Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

PRMOSI TRBRU PEMBIAYAAN PERIBADI PELBAGAI KOPERASI,

:
PROMO

PROMOSI PEMBIAYAAN PERIBADI KOPERASI..PTGN KELAYAKN SEHINGGA 75%/80%..POTONGAN MELALUI BIRO ANGKASA DAN AUTODEBIT AKAUN GAJI..

RATE SERENDAH 4.88 % SETAHUN ==>

NOTE:TETAP,KONTRAK,CCRIS,BLCKLIST,HIGH COMMITMENT BOLEH MOHON..SETIAP KOPERASI BERBEZA SYARAT & KRITERIA.. ==>RATE SERNDAH 4.88% STHN,PEMBIAYAAN MAX 200K,10 TAHUN..KOMITMEN LUAR TAK DIAMBIL KIRA

..

BERMINAT
CALL SY : YATI - 019 233 4763


Note:pembiayaan peribadi di blog hnya tuk kakitangan kerajaan shaja..kakitngan swasta dan bekerja sendiri tak boleh memohon..telah berlaku perubahan promosi dan tempoh pembiayaan skg ni..just 10 thn..boleh rujuk di blog firdausi..promosi yg ade..

Tuesday, April 8, 2008

Petua /Amalan-prkongsian ilmu tuk penyucian jiwamoga ade manfaat walau sedikit dari info yg dikongsikan di ruangan ini...:)

  06/2//18..selasa...bangi selangor...
PESANAN SANG GURU KEPADA MURIDNYA...
Assalaamu'alaikum wahai sahabat-sahabatku!
Hari ini kuingin membicarakan tentang pengorbanan guru-guru mursyid dan risiko yang lazimnya akan ditempuhi oleh mereka untuk membimbing masyarakat ke jalan yang benar. 

Ketahuilah olehmu bahawa sesungguhnya bukan semua orang yang dididik itu akan menjadi insan yang baik. Ada juga di antara mereka akan kalah di dalam perjuangan menentang hawa nafsu mereka sendiri. Apa yang diajar oleh guru, ditolak tepi kerana ia tidak menepati selera nafsu ammarah mereka. 

Malah, ada diantara mereka ini mula mengikut telunjuk iblis dan syaitan menunggang-langgangkan ajaran benar guru, lalu jadilah ia fitnah. Mereka mula memfitnah guru menurut pujukan iblis dan syaitan sehinggakan masyarakat percaya bahawa guru tersebut membawa ajaran sesat, walhal ajaran guru tidaklah begitu.

 Fitnah mereka ini, mudah pula didengari oleh orang-orang yang buta mata hatinya dan lemah imannya sehinggakan mereka ini bersengkokol dengan pemfitnah itu tadi dan mereka pula turut serta menjadi pemfitnah menghukum si guru dengan kejahilan diri mereka sendiri. 

Kalau betul-betul diamati, tipu daya iblis dan syaitan itu amatlah lemah. Orang-orang yang benar-benar berpegang dengan ajaran Nabi, tidak akan mudah terpengaruh dengan fitnah mereka ini. Setiap perkhabaran yang sampai, akan diperiksa dengan teliti untuk mencari kebenaran dan bukannya untuk mencari kesalahan si guru yang difitnah.

Siasat dahulu latar belakang si pembawa berita itu. Inilah yang wajib diikuti. Sekiranya kita tidak memahami sesuatu perkara, jangan cepat menghukum tetapi bertanyalah kepada orang-orang yang arif tentangnya. Ini adalah ilmu kerohanian. Ilmunya sungguh dalam.

 Sekiranya kita tidak tahu juga, lebih baik kita bersikap tawakuf (berdiam diri). Ini jalan yang paling selamat. Jangan sesekali kita tersalah menghukum kerana itu akan mencelakakan diri kita dari dunia sampai akhirat. Ingatlah pesanku ini wahai sahabat-sahabatku!!!

"GURU MURSYID ITU TIADA MASALAH DENGAN KEHIDUPAN PERIBADINYA KERANA MEREKA SENTIASA REDHA DENGAN KEHENDAK ALLAH PADA DIRI MEREKA. TETAPI PELBAGAI MASALAH MASYARAKAT TERBEBAN PADA DIRI MEREKA KERANA MEREKA ADALAH PEMBIMBING. INILAH PENGORBANAN SI GURU YANG WAJIB KITA HARGAI DAN BUKAN KITA FITNAHI DAN MUSUHI AKAN MEREKA ITU."
 06/2//18..selasa...bangi selangor...
PETUA RAWAT SIHIR KULIT 
semenjak 2 mnjak ni..kes sihir kulit macamni smakin brluasa...ada yg trus dokter ksan barah tahap 4..barah kulit..asal gatal2 je...jd kalian brhati2 kalau tba2 trkna sprti kurap ni..sihir jgak ada brlaku pda pskit sprti kayap2 kbiasaan kayap ular kayap duit kayap katak..kayap air..jd harini tok nak shre ptua dia..lakukanlah sndri di rumah

1)cari daun cili(xkisah bnyak mna pn)
2)kapur makan
3)mnyak atar malaikat sbuh
campur kan daun cili dgn kapur makan ltak air sdikit.ramas atau tmbuk smpai lumat..titiskan 1 atau 2 titik mnyk atar malaikat sbuh....baca doa ini:
Al fatehah 7x
al iqlas 7x
al qausar 3x
slawat nabi 7x
baca qursi(walayaudduhu hifzuhuma ulang 7x,hskan bacaan..dan hmbus)
sapu daun cili td di waktu pagi dan masa nak tdor
insyAllah...mudahan Allah bg ksembuhan
06/2//18..selasa...bangi selangor... 
 06/2//18..selasa...bangi selangor... 
" WAHAI SAHABAT-SAHABATKU! MASUKKANLAH DIRIMU KE DALAM GOLONGAN MEREKA ITU. SEMOGA KAMU BEROLEH RAHMAT DAN KEBERKATAN DARI ALLAH... "
KALAU ADA RASA, BUKTIKAN CINTAMU!

Yahya Ibn Muadz Ar-Razi mengatakan, “Siapa saja yang mencintai Allah, maka ia pasti membenci dirinya.” Menurut Yahya pula, siapa saja yang tidak memiliki 3 hal berikut ini, maka itu berarti ia tidak cinta. Pertama, lebih mengutamaka firman Allah SWT dibandingkan dengan ucapan manusia. Kedua, lebih mengutamakan bertemu Allah dibandingkan dengan bertemu makhluk. Ketiga, lebih mengutamakan ibadah daripada berkhidmat kepada makhluk.

Bukti cinta yang lain adalah tidak menyesal jika ada sesuatu selain Allah yang terlewati. Sebaliknya, ia benar-benar menyesal ketika sedetik berlalu tanpa dzikir mengingat Allah dan mematuhi-Nya. Ketika lalai, ia segera kembali kepada Allah dan memperbanyak permohonan agar dikasihani dan diridhai. Ia juga akan segera bertobat.

Salah seorang arif billah menuturkan, “Allah mempunyai beberapa orang hamba, yang mencintai-Nya dan merasa tentram bersama-Nya. Hilangkah rasa sesal terhadap segala yang telah lewat. Mereka tidak pedui mengurusi diri mereka sendiri, karena Sang Maharaja mereka begitu sempurna. Apa pun yang Dia kehendaki, pasti terwujud. Apa yang menjadi milik mereka Dia sampaikan kepada mereka.

 Apa yang terlewatkan adalah cara terbaik Dia mengatur mereka. Hak setiap pecinta setelah ia kembali dari kelalaiannya sekejap mata, adalah menghadap kepada Allah dan siap menerima teguran-Nya. 
Ia lalu berdoa, “Wahai Tuhanku! Dengan dosa apa Engkau putuskan kebaikan-Mu dariku, Engkau jauhkan aku dari hadirat-Mu, Engkau sibukkan aku mengurusi diri sendiri dan mengikuti setan?" 

Ini akan menumbuhkan kejernihan dzikir dan kelembutan hati. Dengan begitu, tertutuplah kelalaiannya yang telah lewat. Kecepatannya untuk bersegera kembali kepada Allah akan menjadikan kesempatan untuk berdzikir lagi. Dzikir yang baru lagi. Hatinya akan kembali jernih.

Selama seorang pecinta tidak tidak melihat apa pun selain Kekasihnya, tidak melihat sesuatu pun kecuali ia sadar bahwa itu berasal dari-Nya, ia tidak akan pernah menyesal, tidak ragu, dan menghadapi semua kenyataan dengan hati penuh kerelaan. Ia tahu bahwa Kekasih harus dilihat hanya kebaikan-Nya semata.

Bukti kecintaan seorang hamba kepada Allah adalah merasa nikmat dalam ketaatan. Ia tidak merasa berat dan tidak merasa lelah dalam ketaatan kepada-Nya. Hal ini seperti pernah diungkapkan oleh orang yang pernah merasakannya: “Aku menderita sepanjang malam. Meski 20 tahun lamanya. Tapi, selama itu pula aku merasakan kenikmatan yang tiada terkira.”

Imam Al-Junaed juga menegaskan bahwa salah satu indikasi cinta adalah ketika sesorang selalu giat dan tekun melawan hawa nafsu. Fisik boleh lelah, tetapi hati tak akan pernah lelah. Karena itu, seorang sufi berkata, “Beramal atas dasar cinta tak akan pernah diliputi rasa letih. Dan, tak habis-habisnya orang mencintai Allah berbuat taat, walaupun harus menghadapi berbagai rintangan besar.”
Pikir-pikirkanlah, renung-renungkanlah!

--Imam Al-Ghazali dalam kitab Al-Mahabbah wa asy-Syawq wa al-Uns wa ar-ridha
 14/12//17..khamis...bangi selangor...
  NASIHAT SANG GURU KEPADA MURIDNYA..:
Assalaamu'alaikum wahai sahabat-sahabatku! 
Ada orang sanggup mempersendakan suruhan dan larangan Allah kerana semata-mata untuk kepentingan dunia mereka. Golongan ini dikenali sebagai 'Ahluddunya'. 
Ada orang sanggup korbankan kepentingan dunia mereka kerana cintakan akhirat. Golongan ini dikenali sebagai 'Ahlul Akhirah'. 
Ada orang sanggup korbankan kepentingan dunia mereka kerana hanya kasihkan Allah. Golongan ini dikenali sebagai 'Ahlillaah'. 

