade mnfaat dari penulisan2 dlm ni walaupun sedikit...hnya dgn izin Allah jua..betulkan niat kita berbuat sesuatu kerana Allah..mka kita tdk akan pernah kecea dlm hidup....skdar tuk ingatan sy sendiri dan rakan2..k...tata...:)


 khamis...12/3/15..selangor...

SETIAP PERKARA AKAN BERLAKU PADA MASANYA...

 rasanya sudah terlalu lama sy tidak coretkan sesuatu diruangan ini...hari ni sy nk nukilkan sesuatu walau sedikit tuk sedikit perkongsian dgn sahabat2 sy yg sentiasa tidak jemu tuk berkunjung ke laman firdausi ini walau dah lama takde info2 atau artikel baru...bkn tidak ingin update atau menulis lagi disini..tp mmg terlalu byk perkara yg berlaku skg ni yg mnyebabkan sy tdk dapat tuk update di blog ini...

hari ni sy mybe tak dpat tuk coretkan sesuatu dgn pnjang lebar..namun cukuplah jika ade juga yg mampu sy kongsikan di sini..mybe kita pernah dgr dgn kata2 spt diatas kan? setiap perkara akan berlaku sesuai dgn masanya..yup..benar dan itulah realitinya..subhanallah..perancangan Allah tdk terjangkau dek akal kita..mybe skg kita tak nampak perkara tu..tapi yakinlah..bila tiba saatnya ia akn berlaku jua mengikut ketentuan..dan sebenarnya setiap satu2 perkara yg berlaku pada kita dan kita lalui hari ini dan sblm ni tu ade kaitan dgn perkara yg akan berlaku pada kita pada masa akan datang..walaupun perkara yg kita lalui tu menyedihkan/melukakan...

sebagai hamba yg lemah kita sempurnakan ikhtiar dan yg lain selebihnya serahkan pada Allah..hidup dan perjalanan hidup kita ini telah disusun indah sebenarnya...warna warni kehidupan yg kita lalui bkn sia2..dan kita sebagai hamba sentiasalah terus tabah dan jgn putus asa..sentiasa berjalan dijalan yg benar dan Allah redha...insyaallah setiap keputusan kita akan dipandu oleh Allah..hargailah juga setiap nikmat yg Allah hadirkan buat kita dan disisi kita..termasuk insan2 yg kita sayangi..hargai mereka..sbg tanda kita hargai nikmat yg Allah berikan pada kita..insyaallah.. apa yg Allah hadirkan pada kita..disisi kita itu adalah yg terindah dan terbaik buat kita..tuk kita saling melengkapi kekurangan masing2..dan kekurangan itu sma2 kita perbaiki bersama2 agar mnjadi insan yg lebih baik disisi Allah...

sy rasa sekadar itu dulu tuk arini..moga dgn penulisan yg tak seberapa ini dapat memberi sesuatu input buat sahabat diluar sana dan juga saya sendiri khususnya..ingatan tuk diri...maaf jika ade yg tdk selesa dgn penulisan ini..sy hnyalah insan biasa yg takkan mampu tuk gembiarakan dan puaskn hati semua insan..:)

 26/8/14..selasa..selangor....

MORNING MY FRIENDS....:)SEDIKIT PERKONGSIAN TUK HARI INI..JOM UABH NIAT BERBUAT SESUATU KERANA  ALLAH..BILA BERLAKU MUSIBAH/PRKARA BURUK UBAH DIRI..JGN SALAHKAN ORG LAIN.. RESULTNYA INSYAALLAH TIDK DI SANGKA2

selamat pagi...morning semuaaa...mcmmna arini? ok/ ko? hihi..sbar yeee...sebesar apa pun maslah kita/perasoalan hidup kita ingatlah kita masih ade ALLAH YG MAHA BESAR..k..cuba kita anggap maslah bkn masalh..just somthnig yg normal yg perlu disetelkan...gedung pahala didepan...janji semua yg kita lakukan tu kita niatkan kerana Allah..kdg2 kita lupa tuk niatkan begini..tapi kita cuba biasakan diri..pejam mata..niat dlm hati..aku buat ni keranaMu semata ya Allah..nk makan..nk bercakap..nk tidur..nk buat keje..nk menaip...hati akan tenang sebenarnya..akan reda..cooll..buatlah dulu baru tahu..klau just bca yg sy gtau je tapi xbuat xde makna juga..kita akan rasa kelainan pada diri kita..kalau kita anggap musibah tu nikmat ia akan jadi nikmat..jika sebaliknya anggapan kita..sebaliknya lah yg berlaku...