Oleh yang demikian, masukkan dirimu ke dalam golongan 'Ahlillaah' kerana sesungguhnya mereka ini sentiasa berada di atas jalan yang lurus, bernikmat dan diredhai oleh Allah...
14/12//17..khamis...bangi selangor... 

 KEUTAMAAN ZIKIR MENURUT  IBNU ATHA'ILLAH
Syekh Ibnu Atha'illah menjelaskan: "Tidak ada ibadah yang lebih bermanfaat bagimu daripada dzikir. Sebab, dzikir adalah ibadah yang bisa dilakukan orang tua dan orang sakit yang sudah tidak mampu lagi berdiri, rukuk, dan sujud.

Maka, bersihkan cermin hatimu dengan khalwat dan dzikir hingga kelak kau berjumpa dengan Allah SWT. Hatimu harus selalu ingat Allah sehingga cahaya menyinarimu. Jangan seperti orang yang ingin menggali sumur, kemudian ia menggali di satu tempat sedalam satu jengkal lalu menggali di tempat lain sedalam satu jengkal pula. 

Jadi, airnya tidak akan pernah keluar. Tetapi, galilah di satu tempat sehingga airnya memancar. Hai hamba Allah, agamamu adalah modalmu. Jika engkau telah menyia-nyiakan modalmu, sibukkan lisan dengan berdzikir mengingat-Nya, sibukkan hati dengan cinta kepada-Nya, dan sibukkan tubuhmu dengan menaati-Nya. 

Tanamlah wujudmu di tempat menanam hingga benih muncul dan tumbuh. Siapa yang memperlakukan hatinya sebagaimana petani memperlakukan tanahnya, pasti hatinya bersinar." --Syekh Ibnu Atha'illah dalam Taj Al-'Arus  
14/12//17..khamis...bangi selangor... 


IKHLAS MENGHADAPI TAKDIR ALLAH

Syekh Abdul Qadir Al-Jailani memberi nasehat: “Barang siapa yang memperlakukan Allah dengan penuh keikhlasan dan ketulusan, berarti ia telah mencampakkan segala sesuatu selain-Nya di pagi dan sore. Wahai manusia, jangan engkau mengaku-aku apa yang tidak engkau miliki. Tauhidkanlah Allah dan jangan sekutukan Dia dengan sesuatu pun..


 Demi Allah, sesungguhnya panah takdir-Nya hanya membuatmu lecet saja dan tak akan sampai mematikanmu. Dan, siapa pun yang mem-fana-kan diri demi Allah, maka ia akan memperoleh ganti dari-Nya. Ketahuilah, jika kalian tidak mengakui qadha dan takdir, ia tetap akan mengenaimu. Ia tak akan memilah-milah kalbu sampai ia terpilih dan menjadi seperti anjing yang terus menunggu di depan pintu dan berseru: “Wahai jiwa yang tenang, kembalikah pada Rabbmu dengan keridhaan dan ridha-Nya..”


 Ketika itulah kalu akan masuk ke Hadirat Allah dan Dia menjadi Ka’bah dalam thawaf. Allah pun akan menyingkapkan kebesaran Kerajaan-Nya di hadapannya, menempatkannya di kemah kedekatan dan memancangkannya di samping kerajaan. Ia disalami dan disapa selalu, dan mendengar panggilan di Ar-Rafiq al-‘Ala’: “Hamba-Ku dan seluruh hamba-Ku, engkau adalah untuk-Ku dan Aku adalah untukmu.” 


 Jika persandingan bersama Sang Raja berlangsung lama, maka ia pun akan diangkat menjadi tangan kanan Raja (Bithanah Al-Mulk) dan khalifah-Nya dalam mengurusi rakyatnya, juga menyimpan rahasia-rahasianya. Dia akan mengirimnya ke lautan untuk menyelamatkan orang-orang yang tenggelam, atau mengirim ke daratan untuk membimbing orang-orang yang tersesat. Jika ada mayat yang lewat di hadapannya, maka ia bisa menghidupkannya.


  Jika ada seorang pemaksiat, maka ia akan mengingatkannya. Jika ada orang yang jauh dari Allah, maka ia akan mendekatkannya. Jika melewati orang yang menderita, maka ia akan membahagiakannya. Wali adalah ghulam (anak muda) Badal. 


Badal adalah ghulam Nabi, lalu Nabi adalah ghulam Rasulullah SAW. Permisalan perwalian seperti hulubalang-hulubalang kerajaan dan tangan kanan Raja yang terus mendampinginya, kecuali ia ingin memilih kesendiriannya, maka pengantin mereka pun berlalu. Malam adalah ranjang raja mereka. Siang mengagungkan mereka. Anakku, jangan engkau ceritakan mimpimu kepada saudara-saudaramu! “ --Syekh Abdul Qadir Al-Jailani dalam kitab Adab As-Suluk wa At-Tawassul ila Manazil Al-Muluk 


 14/12//17..khamis...bangi selangor... 


GANTUNGLAH HARAPAN HANYA KEPADA ALLAH


 Syekh Abdul Qadir Al-Jailani menuturkan: "Jika engkau masih merasa takut dan berharap pada manusia, maka dia menjadi tuhanmu. Jika engkau masih menghadapkan hatimu pada harta dunia, maka engkau adalah budaknya, dan dia menjadi tuhanmu..

Tak ada cinta yang paling abadi, kecuali cinta seorang hamba kepada Allah. Seorang pencinta tak akan meninggalkan kekasihnya, baik saat suka maupun saat derita. Wahai orang yang mengadukan musibahnya kepada makhluk, tanyalah dirimu, apakah pengaduanmu kepada makhluk berguna bagimu?

Sesungguhnya semua makhluk tidaklah ada gunanya bagimu; tidak juga membahayakanmu. Jika engkau bergantung kepada makhluk seraya menyekutukan Allah, niscaya mereka akan menjauhkan dirimu dari jalan al-Haq, yakni jalan menuju Allah. Karena sebaliknya, mereka akan menjurumuskanmu ke dalam murka Allah dan menghalangimu dari curahan rahmat Allah.

Wahai orang bodoh yang mengharapkan ilmu, hendaklah engkau menyadari bahwa termasuk kebodohan jika mencari dunia bukan dari Rabb sebegai Pemiliknya. Juga merupakan suatu kebodohan jika engkau mencari keselamatan dari bencana yang menimpamu dengan cara mengadukan harapan kepada makhluk." --Syekh Abdul Qadir Al-Jailani dalam Fath Ar-Rabbani wal-Faidh AR-Rahman.

 14/12//17..khamis...bangi selangor... 


KEADAAN BISA BERUBAH, TAPI BATIN TETAP SAMA

"Allah melapangkan keadaanmu agar engkau tidak selalu dalam kesempitan, dan Allah menyempitkan keadaanmu agar engkau tidak selalu dalam kelapangan. Dan, Dia melepaskanmu dari keduanya agar engkau terbebas dari sesuatu selain-Nya."


--Syekh Ibn Atha'illah dalam Al-Hikam Sahabatku, diri memang selalu ingin keadaannya senang dan lapang. Meskipun saat itu keadaan lapang dan sempit selalu datang silih berganti. Seorang Salik selalu akan belajar untuk mendisiplinkan diri untuk melakukan pengharapan kepada Allah, baik dalam keadaan lapang atau sempit, lalu mencari makna hakiki di balik cara-cara yang dijalankannya. 


Orang yang mendapat pencerahan batin melihat Allah sebagai sebab dari semua keadaan dan situasi yang dialaminya. Jadi, mereka yang tercerahkan batinnya tidak akan memedulikan keadaan lapang atau sempit, semua terasa sama. Keadaan dan situasi mungkin berubah-ubah, tapi tidak dengan batinnya. Semoga bermanfaat..
 15/11//17..rabu...bangi selangor...
KADANG-KADANG KITA SEPERTI ANAK KECIL

"Saat diberi sesuatu engkau merasa gembira, dan saat ditolak engkau kecewa, maka simpulkankan bahwa yang demikian itu adalah bukti dari kekanak-kanakkanmu dan ketidaktulusan penghambaanmu."
--Syekh Ibnu Atha'illah dalam Al-Hikam

Sahabatku, sering kali memang kita seperti anak kecil ketika merengek, meminta, mengadu, mengeluh dan mengiba. Seperti anak kecil pula ketika kita merespons hal-hal yang menyedihkan, menyusahkan, menyesakkan dan membingungkan. Kita sering kali merespons hanya pada hal-hal lahiriah saja.

Sedangkan, orang yang telah mengalami pencerahan batin, yang kalbunya kokoh, lapang, dan selalu siap sedia menghadapi karunia, kehormatan ataupun kehinaan. Orang-orang yang batinnya telah tercerahkan akan mampu membaca makna-makna di balik kondisi-kondisi itu, selalu mengagungkan Allah,menyaksikan kehadiran-Nya dalam diri, selalu berusaha dan berusaha memahami makna-makna batiniah dengan nilai-nilai hakikat di dalamnya.

CARA MENJERNIHKAN HATI

Syekh Ibnu Atha'illah dalam kitab Taj al-'Arus mengatakan: "Terdapat empat perkara yang dapat membantu membeningkan hati: 
1) Banyak berdzikir.
2) Banyak diam.
3) Banyak khalwat.
4) Mengurangi makan dan minum."

Menurut Dr. Muhammad Najdat, sebenarnya Syekh Ibnu Atha'illah mengenalkan kita bagaimana membersihkan dan membeningkan hati.
Pertama, dzikir kepada Allah akan membersihkan hati dari kesesatan dari kebergantungan kepada selain Dia. 

Hati yang biasa dan mudah berdzikir adalah hati yang mengenali iman, mengenal nikmat ibadah, merasakan manisnya ketaatan, dan memiliki rasa takut kepada Allah. Hati yang selalu mengingat Allah akan bergetar ketika mendengar nama-Nya disebut, hati pun semakin lembut dan bersih dari kotoran.

للَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ ٱلْحَدِيثِ كِتَٰبًا مُّتَشَٰبِهًا مَّثَانِىَ تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ ٱلَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ ثُمَّ تَلِينُ جُلُودُهُمْ وَقُلُوبُهُمْ إِلَىٰ ذِكْرِ ٱللَّهِ ذَٰلِكَ هُدَى ٱللَّهِ يَهْدِى بِهِۦ مَن يَشَآءُ وَمَن يُضْلِلِ ٱللَّهُ فَمَا لَهُۥ مِنْ هَادٍ

Allah SWT berfirman,:
"Allah telah menurunkan perkataan yang paling baik (yaitu) Al Qur’an yang serupa (mutu ayat-ayatnya) lagi berulang-ulang gemetar karenanya kulit orang-orang yang takut kepada Tuhannya, kemudian menjadi tenang kulit dan hati mereka di waktu mengingat Allah. Itulah petunjuk Allah, dengan kitab itu Dia menunjuki siapa yang dikehendaki-Nya. Dan barangsiapa yang disesatkan Allah, maka tidak ada seorangpun pemberi petunjuk baginya." (QS Az-Zumar (39): 23)

Orang yang berdzikir mengingat Allah dengan lisannya tidak disebut berdzikir jika hatinya tidak ikut nerdzikir. Hati harus menjadi sumber dzikur untuk lisan dan bagian tubuh lainnya.

Kedua, memperbanyak diam. Tergelincirnya lisan akibat terlalu banyak berbicara dapat berakibat buruk bagi dirinya dan orang lain. Diam adalah emas. Di dalamnya terkandung hikmah yang sangat dalam. Rasulullah bersabda, "Barangsiapa beriman kepada Allah dan Hari Akhir hendaklah mengatakan yang baik atau diam."

Imam Syafii r.a. mengatakan:
Mereka bertanya, "Mengapa kau diam saja saat kau dicaci."
Maka kukatakan padanya: "Menjawab adalah kunci pintu keburukan. Sedangkan diam di depan orang bodoh adalah kemuliaan. Di dalamnya juga terdapat upaya menjaga kehormatan. Bukankah singa ditakuti meski dalam keadaan diam. Sedangkan anjing tak diacuhkan, meski terus menggonggong."

Ketiga, memperbanyak khalwat atau menyendiri. Dalam khalwat kita merenung dan terus berhubungan dengan realitas yang lebih tinggi dan membersihkan hati dari kotoran dunia. Merasa lemah dan tak berdaya, serta merasa hanya Allahlah satu-satunya tempat bergantung. Hatinya hanya dipenuhi tasbih, takbir, tahlil, serta shalawat Nabi.

Keempat, mengurangi makan dan minum atau dengan memperbanyak puasa sunnah. Dengan begitu kita mematahkan hasrat hawa nafsu, dan melunakkan hati yang keras. Dengan mengurangi makan dan minum sebenarnya kita belajar mengendalikan nafsu badani, mengawal emosi, belajar qanaah dan zuhud.

Imam Al-Ghazali rahimahullah menjelaskan bahwa rasa lapar akan membersihkan hati, membangkitkan tekad, dan menajamkan mata hati. Sebaliknya, rasa kenyang dapat melahirkan ketumpulan dan membutakan hati, dan mengganggu pikiran.

Menurut beliau, rasa lapar juga dapat menghaluskan hati dan menjernihkannya, sebab hanya dengan hati yang dapat meraih nikmatnya ketaatan, merasakan manfaat dzikir dan nikmatnya bermunajat kepada Allah SWT.

---Disarikan dari Kitab Taj Al-'Arus karya Syekh Ibnu Atha'illah, dengan syarah Dr. Muhammad Najdat.

RINDU KEINTIMAN SPIRITUAL BERSAMA ALLAH

Imam Al-Ghazali mengatakan, “Ketahuilah bahwa perasaan damai, takut, dan rindu merupakan dampak dari perasaan cinta. Namun, kadar yang dirasakannya tidak permanen, tergantung pada tingkat ketajaman pandangan dan tingkat kepekaan perasaan yang menguasai sang pecinta.

Jika apa yang terjadi pada sang pecinta adalah sebuah penyaksian dari balik tabir hingga mencapai keindahan puncak dan ia merasa tak mampu lagi untuk menyaksikan lebih jauh hakikat keagungan tersebut, maka hatinya menjadi cemas, berkobar, dan bergerak bangkit untuk terus memburu. Keadaan cemas seperti itulah yang disebut syawq (kerinduan). Sungguh kerinduan adalah sesuatu yang gaib.

Jika ia dikuasi oleh perasaan tentram dan bahagia luar biasa, karena berdekatan (bersama Allah) dan berhasil menyaksikan kehadiran-Nya melalui tersingkapnya tabir antara Dia dan dirinya, lalu pandangannya juga terfokus pada penyaksian keindahan yang hadir terungkap di hadapannya, tanpa menoleh kepada keindahan lain yang belum diketahui, maka hatinya akan diliputi perasaan senang dan gembira. Kegembiraan seperti inilah yang disebut uns (keintiman spiritual).

Lalu, jika pandangannya terfokus pada sifat keagungan dan kemandirian-Nya, sama sekali tak berpaling dari-Nya dan ia khawatir semua yang dirasakannya itu lenyap, menghilang atau menjauh, maka hatinya akan merasa pedih. Perasaan pedih semacam inilah yang disebut khawf (ketakutan).

Jadi, uns (keintiman spiritual) dalam konteks ini adalah kegembiraan dan kebahagiaan hati karena menyaksikan keindahan. Lalu, ketika kegembiraan dan kebahagiaan itu benar-benar telah menguasai, tidak peduli terhadap segala hal yang telah menghilag, juga tidak peduli dengan kekhawatiran akan menghilang, maka kenikmatan yang ia rasakan akan memuncak pada puncak tertingginya (uns).

Suatu ketika Syekh Ibrahim bin Adham turun dari gunung. Seseorang bertanya, “Darimana engkau, ya Syekh?” Lalu beliau menjawab, “Dari bersenang-senang (uns) dengan Allah.” Bersenang-senang dengan Allah menyebabkan dia merasa tidak membutuhkan kepada selain Allah. Bahkan, semua bentuk kendala yang merintangi khalwat menjadi beban di hati.
Diriwayatkan pula bahwa Musa a.s. berbicara dengan Allah SWT, beliau berdiam diri selama beberapa hari. 

Jika beliau mendengar seseorang berbicara, maka beliau langsung pingsan. Ini tidak mengherankan karena cinta hanya meniscayakan nikmatnya pembicaraan Sang Kekasih, juga nikmatnya berdzikir dan menyebut-Nya. Bagi sepotong hati yang dirasuki cinta, maka tak ada yang terasa nikmat selain Dia semata. Karena itu, seorang bijak berkata dalam alunan doa, “Wahai Dzat yang dengan menyebut-Nya hati jadi damai sentosa! Wahai Dzat yang membuat aku tak merasa butuh kepada makhluk-Nya.”

Rabiah Adhawiyah ditanya, “Dengan apa engkau bisa meraih kedudukan seperti ini?” Beliau menjawab, “Dengan meninggalkan apa yang tidak aku butuhkan dan rasa damaiku bersama Dzat yang tak pernah lenyap.”

--Imam Al-Ghazali dalam kitab Al-Mahabbah wa asy-Syawq wa al-Uns wa ar-Ridha

'Bagaimanakah seseorang itu boleh bahagia tanpa solat?Seseorang yang berusaha menyempurnakan solatnya sebenarnya dia sedang membetul dan menyempurnakan hidupnya.

Adakah solat yang kita persembahkan kepada Allah akan diterima atau dilemparkan semula kepada kita seperti kain buruk. Jika solat kita tidak diterima maka alangkah ruginya kita. 

Seluruh kehidupan kita juga akan hilang rasa bahagia dan nikmat. Seakan semua perkara datang untuk menyesak dan menghimpit kita. Pasangan yang menyakitkan hati, anak-anak yang tidak taat, rakan dan jiran yang sentiasa mencari perbalahan, saudara mara yang saling memburukkan, segalanya yang sepatutnya menjadi sumber kebahagiaan kini menjadi sumber kedukaan dan kesedihan.
                               
Jika solat tidak sempurna sekadar ala kadar sahaja bagaimana kita ingin meraih rahmat Allah SWT. Sesungguhnya Allah SWT telah berjanji akan menjaga orang yang menjaga solat.' - Petikan buku Isteriku Bidadari - Ebit Lew

Sahabatku, Rosululloh Saw. adalah sosok yang selalu ingat kepada Alloh Swt. Beliau tidak pernah sedikitpun lupa kepada Alloh Swt. Beliau selalu ingat kepada Alloh baik ketika dalam kesendirian maupun dalam keramaian. Sedang bangun maupun sedang tertidur. Beda dengan kita.

Rosululloh Saw. adalah seorang yang benar-benar sempurna tauhiidnya. Laa ilaaha illaalloh, tiada tuhan selalin Alloh Swt. Rosululloh Saw. tidak menuhankan apapun sehalus apapun, selain menuhankan Alloh.

Dunia ini tidak ada apa-apanya bagi Rosululloh Saw. Tidak pernah beliau merasa bangga dengan kekuasaan, kedudukan dan popularitasnya di antara para pemimpin peradaban dunia. Rosululloh Saw. tidak pernah merasa takut kehilangan dunia, tidak ada rasa kecintaan kepada dunia sedikitpun. Meski ditawari dunia sebanyak apapun, Rosululloh Saw. tidak pernah gentar untuk tetap menegakkan tauhiid.

RAHSIA KEKASIH ALLAH

Berikut adalah salah satu rahasia mengapa Nabi Ibrahim a.s. menjadi kekasih Allah. Imam Nawawi Al-Bantani menuturkan:

لِأَيِّ شَيْءٍ اِتَّخَذَكَ اللهُ خَلِيْلًا قَالَ بِثَلَاثَةِ أَشْيَاءَ اخْتَرْتُ أَمْرَ اللهِ عَلَى أَمْرِ غَيْرِهِ وَمَا اهْتَمَمْتُ بِمَا تَكَفَّلَ اللهُ لِيْ وَمَا تَعَشَّيْتُ وَمَا تَغَدَّيْتُ إِلَّا مَعَ الضَّيْفِ
Sutau ketika, nabi Ibrahim as. pernah ditanya, “Sebab apa Allah SWT menjadikanmu kekasih-Nya?” Nabi Ibrahim as. menjawab, ‘Karena tiga perkara, yaitu: Aku selalu mengutamakan perintah Allah di atas perintah selain-Nya; Aku tidak pernah mengkhawatirkan rezeki yang telah ditanggung Allah; Aku tidak makan di sore maupun di pagi hari kecuali bersama tamu.’”

Bahkan suatu riwayat menyebutkan bahwa nabi Ibrahim as. pernah berjalan sejauh satu sampai dua mil hanya untuk mencari orang yang akan diajak makan bersama.