jika kita berdpan dgn pelbagai konflik..cuba bertenang seketika..pandang diri kita..stop tgk kesalahan org lain..muhasabah diri kita..baiki hubungan kita dgn tuhan..dgn Allah..mcm mna dgn solat kita..aurat kita ditutup dgn sempurnakah..baiki hubungan kita dgn Allah..insyaallah sedikit demi sedikit persoalan hidup/konflik kita Allah akan selesaikan bila kita baiki hubungan kita dgn Allah..belajar bersyukur dgn nikmat yg Allah beri..syukur dari hati..minta maaf segala kesalahan kita dgn Allah..minta ampun dgn Allah..dosa kita..kesalahan kita..sbb kita xingat kt Allah..byk buat salah dgn Allah ngn makhluk...byk ingat mkhluk dr Allah dlm hidup kita ni..jadi kita cuba baiki semua tu...insyaallah perubahan tu pasti akan datang...kita sama2 baiki diri...baiki diri tuk berubah..sy..shabat2 semua..kita kan selalu alpa dn buat silap...tapi sekali kita buat silap tdk bererti kita tdk dpat perbaikinya semua..pintu sentiasa terbuka...



pandang ke depan..lupakan kelukaan dan segala yg menyakitkan hati kita sebelum ini...anggaplah apa yg kita sudah lalui dan tempuhi sblm ini adalah pengalaman hidup dan sesuatu yg perlu kita tempuhi seblm kita sampai ke penamatnya...semua yg berlaku tu kan bg pengalaman pada kita..kita lebih matang dlm hidup..lebih kuat...setiap yg berlaku pada kita bkn sia2..pasti ade kebaikan tuk kita..insyaallah...yakin pada Allah..Allah syg kita..Allah xprnah aniaya kita...mulai hari ni cuba kita ubah niat kita kerana Allah semata..buat sesuatu kerana Allah..walau dr sekecil2 perkara sekalipun..kita sama2 lakukan yee...semua ni tuk ingatkan diri sy juga..insyaallah..





7/10/14..khamis...selangor...

BERSUA KEMBALI KITA..BICARA PETANG-RAMADHAN ..SOLAT..PUASA..GAZA..DAGING SINGGANG  DAN LAIN2 PERKARA



Bismillah..Dengan Nama Allah...

assalamualaikum shabtku semua..yg bragama islam..dn selamat petang tuk shabt non muslim...sel mnjalani ibadah puasa..mcm mna hari ni..sihat?ade x yg menanti2 artikel dari sy tuk ruangan ini?? :) hopely ade...moga disetiap artikel yg sy kongsikan disini dapat beri mnfaat tuk shabat firdausi semua...bkn sekadar bicara kosong...dh lama sy tak menulis rasanya...arini sy xnak cite somthng yg berat2 cukuplah sekadar something yg santai tapi brmakna...memandangkan skg ni kita berada di bln ramadhan dan sedang mnjalani ibadah puasa...apa kata kita brcerita tentang ni..:) bole?hihihi..


Macam mana puasa kita?jgn hnya tahan lapar...dahaga dan nafsu seksual shaja..kalaulah hanya setakat itu..xde beza kita dgn adik2 dan anak2 kita yg masih kecil...mrilah kita sma2 cuba tingkatkan level puasa kita..jga hati kita...mulut kita..mata kita,pendengaran kita..dll anggota badan kita..bg puasa sama...dibln puasa kita latih diri spya abis puasa nt pun kita mampu istikhomah melakukannya..jgn mngumpat/brkata2 benda yg sia2...bersihkan hati spya xdengki dgn org sebagainya..jga langkah kita agar melangkah ketmpt yg elok2 shaja...mmg payah nk dibuat tapi sekurng2nya kita mmg berusaha...jgn niat sje..usha sma..insyaallah dgn izin Allah..kita bole berubah..lagi2 ni kan bln yg penuh keberkatan..kerahmatan dan keampunan..bln yg mulia..dn jgn lupa..betulkan niat kita PUASA KRNA ALLAH SEMATA..bkn ikut2an..nkn tuk dapat pahala dll..