---Dikutip dari Kitab Nasha’ihul ‘Ibad karya Imam Nawawi Al-Bantani

Orang yang paling bersyukur kepada Allah adalah orang yang paling tau berterimakasih kepada hamba yang dijadikan jalan karunia.

Oleh karena itu, kita harus sangat terampil untuk mengingat-ingat kebaikan orang lain.
Khususnya kepada orang tua yang menjadi jalan kita terlahir didunia ini.Tidak ada orang tua yang sempurna, pasti ada kelebihan dan kekurangan.
Tergantung mau yang mana, jadi fokus kita.

Mau fokus pada kekurangan ? siap-siaplah kufur nikmat
Mau fokus pada jasa, perjuangan dan pengorbanannya, kita akan timbul rasa syukur. Dan Allah menambah kemuliaan seseorang bukan dari keinginannya tapi dari kemampuan bersyukur.

Saudaraku, jika hati kita terlalu berharap kepada makhluk, sampai harapan pada makhluk itu mendominasi hati kita dan mengalahkan pengharapan kita kepada Alloh, maka pasti akibatnya adalah kegelisahan hati. Mengapa? Karena tanpa disadari, sesungguhnya kita sedang berharap pada makhluk yang jelas-jelas tidak memiliki apa-apa, tidak punya kuasa apa-apa atas hidup ini. Bahkan untuk mengurus dirinya sendiri pun makhluk itu tidak mampu.

Sedangkan jika hati kita senantiasa didominasi dengan harapan kepada Alloh, hanya bergantung dan bersandar kepada-Nya, niscaya hati akan tenang tentram. Karena Alloh akan melimpahkan ketenangan pada hati kita, meski sebesar apapun episode ketidakpastian yang sedang kita hadapi di dunia.

Orang yang rugi adalah orang yang terus-menerus berada dalam ketidaktahuan, dalam kebodohan, padahal cahaya ilmu begitu terang-benderang.

 Seseorang tidak berubah menjadi lebih baik bukan karena kurangnya petunjuk dari Alloh, melainkan karena ia tidak mau menangkap petunjuk itu. Kita ini bagaikan sebuah rumah yang semua jendelanya tertutup dengan tirai, padahal di luar sana sinar matahari terang-benderang menyinari bumi. Kita tetap berada dalam kegelapan bukan karena tidak ada cahaya, melainkan karena kita tidak mau menyingkap dan membuka tirai dan jendela kita. Maasyaa Alloh!

PESAN SUCI PENGGUGAH JIWA

Syekh Abdul Qadir Al-Jailani mengatakan: “Wahai anak muda! Engkau harus mempraktikkan pengabdian yang tulus (ikhlâsh al-ʽamal) kepada Allah dalam shalatmu, puasamu, pelaksanaan hajimu, pembayaran zakatmu, dan dalam segala sesuatu yang engkau lakukan. 

Engkau harus menjalankan komitmen kepada-Nya sebelum engkau sampai di hadirat-Nya. Komitmen ini memerlukan sikap pengabdian yang tulus, pengukuhan dalam tauhid, mengikuti dengan setia Sunnah Nabi Saw. dan komunitas Islam (jamâʽah), kesabaran dan sikap syukur, dan kesiapan untuk mempercayakan urusan-urusanmu kepada Tuhanmu. 
Dalam hubungan dengan makhluk-makhluk, ia memerlukan sikap penolakan, dan dalam hubungan dengan-Nya, ia memerlukan sikap mencari.
                                                                                
Terhadap semua yang selain-Nya, ia memerlukan sikap tak acuh, dan terhadap-Nya, ia memerlukan sikap pendekatan pengabdian dengan hatimu dan wujud terdalammu (sirr). Ia memerlukan perasaan keterlepasan dari segala sesuatu yang lain, dan menuntut perasaan cinta dan kerinduan kepada-Nya. Setelah itu Dia pasti akan menganugerahimu kedekatan-Nya dan anugerah-Nya yang belum pernah dilihat mata, belum pernah didengar telinga, dan belum pernah terlintas dalam pikiran dan hati manusia.
                                                                     
Menempuh jalan ini akhirnya akan membawamu kepada Tuhanmu. Jika iblis mendatangimu dan mencoba membuatmu mengubah jalanmu, engkau harus memohon pertolongan kepada-Nya, agar Dia mengusirnya jauh-jauh darimu. Engkau harus meminta tolong kepada-Nya, seperti halnya orang-orang sebelummu meminta tolong kepada-Nya di masa mereka. 

Engkau harus mengerjaklan pekerjaanmu dengan baik, kemudian berbaik sangka kepada Tuhanmu. Berbaik sangkalah kepada-Nya dan berbuatlah sebaik-baiknya untuk menaati-Nya dengan selayaknya, sebab nantinya Dia akan banyak berurusan denganmu. Banyak kebaikan ditemukan dalam sikap berbaik sangka (husnuzh zhann) kepada Allah, kepada nabi-nabi-Nya, rasul-rasul-Nya dan kepada orang-orang saleh di antara hamba-hamba-Nya."


 Saudaraku, jikalau kita merasa lemah, baik lemah fisik bawaannya lemas, malas, atau lemah pikiran rasanya susah menghafal, sulit memahami pelajaran, lambat mencerna gagasan, atau lemah perasaan susah menghindar dari galau, cemas, sedih dan semacamnya, maka sikap terbaik adalah beristighfar memohon ampun kepada Alloh Swt. Karena sudah menjadi janji Alloh bahwa bagi siapa saja hamba-Nya yang beriman yang memohon ampun kepada-Nya, maka Alloh akan melimpahkan kekuatan yang powerfull kepadanya.

Tiada Terlambat Untuk Belajar
Posted by: andysyauqi in AaGym

Alhamdulillah. Segala puji hanya milik Alloh Swt. Dialah Dzat Yang Maha Kuasa atas segala kejadian, tiada sesuatu apapun di alam semesta ini kecuali ada dalam genggaman Alloh Swt. Sholawat dan salam semoga selalu tercurah kepada baginda nabi Muhammad Saw.

Rosululloh Saw. bersabda, “Barangsiapa menempuh jalan menuntut ilmu maka Alloh akan membuat mudah baginya jalan menuju surga.” (HR. Muslim)

Saudaraku, di dalam Al Quran Alloh Swt. menjanjikan bahwa siapa saja di antara hamba-Nya yang menuntut ilmu secara ikhlas maka Alloh akan mengangkat derajatnya. Maasyaa Alloh. Oleh karena itu, janganlah kendur semangat dalam menuntut ilmu, pantang redup dalam belajar.

Karena hidup di dunia ini tiada bisa dijalani dengan selamat kecuali oleh orang yang mengerti ilmunya. Demikian juga akhirat, tidak bisa diraih dengan kemenangan kecuali oleh orang yang memahami ilmunya. Manusia bisa selamat dan bahagia di dunia dan akhirat adalah dengan ilmunya. Demikian yang Rosululloh Saw. wasiatkan kepada kita.

Oleh karena itu, meski sekolah itu ada tingkatannya, demikian juga dengan pendidikan tinggi pun ada stratanya, akantetapi itu bukan berarti kegiatan belajar kita dibatasi oleh waktu. Sungguh, tiada batasan usia untuk kita menuntut ilmu. Jangan pernah minder dalam belajar hanya karena usia kita sudah lebih tua daripada umumnya, karena yang sebenarnya rugi adalah orang yang tidak mau belajar.

Imam Asy Syafii ra. pernah mengatakan, “Orang yang tidak mau merasakan beratnya belajar walau sebentar, maka ia harus menahan pedihnya kebodohan.”

Sepanjang hayat dikandung badan, marilah senantiasa semangat menghadiri majlis ilmu. Karena Rosululloh Saw. bersabda, “Barangsiapa yang keluar rumah untuk menuntut ilmu, berarti dia berada di jalan Alloh hingga pulang.” (HR. Tirmidzi)

Semoga Alloh Swt. senantiasa memberi kita petunjuk sehingga kita semakin antusias dalam memperkaya diri dengan ilmu. Semakin banyak ilmu, niscaya kita akan semakin ringan menjalani hidup ini. Insyaa Alloh.[]


SELAMAT PAGI DARI SYEKH ABDUL QADIR JAILANI

Syekh Abdul Qadir Al-Jailani mengatakan:
"Jinakkan nafsumu dengan mujahadah! Sebab, jika ia telah jinak, ia akan patuh kepada hati, kemudian hati pun akan patuh pada batin, dan batin pun tunduk kepada Allah Azza wa Jalla. Semuanya memang bersumber dari sana.

 Apabila engkau telah sempurna menjinakkannya, maka akan muncul seruan dari dalam hatimu, "Dan, jangan kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu,"(QS An-Nisa: 29)
Seruan ini datang dari Allah Azza wa Jalla setelah jiwa itu suci dari segala kotoran dengan mengingat Allah (dzikrullah) dan taat kepada-Nya. 

Jika nafsumu itu belum mencapai tingkat ini, maka jangan berharap mendekatkannya kepada Allah dalam keadaan kotor dan jahat. Bagaimana mungkin ia akan bisa dekat dengan Raja segala raja (Allah) dalam keadaan tidak suci dari najis lahir dan batin. Pendekkanlah angan-angannya, niscaya ia akan menaatimu pada apa saja yang engkau kehendaki. Dan, berilah nasihat kepada nafsumu, dengan nasihat dari Rasulullah SAW:
"Apabila engkau berada di pagi hari, jangan berbicara kepada nafsumu tentang waktu sore. Apabila engkau berada di sore hari, janganlah kau berberbicara pada nafsumu tentang pagi hari, sebab engkau tak tahu apa yang menjadi namamu esok hari." (HR Ahmad dan Al-Baihaqi)

Maka, bersabarlah! Jika kesabaranmy telah sempurna, kerelaanmu pun akan sempurna pula. Saat itu, kesirnaanmu akan datang sehingga semua yang menimpamu akan kau rasakan baik bagimu! Semua akan berubah menjadi rasa syukur, jauh akan dekat, syirik akan menjadi tauhid, sehingga engkau tidak akan melihat makhluk itu dapat mendatangkan bahaya maupun manfaat.

Engkau tidak akan melihat adanya pertentangan-pertentangan, bahkan semua pintu dan arahnya menyatu, sehingga engkau hanya melihat satu arah; suatu keadaan yang tidak bisa dicerna oleh kebanyakan manusia, tetapi hanya dapat dimengerti oleh segelintir orang saja yang terpilih." 
--Syekh Abdul Qadir Al-Jailani dalam Fath Rabbani


BERSYUKUR ATAS APA JUA PERKARA

Dahulu kala ada seorang petani miskin yang memiliki seekor kuda putih yang sangat cantik dan gagah. Suatu hari, seorang saudagar kaya ingin membeli kuda itu dan menawarkan harga yang sangat tinggi. Sayangnya si petani miskin itu tidak menjualnya lalu kawan-kawannya mentertawa dan mengejeknya.

Pada keesokan harinya, petani itu mendapati kudanya telah hilang dari kandang. Maka kawan-kawannya berkata : 

"Sungguh malang nasib engkau. Kalau semalam engkau jual kuda itu sudah tentu engkau sudah kaya sekarang. Sekarang kuda engkau sudah hilang". Si petani miskin hanya berdiam saja tanpa berkata apa-apa.

Beberapa hari kemudian, kuda si petani yang hilang itu pulang semula bersama 5 ekor kuda liar yang lain. Lalu kawan-kawannya berkata: "Wah untungnya nasib engkau. Rupanya kuda yang hilang datang kembali membawa keuntungan". Si petani tetap hanya berdiam saja.

Beberapa hari kemudian, anak si petani yang sedang melatih kuda-kuda baru itu dan sedang dia melatih dia terjatuh dan patah kakinya. Kawan-kawannya berkata : "Rupa-rupanya kuda-kuda itu membawa malang. Kesian anak engkau sekarang kerana kakinya patah". Si petani tetap berdiam tanpa berkata apa-apa. 

Seminggu kemudian terjadi peperangan di kawasan itu di mana semua anak muda di kampung di paksa untuk berperang kecuali anak petani tersebut kerana dia tidak boleh berjalan. Kawan-kawannya datang kepada si petani sambil menangis : "Untung sekali nasib engkau kerana anak engkau tidak turut berperang. Sedangkan kami kehilangan anak-anak kami".

Lalu si petani berkata : "Janganlah engkau terlalu cepat membuat kesimpulan dengan mengatakan tentang nasib itu baik atau malang. Semuanya adalah suatu proses yang belum selesai. Bersyukur dan terima seadanya apa yang terjadi. Mungkin apa yang kelihatan baik hari ini belum tentu baik untuk hari esok. Dan apa yang buruk hari ini belum tentu buruk untuk hari esok. Tetapi yang pasti, ALLAH paling tahu apa yang terbaik buat kita. Apa yang perlu kita lakukan adalah mengucapkan syukur dalam segala hal, sebab itulah yang dikehendaki ALLAH di dalam hidup kita ini. 

"Jalan yang dibentangkan ALLAH belum tentu yang tercepat, dan bukan pula yang termudah. Tapi sudah pasti yang terbaik"
 9/3/17...khamis...bangi selangor...

pesanan guruku...:

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته😘😘😘Wahai murid2ku! Renungilah kata2 ini;

💖🌹Janganlah bebankan dirimu dengan kerisauan tentang dunia kerana urusan dunia milik Allah ,, 


💖🌹Janganlah bebankan dirimu dengan kerisauan tentang rezeki kerana rezeki datang  dari Allah ,,


💖🌹Janganlah bebankan dirimu dengan kerisauan tentang masa depan kerana masa depan di Tangan Allah ,,


💖🌹Apa yang engkau perlu risau hanyalah satu perkara sahaja ,, iaitu bagaimana engkau membuat Allah redha kerana sekiranya engkau membuat Allah redha Dia akan redha padamu ,,Apabila Dia redha padamu Dia akan melindungimu dan mencukupkan keperluanmu. .🌹💖 


                       -Imam Ibn Qayyim

9/3/17...khamis...bangi selangor...
pesanan guruku...:

*السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه*ُ
Semoga hari ini amalan kita lebih baik dari semalam, dipenuhi dengan keikhlasan, kesyukuran, kebahagian dan ketenangan.
*آمِيّنْ آمِيّنْْ يَا رَبَّ العَـــالَمِيْن*

*JADILAH SEORANG YANG BAIK, MESKIPUN ENGKAU TIDAK DILAYAN DENGAN BAIK*

*_Sahabat yang dimuliakan dan dirahmati Allah SWT_*🤗🤔😊...
Janganlah kamu *cari nilai diri kamu* pada pandangan manusia, carilah ia *dlm jiwa kamu sendiri*. *Bila jiwa itu tenang, terangkatlah kedudukan insan dan bila kamu telah mengenali dirimu, maka apa yg dikatakan kepadamu tiada kesan manfaat dan mudaratnya lagi*.

*Usahlah kamu tanggung beban keresahan hidup di dunia kerana ia adalah milik Allah* Usah jua kamu pikul beban keresahan mencari rezeki kerana ia adalah urusan Allah dan usahlah jua kamu pikul beban keresahan mengejar masa depan dunia yg sementara ini kerana ia adalah didlm perancangan Allah yg Maha Kuasa.
Yg perlu *kamu pikul hanyalah satu beban keresahan sahaja, iaitu bagaimana hendak melakukan perkara yg Allah redha

* Carilah jalan yg membawa kamu pada kesudahan yg baik dan mendapat keredhaanNya.
Redhalah terhadap semua ketentuanNya, kerana bila engkau meredhakan Allah, Dia akan meredhaimu, mencukupi bagimu dan memadai utkmu menjadikan Allah sebagai sebaik-baik pelindung dan tempat utk meminta bantuan dan pertolongan.

*Jgnlah kamu berputus asa dgn kehidupan yg menyebabkan hati mu menangis* sebaliknya... katakanlah: *"Ya Allah! gantikanlah untukku apa saja yg aku tidak tahu hikmah disebaliknya dgn kedua2 kebaikan di dunia dan di akhirat"*

*Kedukaan itu akan hilang dengan satu sujud shj* manakala
*Kegembiraan akan datang dengan hanya menyahut satu seruan.. haiyya 'alassolah!*

Allah tidak akan sekali-kali melupakan kebaikan yg telah engkau buat atau keresahan yg telah engkau tolong hilangkan atau mata yg hampir menangis yg engkau tolong ceriakan..
Hiduplah di atas prinsip:

*Jadilah seorang yg baik, meskipun engkau tidak dilayan dgn baik..*
Kamu berbuat baik bukan kerana mereka, tetapi kerana menyahut seruan Allah yg suka kepada orang yg berbuat baik....dan berbuat baiklah, karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik_.(Al Baqarah:195)

Semoga bermanfaat buat diriku dan kalian semua. Wallahua'lam.
🌸🌸🌸🌸🌸🌸

2/2/17...khamis...bangi
Menjemput Rezeki Dengan Berkah
in AaGym
Alhamdulillah. Tiada yang patut kita puji selain Alloh Swt. Tiada yang bisa kita jadikan tempat berlindung dan meminta kecuali Alloh Swt. Semoga Alloh Yang Maha Mencukupi rezeki seluruh makhluk-Nya, mengkaruniakan kepada kita kebeningan hati. Sholawat dan salam semoga selalu terlimpah kepada baginda nabi Muhammad Saw.

Alloh Swt. berfirman, “Dan tidak ada suatu binatang melata pun di bumi melainkan Alloh-lah yang memberi rezekinya, dan Dia mengetahui tempat berdiam binatang itu dan tempat penyimpanannya. Semunya tertulis dalam Kitab yang nyata (Lauh Mahfuzh).” (QS. Huud [11]: 6).

Saudaraku, kita diciptakan oleh Alloh dilengkapi dengan rezeki. Rezeki ditentukan setelah usia empat bulan di rahim ibu kita. Rezeki ada yang baik atau yang buruk, tergantung cara kita menjemputnya. Rezeki yang buruk disebabkan cara menjemputnya yang buruk.

Setiap makhluk sudah ada rezekinya. Misalnya, Alloh menciptakan pohon terbatas gerakannya. Karena pohon tidak lincah, maka makanannya didekatkan lewat akar. Rezekinya didekatkan, ini sengaja diatur oleh Alloh Swt.

Begitupun binatang, misalnya singa, pada waktu masih bayi dia tak bisa mengejar rusa, maka Alloh menyediakan air susu di tubuh induknya. Ketika air susunya berhenti, Alloh menggantinya dengan makanan yang diburu induknya. Setelah besar dia berburu sendiri. Makin kuat fisiknya, makin tinggi kualitas ikhtiarnya.
Begitupun manusia, dalam perut ibu rezekinya masuk lewat tali ari-ari karena belum bisa berbuat apa-apa. Setelah lahir, walau tali ari-ari digunting, tetap saja bertemu dengan rezeki lewat air susu ibu. Saat air susu berhenti, Alloh menyediakan berbagai makanan yang kalau lapar tinggal menangis, maka rezeki akan datang. Makin dewasa harus makin gigih ikhtiarnya menjemput rezeki karena Alloh telah menyiapkan kekuatan fisik, akal dan panca indera.

Karenanya, janganlah malas mencari nafkah, binatang pun selalu berikhtiar untuk mendapatkan rezekinya. Rasululloh Saw. pernah terkesan kepada burung yang pergi dengan perut kosong, tapi setelah terbang kembali dengan perut kenyang. Jadi, kuncinya adalah terbang (bergerak) dan itu tak bisa didapatkan dengan sayap yang malas. Binatang yang tak mempunyai akal saja berikhtiar hingga bisa bertemu dengan rezekinya. Mustahil manusia yang mempunyai akal tak bertemu dengan rezekinya.

Alloh Swt. sudah menyiapkan perangkat ikhtiar lahiriah dan ruhiah. Kita membutuhkan tokoh-tokoh ekonomi yang tak hanya kuat berpikir, tapi juga bisa menggerakkan potensi. Membangkitkan kondisi ekonomi tak hanya dengan teori duniawi belaka, tetapi juga harus dengan teori tentang bagaimana Alloh membimbing kita menemukan rezeki.

Jikalau kita merasa ada masalah dengan rezeki kita, maka kita harus mengevaluasi sikap kita terhadap rezeki yang Alloh berikan. Karena ada orang yang diberi rezeki, namun rezekinya berubah menjadi musibah karena salah menyikapinya. Jangan-jangan Allah telah memberi banyak, tetapi kita kufur nikmat.