sesungguhnya semua apa yg ade pada kita adalah milik Allah..bkn kita yg punya..ingt tu sentiasa..tangan milik Allah..pinjaman Allah..kaki..mulut...semua milik Dia..xde yg kita punya...berbalik pada puasa tadi..bg anak2 kecil umur 7 tahun..jgn dipksa mereka kalau mereka tak larat..separuh hari pn xpe..latih je dlu mereka..yg amat perlu kita tekankan  adalah solat 5 waktu..ajar mereka tuk bersolat 5 waktu..tu lagi utama dr puasa..ni tak..ramai sy tgk..anak2 kecil smpai lembik2 puasa..tapi solatnya tak..tk diajar oleh mak ayah...kdg2 mak ayah sendiri pn tak solat..macam mana??? jgn amik mudah perkara ni..puasa ade kelonggaran kalau uzur dll..tpi solat mmg terlalu pnting..smpai kalau sakit berbaring pn kita masih diajar tuk solat guna isyarat mata..smpai tahap macm tu..ye lah..solat kan tiang agama..fikir2 kan lah yee..jga solat wajib..tuk ingatan sy dan rakan2 sama..sma2 kita beringat..

dn lagi just tuk perkongsian...solat terawih boleh je di buat 2..4..6..8..dan seterusnya..jgn digaduh dgn bilangan rakaat ni..janji buat..buat ikut kemampuan..xde masalah..min  rakaat 2 rakaat..sbb ia solat sunat..so buat ikut kemampuan je lah...mndi lps wktu asar pn boleh..xde masalah...kecuali kalau niat tuk hilangkn dahaga mmg xbole la..jadi makruh plak..korek hidung ke telinga pn xbatal...ni semua sekadar prkongsian ilmu yg diperolehi dr kuliah2 ustaz sblm ni..moga brmanfaat tuk semua..satu lagi..penggunaan kalimah "insyaallah"..heboh sblm ni ckp xleh tulis macm tu..maksud dia lain..yg tu xde masalah tu..jgn sebutan dlm bahasa arab tu je yg lain..kalau rumi xde masalah..sbb kita sebut sma je..dlm bhasa arab je yg berubah mksud kalau salah eja..kna hati2..itulah yg dikupas oleh bbrapa org ustaz sblm ni...sekadar berkongsi..



sedikit perkongsian tuk semua..bg yg nk membantu palestin..gaza ...yg sedang diserang oleh pihak israel yg kejam!! skg ni..marilah kita sama membantu mngikut yg termampu dan doakan moga islam menang kali ni..palestin menang..walau dari jauh kita doakan...


hihi..dan bg ibu2 yg nk masak tuk berbuka ptg ni..apa kata cuba resepi ni.."daging singgang"..best sgt..sedap dan mudah..hihihi...jgn marah kt saaayaaaa sbb letak gambo mkanan ni yee:)..jgn terliur tau tgk gambo daging singgang ni..sy just nk share salah satu mknan fav sy yg mudah tuk ibu2 sediakan..sbb kitakan sibuk..mejoriti bkerja..blik dh lewat..sbb bhn dia mudah sgt..daging..potong la.bawang..potong..asam keping..lengkuas..cili kering/padi..air..lpas tu letak la garam ke apa..nt tak rasa plak..hihi..tuk step yg betul search kt internet..sy xsmpat nk ambil dn share kt sini..cari sendiri ye..hihi..ok..sel brbuka puasa nt..cukuplah dulu stakat ni hari ni..nt byk2 letih pula nk baca..sy minta maaf kalau ade bhgian yg tersinggung/terasa dr penulisan saya ni...k..


26/5/14..isnin..bandar baru bangi..

WARNA KEHIDUPAN..MENGAPA KITA HANYA MELIHAT SEDIKIT  TOMPOK YG HITAM SDNGKN LUASNYA RUANG YG PUTIH

sewaktu kita kecil kita selalu jatuh ketika berjln..berjln..jatuh..kta bgn..brjln lg..jatuh..kta ttp lg bgn..hngga akhirnya kta brjya berjln dan brlari..

itulah warna khdupn kta..saat dwasa kta dihadap dgn plbgai ujian..hngga adakala kta terbit rsa putus asa..lemah dn xbrdya..dimnakah hilngnnya semngt waktu kcil mu whai teman?

bangunlah tiap kli engkau trjatuh sbgaimna pnh engkau lakukan suatu ktika dahulu..walaupun disaat itu ade ayh dan ibu yg sntiasa menemanimu disisi dn kini mngkin mreka tiada lg dn hnya tinggal dirimu sndirian..

walaupun bgtu semngt mrka ttp ada dn engkau masih punya tuhan..pemilik sekalian alam..punya segala2nya..trmasuk hati manusia dn segala isinya..engkau masih brteman..raihlah cinta tuhanmu..cinta ilahi..maka engkau akn diberi apa yg engkau inginkn skiranya dlm pndgn ilahi ia baik utkmu dimasa kini dn akn dtg..

bgtu juga pabila engkau kehilagan seseorg dr sisimu disebabkan sesuatu perkara..insyaallah bila sampai masanya hubungan yg trputus akan bertaut kembali jka didlm pngetahuan ilahi ia baik buat dirimu sekiranya ia berada disisimu tk masa kini dan akan dtg..insyaallah..dan mybe ia lbh baik lg brbnding sblmnya..hbgan yg dijaga oleh ilahi..

sesungguhnya engkau ..Dia yg ciptakan..so Dia maha tahu apa yg engkau perlukan..apa trbaik buatmu tuk msa kini dan akn datang..moga kita mampu mncintai DIA melebihi makhluk dn menyanyangi makhluk hnya mngikut kadar yg disukaiNYA shja...

sekadar nukilan diwaktu ptg buat teman2 seperjuangan...


  19/5/14..isnin..bandar baru bangi..

KEBAIKAN DAN KEINDAHAN DISEBALIK UJIAN / MUSIBAH DR TUHAN


assalamualaikum....

sudah terlalu lama rasanya sy tidak menukilankan sesuatu di ruangan bicara hati owner firdausi ini..terlalu rindu rasanya tuk menulis di ruangan ini...ade x yg menanti2 post sy di ruangan ini?? :) hopely ade..dan minta maaf sy pohonkan pada rakan firdausi yg selalu berkunjung ke sini tuk membaca artikel2 terbaru tapi tiada...insyaallah lpas ni sy cuba tuk postkan artikel sekerap yg mungkin...

ade x dikalangan kita yg sedang dilanda musibah/ujian/kedukaan skg ini?pasti ade kan..tiap kali kita ingatkan sesuatu yg melukakan hati kita pasti akan terluka...setiap kali hati kita terluka dn pedih mengenangkan sesuatu perkara yg berlaku itu dan belum mampu tuk tenang dan bersikap biasa dalam menerimanya..tu bermakna hati kita belum redha dalam erti kata yg sebenarnya..belum boleh menerima takdir dr Allah dgn berlapang dada dan redha...

kerna..pabila kita redha dgn sesuatu ujian/musibah yg menimpa kita Allah akan redha dgn kita..dan ketenangan akan hadir didalam diri kita..."jgn fikir dan rasa kita memiliki akan sesuatu perkara / harta yg mana adae pada kita skg ni..trmasuk org yg kita syngi..sbb ia bkn milik kita..tiada satu pun yg kita punya..semua Allah yg punya"..

selalu ingatkan diri kita macm tu..maka hati kita lebih ringan bila kita kehilangan apa2 yg kita miliki atau berlaku sesuatu perkara pada kita..diuji dgn perkara yg tdak kita sukai.."makin kuat kita rasa memiliki semakin sukar tuk kita sabar dan redha.." pabila kita dilanda musibah /ujian..makin dekatkanlah diri kita pada tuhan...sbb semuanya milik Allah..hnya Dia yg boleh menolong kita..bkn manusia..sgla yg berlaku pn dgn izin Allah..sbnrnya itulah tarbiah/didikan Allah tk kita sbg hambanya..spya makin dekat dengannya...tanda kasihnya DIA pada kita..