Lihatlah pula ikhtiar kita. Jangan-jangan ikhtiar kita belum benar, malas atau tidak memakai ilmu. Segala sesuatu harus dengan ilmu, termasuk untuk mendapatkan rezeki, kalau tak pernah mencari ilmu, tak akan bertemu dengan rezekinya. Tak mau mencari ilmu sama dengan tak mau mendapatkan rezeki.

Gigih ikhtiar menjemput rezeki harus seiring dengan amalan yang disukai Alloh. Amalan yang bisa membuka pintu rezeki misalnya sholat tepat waktu, memperbanyak istigfar, silaturahim, dan sedekah. Cara menjemput rezeki ini in syaa Alloh adalah cara yang Alloh sukai, dan akan mempertemukan kita dengan rezeki yang berkah.

Ya Allah, bukakan hati kami agar selalu yakin Engkaulah satu-satunya penjamin rezeki. Bimbinglah kami agar dapat menyempurnakan ikhtiar menjemput rezeki-Mu dengan cara yang Engkau ridhai. Aamiin yaa Robbal ‘aalamiin.[]

Oleh: KH. Abdullah Gymnastiar ( Aa Gym ) 

2/2/17...khamis...bangi
info petikan dr fb : dr.bilal philips 

1-Be thankful for all things in life. Even bad things. Sometimes the worst situations turn out to be the best things that ever happened to us.

2-Accept and be happy for what Allah has blessed you with, it may be a small thing but to others, that small thing could be their biggest dream.

 3-Learn to be happy and wish happiness for others. Don't be jealous when others have more than you. Be grateful and He will grant you more.
 
4-When you know that your Lord is able to do all things and nothing happens without His Will, you realize that He suffices you.
"And whoever relies upon Allah - then He alone is sufficient for him." [65:3]

5-Fear Allah at all times, especially when you're alone. We can hide from people, but we can't hide anything from the Al-Baseer, the All-Seeing.

6- May Allah lighten all our problems and make our heart firm with trust and love for Him. Ameen

7-Stop looking for reasons to be unhappy. Focus on the blessings you do have from Allah, and you'll find plenty of reasons to be happy.

8- Who will aid you if Allah forsakes you, and who can harm you if Allah protects you? Please Allah, everything will fall in place.
 
9-Don't cry for your loss. Allah won't take anything from a believer without replacing it with something better.Allah said in the Qur'aan, "Perhaps you may dislike something which is good for you, and like something which is bad for you. Allah knows and you do not." (2:216)

 10-Whenever you make dua, ask Allah for what is best for you. What we want rather than need may not always be the best for us and Allah always knows best!

11-Never give up on yourself or others. Even when things seem difficult, be patient, make dua, work hard, and rely on Allah. Allah loves it when you call upon Him...

 12-If Allah ﷻ knows you can’t handle it He wont test you with it. Allah ﷻ promised us that He does not burden a soul beyond that it can bear.

13-Nobody can shut you down, lock you out, or block you from what Allah has decreed for you. He opens doors for you that no one can close.


  
 6/6/2016..isnin...selangor

petikan dr fb :  Ebit Lew   4 June at 04:05 
 
Saya makan di kedai makan di Port Dickson tadi. Tengok tuan kedai yang berjanggut tengah suap isterinya yang bertudung labuh...

Tersenyum jer isterinya. Teringat Nabi saw yang sentiasa melayani isterinya dengan baik..
Paling lucu seorang haji yang dah sangat tua masa kami bersama program bersama isteri di jalan Allah lebih sebulan. Wanita duduk di rumah. Kami di masjid. Satu tempat 2 atau 3 hari.

Setiap pagi kami akan ziarah isteri masing-masing dipanggil mulakat. Pertemuan dengan isteri masing-masing. Allah jer yang tahu masa tu. Sayu bila tengok mata isteri bengkak. Saya dah tahu mesti lepas menangis. Itulah best keluar jalan Allah. Wanita disibukkan dengan dakwah, belajar ilmu, ibadah, kasih sayang dan memberi khidmat bagi wanita lain yang datang dalam majlis bersama mereka.

Bila dah lebih 5 hari masing-masing setiap kali jumpa isteri bawa bunga. Bukan bunga mahal. Bunga biasa-biasa jer. Berebut-rebut tak sabar jumpa isteri. Berebut giliran. Di beri ruang privacy...ish memang gila rindu. Sebab malam masing-masing dah tahajud menangis doa untuk umat dan pasangan masing-masing..beri masa untuk mengadu, berbual rindu, menangis di depan Allah membuat hati kita menjadi begitu lembut dan dipimpin.

Setiap kali pindah atau ke mana-mana pegang tangan jer. Buka pintu kereta. Pegang pun macam ada magnet. Terasa cinta sebenar.
Seorang haji umur 100 tahun pegang isteri siap hayun tangan dan tersenyum lebar. Saya tengok macam nak nangis..wah hebatnya.

Masa semua orang bawa bunga, haji tadi bawa benih pokok. Katanya isteri dia lagi suka bagi benih boleh tanam balik nanti.hee
Haji tadi kata setiap kali bawa isteri di jalan Allah begini rasa betul-betul macam pengantin baru..
Seorang kawan saya brutal. Memang keras dan kasar gila dengan isteri. Tapi masa sama-sama berdakwah. Dia pun jadi romantik..semua orang kena suasana iman dan kasih sayang dan romantik.
Setiap kali habis program, dia akan sarung selipar buat isterinya. Sebab isteri pakai purdah. Susah nak tunduk-tunduk..

Kenangan paling indah bila naik kereta, kereta api, kapal terbang, kereta kuda, beca, walaupun pakai purdah rasa sayang sangat dan paling indah bila isteri kita asyik bercakap akhirat dan bab cinta kasih sayang..
Ubat paling besar datang kasih sayang sejati bila suami bawa isteri keluar jalan Allah dan belajar agama. Berilah masa bercerita lama-lama dengan Allah keinginan kita. Pasti Allah kabulkan
Wahai Allah berilah kami jadi keluarga syurga dunia dan akhirat.-ebit lew 6/6/2016..isnin...selangor

petikan dr fb : Ebit Lew at Paramount Coffee house.


Malam ini saat pintu langit dibuka. Doa dimakbulkan oleh Allah. Pintu syurga dibuka. Pintu neraka ditutup. Syaitan diikat. Kita semua ingin diampunkan oleh Allah. Rezeki orang beriman bertambah.terimaKasehAllah.sejukRamadhan..
Doa kita makbul...Doa itu ajaib..

2 waktu jangan terlepas berdoa.
Kejut isteri dan anak-anak bersahur. Kerana sahur itu berkat.
Selepas itu ajak semuanya solat tahajud 2 rakaat. Doa panjang-panjang. Doa dari hati dengan rendah diri dan faham apa yang di doakan.
Baca Al-Quran sama-sama.

Setiap ayat kita baca mak ayah kita akan naik tingkat demi tingkat dalam syurga. Tempat terakhir mak ayah kita ialah tempat terakhir bacaan Al-Quran kita.
Hadiahkanlah syurga paling tinggi buat mak ayah. Mak ayah diberi mahkota yang bercahaya dan pakaian yang lebih mahal dari dunia. Bila ditanya kenapa kami diberi pakaian ini. Diberitahu ini kerana bacaan Al-Quran anak kamu.

Bawalah isteri dan anak-anak sama-sama baca Al-Quran. 1 hari 1 juz. Baca Al-Quran sebelum Subuh.
Jikalau orang tahu nilai baca al-Quran sebelum Subuh. Rasanya..Kesannya..Allahuakbar.
Keduanya jangan lupa banyak berdoa terutama sebelum berbuka. Sebelum masuk waktu Maghrib. Doalah panjang-panjang. Mintalah apapun. Allah pasti kabulkan.

Teringat semasa di sebuah masjid berbuka puasa.
Ribuan orang berbuka puasa. Kami beberapa dulang orang Malaysia. Biasanya sebelum berbuka lebih kurang 15 minit kami berdoa bersama-sama sehingga berbuka puasa. Doa ketika siang dan malam buka puasa makbul. Alhamdulillah masih amalkan sehingga hari ini.

Saya berdoa tapi sambil senyum-senyum sebab nampak makanan banyak. Budak-budak lagi.
Tiba-tiba saya nampak jemaah dan pelajar Indonesia mereka cuma ada sedikit makanan dan kurma cuma 2 dulang. Mereka semuanya menangis semasa berdoa. sambil tersedu-sedu.

Malamnya saya tanya pada mereka kenapa menangis. Jawab mereka syukur dengan nikmat Allah dan teringatkan Nabi saw dan keluarga Nabi saw lapar demi kerana Allah dan sehingga jadi sebab kita semua dapat Islam. Kami menangis bersama-sama.

Hargailah Islam ini dan Sunnah Nabi saw. Bagaimana kita tidak menangis sedangkan sunnah Nabi saw telah hilang dari kehidupan kita. Anak kita kenal pemain bola yang tak bagi sesuap nasi pun pada kita. Tapi tidak kenal nama anak dan cucu baginda saw. Kenalkan seluruh sahabah rhum yang berjuang untuk Islam ini. Ramadhan bulan keampunan dan doa makbul.

Adakah kita benar-benar berdoa? Adakah kita minta kemaafan dari Allah?-ebit lew

11/3/16..jumaat...selangor

perkongsian artikel dr : Tasawuf Underground

POKOK-POKOK AJARAN SYEKH IBNU ATHA'ILLAH

Syekh Ibnu Atha'illah As-Sakandari adalah tokoh sufi yang berjasa besar bagi dunia tasawuf hingga hari ini. Karyanya yang berjudul "Al-Hikam" adalah magnum opus-nya yang sangat populer di seluruh dunia. Tokoh dan pewaris Tarekat As-Sadziliyah ini karya-karyanya banyak dipelajari tidak hanya bagi jamaah tarekatnya, namun juga menjadi rujukan tarekat yang lain.Syekh Ibnu Atha'illah berhasil menampilkan sosok tarekat dan tasawuf yang moderat, ramah, santun, dan rahmatan lil 'alamin.

Berikut adalah beberapa pokok pemikiran Syekh Ibnu Atha'illah yang tertuang dalam karya-karyanya:
Pertama, Syekh tidak menganjurkan murid-muridnya untuk meninggalkan pekerjaan atau profesi dunia mereka. Baginya, pakaian, makanan, dan kendaraan hanyalah alat dan kebutuhan hidup di dunia. Sepanjang dapat digunakan di jalan Allah, mampu bersikap sederhana, dan menumbuhkan rasa syukur kepada Allah dan mengenal rahmat-Nya maka pekerjaan yang halal harus tetap dijalankan.