pernah x dikalangan kita brmain layang2 / wau? pasti ramai yg pernah kan?mcm mna kita handle layang2 tersebut?cuba byngkan kita sedang main layang2 / wau skg ni..kita tarik tali/layang2 tu makin dkt dgn kita kan? kita tak lepaskan cmtu jeee..knapa kita tarik layang2 tu mkin dkt dgn kita?? sbb kita tak nak dia terbang tanpa arah dan haluan..tanpa arah tuju..dan spya tak jauh/hilang /terputus dr kita..kalau kita ptong tali layang2 tu..apa yg jadi? layang2 tu akan terputus.. terbang tah kemana..hilang arah dan tujuan dan tiada lagi dlm kawalan/pegangan/pandangan kita..kita kehilanggannya..kdg2 disebabkan kita putuskn tali layang2 itu dia terjatuh di atas pokok..tersembaam dibumi..carik..rosak dn sebagainya..waktu tu kita dah tak dapat selamatkannya lagi..

begitu jugalah dgn Allah..pabila Dia nk menegur hambanya Dia akan bg ujian/musibah..spya kita sbg hambanya kembli padaNya..makin dkt padaNya...bila DIA TGK KITA DH LALAI DIA TEGUR..melalui ujian/musibah..spya kita kembali pada DIA...kdng2 kita terlalu menyayangi seseorang..maka hati kita dilukai olehnya...ketahuilah..Allah ingin menegur kita sebenarnya..spya kita sedar..syng makhluk jgn berlebihan..jgn kita syg makhluk lebih dr tuhan..dr Allah..cukuplah kita syg makhluk dgn kadar yg Allah sukai shaja..

kdng2 apa yg kita sukai belum tentu baik tuk kita lagi..Allah telah sediakan sesuatu yg lebih baik tuk kita..maka tuk berlakunya perkara tersebut/smpai pada tujuan itu/kebaikan itu..Allah takdirkan sesuatu berlaku pada kita..yg mana disebabkan oleh prkara itu kita berubah dan mendapat kebaikan yg menanti kita tersebut..subhanallah..hebat perancangan Allah..tdk akan mampu tercapai dek akal pemikiran kita buat selama2nya..itulah hikmah dan kebaikannya..

kita kdng2 tdk nampak keindahan hikmah itu...bg masa..kdng2 dlm tempoh yg singkat..kdg2 tempoh yg lama tuk kita nampak hikmah dan kebaikan itu..bersangka baiklah dgn Allah..Allah takkan menganiayaai kita...Allah maha penyayang..maha pengasih..dan maha berkuasa ke atas segalanya...

Jika berlaku musibah pada kita/kita kehilangan seseorng/seseorng yg kita syg melukakan hati kita..jgnlah kita berdendam padanya..pasti sepnjang kita mengenalinya dia pernah berbuat baik pada kita..menolong kita..menyayangi kita..mengambil berat akan hal kita..dan pasti juga dia pernah buat salah pada kita..melukakan hati kita...kenang dan ingatlah kebaikannya pada kita..dan lupakanlah kesalahan dia pada kita..insyaallah hati kita lebih tenang..tdk akan berdendam dgnnya..insyallah mintalah petunjuk dgn Allah..kalau baik dia berada disisi kita tk masa kini dan akan dtg..tk agama..kehidupn kita dll moga Allah tautkan kembali hubgn yg terputus itu..tapi biarlah kita mnyayanginya dgn kadar yg Allah sukai shja dan pelihara hubgn tersebut..insyaallah...jaln yg kita pilih adalah jalan yg tepat nt setelah minta petunjuk dr Allah melalui solat istikharah..

tuk rakan2 semua..insyaallah moga kita mampu mnjadi insan yg diredhai ilahi...kita tak leh kenal Allah dgn ilmu pengetahuan..mengenal Allah dgn Allah..siapa nk kenal Allah,kena kenal diri sendiri..bila kenal diri akan kenal Allah.."JGN TERLIHAT ADANYA DIRI BARU KITA KENAL ALLAH"...cuba mkn nasi didepan cermin..tgk kita diluar cermin dn kita di dalam cermin..apa yg berlaku?? bagaimana keadaan kita seaktu tidur dan mati?? menyerah diri total kpada Allah..fikir2 dan renung2kan..marilah sama2 kita mncari guru tuk belajar ilmu hakikat dan makrifat..ilmu mengenal Allah..ketuhanan...spya hati kita tenang dan redha dlm segala perkara..dan mengenal Allah dan kenal siapa diri kita..ilmu syariat adalah kulit..ilmu hak