Syekh Ibnu Atha'illah mengatakan, "Meninggalkan dunia yang berlebihan akan menimbulkan hilangnya rasa syukur. Dan berlebih-lebihan dalam memanfaatkan dunia akan membawa kepada kezaliman. Manusia sebaiknya menggunakan nikmat Allah SWT dengan sebaik-baiknya sesuai petunjuk Allah dan Rasul-Nya."

Kedua, seorang salik harus dan wajib mengamalkan syari’at Islam. Ibnu Atha'illah sejalan dengan ajaran Syekh Abdul Qadir Al-Jailani, Imam Al-Ghazali, Imam Junaed Al-Baghdadi, dan pendahulnya yang lain, yakni ajaran tasawuf yang berasas kepada Al-Qur’an dan Sunnah. Mengarah kepada pendidikan ruhani, pelurusan tauhid, penyucian jiwa (tazkiyah an-nafs), dan bimbingan akhlakul-karimah.

Ketiga, menurut Syekh Ibnu Atha'illah, sikap zuhud tidak berarti harus menjauhi dunia, sebab zuhud adalah mengosongkan hati dari selain Allah. Dunia yang harus dijauhi, dibenci dan dihindari adalah dunia yang melalaikan, melengahkan kalbu dan memperbudak manusia.

Tidak boleh terjerumus dan tergoda laku syahwat, berlebih-lebihan, kikir, riya, dan hawa nafsu serakah. Menurut Syekh, "Semua itu hanyalah permainan (al-la’b) dan senda gurau (al-lahwu) yang akan melupakan kita kepada Allah SWT. Dunia semacam inilah yang dibenci kaum sufi."

Keempat, menjadi sufi tidak harus menjadi miskin dunia. Para salik boleh menjadi miliuner dengan syarat kalbunya tidak bergantung pada harta benda. Tidak berharap pada makhluk. Seorang salik boleh mencari harta kekayaan, tapi tidak melalaikan-Nya dan tidak boleh menjadi hamba dunia. Tak bersedih kehilangan harta dan tak mabuk ketika mendapatkannya.

Kelima, memiliki tanggung jawab kepada umat, bermanfaat dan maslahat bagi sesama. Seorang salik harus rahmatan lil-alamiin. Ikut melakukan dakwah amar ma'ruf nahi munkar, aktif dalam ranah pendidikan, pengetahuan dan akhlak.

Keenam, bagi Syekh Ibnu Atha'illah tasawuf adalah olah batin atau latihan-latihan jiwa untuk ibadah dan menempatkan diri sesuai dengan ketentuan Allah. Menurutnya, tasawuf memiliki empat aspek penting yakni berakhlak dengan akhlak Allah SWT, selalu melaksanakan perintah-Nya, bisa menguasai hawa nafsunya serta berupaya selalu bersama dan berkekalan dengan-Nya.

Tasawuf menurut beliau dapat diperoleh dengan dua jalan, yakni: Pertama mawahib, yaitu Tuhan memberikannya tanpa usaha dan Dia memilihnya sendiri orang-orang yang akan diberi anugerah tersebut;

Kedua, makasib, yaitu ma’rifat akan dapat diperoleh melalui mujahadah, kerja keras dan sungguh-sungguh, melalu riyadhah, memperbanyak dzikir dan selawat nabi, puasa, shalat sunnah dan keutamaan ibadah lainnya.
Semoga bermanfaat.

Catatan rujukan: Al-Hikam, Taj Al-Arus, Bahjatun Nufus, Al-Tanwir fi Isqath Al-Tadbir, Unwan At-Taufiq fi’dab Al-Thariq, Miftah Al-Falah dan Al-Qaul Al-Mujarrad fil Al-Ism Al-Mufrad.


 11/3/16..jumaat...selangor

artikel 4 :  (perkongsian dari posting ustaz ebit liew-moga bermanfaat) 
Ebit Lew 

Jom kita ajar anak masih kecil kebesaran Allah...Supaya rumahtangga kita bercahaya, diberkati, disayangi Allah...

Bila anak kita lukis atau conteng sesuatu.
"Pandainya anak ayah. Cantiknya....lawanya. Siapa bagi cantik ? Allah. Siapa bagi anak ayah pandai. Allah....

Bila anak kita gembira mendapat sesuatu contohnya aiskrim.
Sedap tak sayang ? Sedap. Siapa beli ? Nenek. Terima kasih nenek. Siapa bagi? Allah....Baik tak Allah? Allah baik sangat...Terima kasih Allah..Baik Allah...

Bila anak takut hantu atau apa-apa makhluk.
Kenapa anak ummi. Jangan takut, hantu,jin syaitan, hantu gigi, hantu durian, hantu kak limah takde kuasa. Allah Maha Kuasa....Allah kan ada. Dia jaga kita....Allah ada..jangan risau...

Masa anak nak sesuatu atau kita nak sesuatu. Minta anak tolong doakan,mereka tiada dosa....
Ya Allah,ayah nak parking kereta. Ya Allah, ayah nak parking. Ya Allah, kakak nak makan tuti frutti..ya Allah,,..Ya Allah, kakak nak katil baru...

Bila anak dara kecil nak melawa....
Cantiknya anak ayah.Siapa bagi cantik? Allah, bagi cantik...Kakak nak cantik dalam syurga. Kena pakai tudung. Kena sopan. Allah sayang....

Bila anak sedih...
Jangan sedih, kita ada Alah....nanti Allah bagi yang lain...kakak/adik nak apa?jom doa sama-sama dengan ayah...

Bila anak marah pada orang lain.
Kakak kita kena doakan semua orang. Ya Allah beri mereka solat, pakai tudung. Mereka baik, Ya Allah....Ya Allah beri Islam pada mereka..

Bila anak berebut barang dengan orang lain...Itu barang kita.
Sayang umi, Semua Allah punya..Tiada kita punya. Kalau kita suka bagi orang pinjam dan tolong orang. Nanti Allah tolong kita. Nanti Allah beri ganti yang lebih baik..Nak yang lain tak? Allah bagi.

Bila anak pecahkan pasu bunga...
Kakak sayang pasu bunga tu yer...Semua tumbuhan berzikir, kalau kita jaga dia, nanti kita dapat pahala...
Anak sibuk nak pakai moden/kartun yang tidak tutup aurat...
Adik/kakak nak terbang dalam syurga...Kalau nak terbang dalam syurga kena pakai tudung..Nanti ayah,ummi,kakak ,adik semua boleh terbang dalam syurga...
Anak ayah umi nak syurga, nak istana, cantik, terbang, semua ada dalam syurga..Tapi kena solat 5 waktu....

Bila anak tengok manusia buat salah. Ajar mereka doa ya Allah mereka semua ini tak tahu maafkan dan beri hidayah.

Terima kasih ya Allah tuhan kami.Tiada Tuhan melainkan Allah. Selawat dan salam.Ya Allah berilah kesejahteraan kepada Nabi saw, keluarga Baginda saw berjuang sehingga Indahnya anak kami yang kecil dapat menyebut 'ALLAH'

Ya Allah..Pilihlah kami, dan keluarga kami dan semua keluarga dalam dunia ini sentiasa basahkan lidah dan hati dengan menyebut namaMu


11/3/16..jumaat...selangor

artikel 3 :  (perkongsian dari posting ustaz ebit liew-moga bermanfaat) 

Ebit Lew at Paramount Coffee House.
 "hebat wanita ini..:)bertuah ustaz ebit yg memilikinya... p/s: psst...tapi ade ramai org ckp kt sy.. sape yg memiliki sy brtuah juga..hihihi...moga mnjadi knyataanlah kata2 org tu..amin...
(note:brfikir dn trtnya2...bertuah tang mana pn xtahula..huhu...)


Selamat hari wanita sedunia. Rasulullah saw setiap hari memuliakan dan menyayangi wanita. Mari kita hargai wanita kurnia Allah dalam hidup ini..

Kata-kata isteri saya yang suka nak ingat dan amat saya hargai...ia membuat saya menangis dan jatuh cinta. Tiada wajah tercantik melainkan dari hati yang ikhlas. Tiada perkataan lebih indah dari ikhlasnya mencintai..

Saat saya sedih diuji dengan kesusahan dan tiada duit nak beli susu anak. Tiada apa pun harta. Hari pertama kehilangan pekerjaan. Isteri saya kata, abang kita kan ada Allah. Dia tak pernah tinggal kita. Dulu setiap hari abang pesan dan cakap. Kita ada Allah. InsyaAllah, bukan duit bagi rezeki. Bukan kerja bagi rezeki. Allah beri rezeki. Kita usaha, Allah buka jalan. Dalam keadaan air mata mengalir..

Saat lain waktu berduka ..Abang, hidup kita bukan kerana sesiapa. Bukan kerana pergantungan pada sesiapa. Tapi bila kita tak bergantung pada sesiapa. Bila kita bergantung pada Allah. Allah yang beri segalanya. Dia boleh beri. Dia boleh ambil.. 

Saat terlalu penat dengan wajah senyum dan sentiasa sembunyikan kesedihan atau kesusahannya demi suami, dia kata abang, saya cintakan dan sangat sayangkan abang kerana Allah...semua penat, hilang...
Saat hening malam...Abang bangunlah tahajud Allah rahmati keluarga kita. Nanti kita naik kuda tunggang bersama dalam syurga. Jom tahajud. Allah dah baik sangat pada kita.

Saat diberi rezeki lebih. Saya tanya, awak nak apa-apa ke sayang, apa jer abang nak beri dengan izin Allah..
Saya nak simpan duit nak ziarah Nabi saw dan kita cari orang susah sama-sama kita beri duit pada mereka. Kita simpan duit untuk berdakwah ke mana-mana..
Saat merindui ibu. Menangis dan berdoa sama-sama supaya dapat bersama dalam syurga. Menenangkan hati dan melaluinya bersama.

Wanita yang mula-mula kahwin dengan seorang lelaki yang tiada kereta, tiada rumah, tiada lesen kereta, tiada apa-apa. Mereka wanita yang yakin pada Allah dan lebih mensyukuri hidup ini....
Kecantikan yang sebenar ialah bila datang dari hati yang ikhlas dalam mencintai dan hanya semata-mata kerana Allah.

Syukur pada Allah ya Allah yang beri segalanya. Terima kaseh mak tercinta sebab mengajar kasih sayang ini. Wahai isteriku, Terima kasih sayang kerana sudi bersama lelaki ini yang tiada apa-apa. Memberi kepercayaan mengetuai rumahtangga ini. Terima kasih kerana memahami dan mendidik anak-anak. Ya Allah seperti mana kami bersama dalam dunia ini, berjauhan kerana agamaMu. Kau letakkanlah kami bersama dalam syurga indah suka tanpa perit dan duka lagi


 11/3/16..jumaat...selangor

artikel 2 :  (perkongsian dari posting ustaz ebit liew-moga bermanfaat) 
Ebit Lew

Seorang wanita selepas ceramah tanya saya soalan..susahlah ustaz semenjak saya kahwin ni. Suami saya suruh saya jadi baik. Saya pakai tudung.

Tempat kerja saya tiada orang pakai tudung. Saya diejek oleh kawan-kawan kerana katanya saya hipokrit. Sekarang kerana saya pakai tudung saya agak disisihkan. Sale saya pun jatuh.
Sedihlah ustaz. Saya tahu wajib dan lain-lain. Tapi lemah semangat.Boleh beri sedikit nasihat pada saya..

Jawab saya, sebenarnya Allah yang beri kekuatan pada puan untuk pakai tudung. Allah sayang puan..
Dulu masa saya darjah 6 seorang cikgu selalu cerita kisah ni. Ada seekor rusa yang sangat cantik. Dia selalu berbangga dengan tanduknya yang bercabang dan sangat cantik. Wah cantiknya tanduk aku. Tapi dia cukup malu dengan tapak kakinya yang tak cantik....

Dia senyum seorang diri bila tengok tanduk dekat air. Tapi sedih saat tertengok tapak kakinya..
Satu hari dia di kejar harimau. Dia lari laju-laju. Pijak semua benda tajam. Selaju mungkin. Tiba-tiba tanduknya tersangkut di pokok..dia cuba tarik. Tapi gagal.

Dia menangis...dan menangis sambil menunggu harimau datang. Katanya wahai tanduk yang ku banggakan..hari ni kau telah binasakan diriku. Kerana kau aku tersangkut dan akan mati...wahai kaki yang selalu aku hina. Hari ini kau berjuang berkorban menyelamatkan diriku..tapi inilah akhirnya.....kakinya tidak berhenti menyelamatkannya. Cuba larikan diri. Sampai harimau sampai. Dia tendang harimau. Dia bergelut dengan harimau. Sehinggalah dia disiat satu persatu...kaki berjasa sampai akhir...

Begitulah dalam dunia kita kadang-kadang kita berbangga dengan kemuliaan, pujian, harta,nama tapi di dalamnya ada dosa dan maksiat sehingga kadang-kadang kita terlupa itulah sebab kita derita di akhirat...dan kita malu dengan sunnah Nabi saw...kita malu dengan perintah Allah. Kita dimalukan kerananya..Tapi kerana itulah kebahagiaan sebenar menanti buat selamanya..berbaloi susah untuknya.

Teruskanlah istiqamah buat baik sehingga kita mati. Doa supaya Allah kuatkan kita atas jalan kebaikan dan kita doakan semua orang lain. Ya Allah berilah hidayah kepada semua orang dalam dunia ini-ebit lew 11/3/16..jumaat...selangor(perkongsian dari posting ustaz ebit liew-moga bermanfaat)
Ebit Lew

Sepasang suami isteri jumpa saya minta nasihat. Seorang meluahkan suaminya asyik suka tengok perempuan bukan mahram dan macam-macam lagi.

Suaminya pula meluahkan isteri minta macam-macam. Duitlah. Macam-macam barang jenama nak dibeli di luar kemampuannya..pening kepalanya..sedar-sedar ada jer barang sampai rumah. Shopping online.
Mereka minta nasihat. Jawapannya ialah rendahkan hati dengan mengenal Allah. Dengan hati yang ikhlas kita dapat menjaga mata. Apa yang kita lihat beri kesan dalam hati kita. 24 jam lelaki tengok perempuan. Ini mematikan hatinya. 

Mata cermin buat seseorang itu. Apa yang dia suka lihat itulah diri dia. Sahabah rhum menjadi kuat salah satunya ialah menjaga mata..solat akan khusuk dengan jaga pandangan. Tidak melihat yang haram..segera merendahkan pandangan. Jaga mata insyaAllah hati terjaga. 

Dalam Al-Quran memerintahkan jaga pandangan begitu banyak. Siapa menjaga mata dia telah mengamalkan ratusan ayat al-Quran dalam hidupnya. Ayat berkenaan mata, ayat mengenai zina, ayat mengenai hati, ayat menyuruh jangan sombong, dan banyak lagi..

Kematangan seorang lelaki juga boleh dilihat dengan cara dia memandang.. Semakin dia menjaga pandangan maknanya dia seorang yang semakin matang, penyabar dan amanah dalam tugasnya.
Orang yang tidak setia pada isteri dan tidak amanah dalam cari rezeki juga melalui matanya....Kecantikan isteri juga mula dapat dicari dan dilihat dengan menjaga mata. Besarnya nilai mata kurniaan Allah ini. Boleh menjadi penyebab syurga atau penyebab neraka.

Tapi hal ini tidak diberatkan lagi pada hari ini..kita semua berhajat dan sama-sama berusaha perbaiki diri. Semua buat silap. Yang terbaik yang memperbaiki diri.

Wanita kadang-kadang seharian tengok beg tangan dan lain-lain dalam fb dan lain-lain. Sehingga semua barang-barang masuk dalam hati.Kenal semua artis siapa kahwin ,siapa cerai. Siapa artis baru..semua gosip.Tidak sempat nak melihat kebesaran Allah. Tengok beg lagi mahal dari tengok anak.
Teringat kisah seorang anak tanya mak dia, mak kenapa tinggalkan semua duit mak pada bibik. Maknya jawab mana ada mak tinggalkan...

jawabnya ada. mak tinggalkan semua harta mak berlian, permata pada bibik.
Ish mana ada, jawab maknya..

kata anaknya, saya ni bukan harta, intan , berlian, permata mak ke..24 jam mak beri pada bibik. Balik kerja mak tengok hp, tak tengok saya pun..sekadar macam mak masukkan kasut dalam tempat kasut jer..Sedihkan gosip lebih bernilai dari mengajar anak AL-Quran dan sunnah.
Anak-anak pula terdedah dengan tv yang menayangkan banyak yang tak baik dari yang baik. Sehingga anak-anak sudah biasa melihat pembunuhan, hantu, aksi melampau, remaja cerita orang putih yang anak muda ingin kebebasan. suka mengejek pemikiran orang tua mereka...Dulu mak ayah tutup tv jika ada adegan tidak elok. Hari ini kita sama-sama tengok kerana kita malas nak didik anak dengan benda lain.kurangnya waktu bersama dalam majlis ilmu...Allah..Akhirnya ceramah agama dan filem sudah tidak dapat dibezakan....bahayanya bermula dari mata.

Banyak menuntut ilmu dan belajar kuatkan iman dengan dakwah insyaAllah dapat kekuatan menjaga pandangan. Orang Islam dulu menang kerana bangun malam tahajud, jaga solat berjemaah, menjaga pandangan, dan sangat kuat berusaha dan sanggup berkorban.Ya Allah berilah diriku dan semua orang Islam dapat menjaga pandangan dan menjaga agama kami-ebit lew


1/6/15..selangor..isnin...
13 kata “JANGAN MENUNGGU” yg perlu dihindari:
*************************
1. Jangan menunggu bahagia baru tersenyum, tapi tersenyumlah, maka kamu akan bahagia.

2. Jangan menunggu kaya baru bersedekah, tapi bersedekahlah, maka kamu semakin kaya.


3. Jangan menunggu termotivasi baru bergerak, tapi bergeraklah, maka kamu akan termotivasi.

4. Jangan menunggu dipedulikan orang baru kamu peduli, tapi pedulilah dengan orang lain! Maka. akan dipedulikan ….

5. Jangan menunggu orang memahami kamu. baru kamu memahami dia, tâpi fahamilah orang itu, maka orang itu akan faham dengan kamu.

6. Jangan menunggu terinspirasi baru menulis.tapi menulislah, maka inspirasi akan hadir dalam tulisanmu.

7. Jangan menunggu projek, baru bekerja, tapi bekerjalah, maka projek akan menunggumu.

8. Jangan menunggu dicintai baru mencintai, tapi belajarlah mencintai, maka kamu akan dicintai.

9. Jangan menunggu banyak wang baru hidup tenang, tapi hiduplah dengan tenang. Percayalah bukan sekadar wang yang datang tapi juga rezeki yang lainnya.

10. Jangan menunggu contoh baru bergerak mengikuti, tapi bergeraklah ke arah kebaikan, maka kamu akan menjadi contoh yang akan diikuti.

11. Jangan menunggu berjaya baru bersyukur tapi bersyukurlah, maka kita akan berjaya.

12. Jangan menunggu boleh, baru melakukan, tapi lakukanlah! Maka kamu pasti boleh!

13. Jangan menunggu waktu luang utk Tuhan,
Tapi luangkan waktu utk Tuhan,


Dan… Jangan menunggu lama lagi untuk share tulisan ini kepada semua orang yang anda kenal…
Sehingga kita semua tersedar dari lena yg panjang dan sma2 berjya..


 1/6/15..isnin..selangor...
Bismillah..moga sgla urusan kita dipermudahkn Ilahi pd hari ni..amin..
🌷Dari Ibnu Abbas ra, ia berkata : “Kali tertentu saya berada di belakang Nabi SAW, kemudian beliau bersabda : “Hai anak kecil, aku akan mengajarkan kepadamu beberapa kalimat, yaitu :

🐥“Jagalah (perintah) Allah, niscaya ia akan menjaga dirimu,

🌴 jagalah (larangan) Allah niscaya kamu dapati Allah selalu dihadapanmu.

🌷 Jika engkau minta, mintalah kepada Allah, dan jika engkau meminta pertolongan maka mintalah pertolongan kepada Allah.

🐳Dan ketahuilah, jika umat manusia bersatu untuk memberikan manfaat (kebaikan) kepadamu niscaya mereka tidak akan dapat melakukan hal itu kepadamu kecuali dengan sesuatu yang telah ditentukan Allah kepadamu.

🐳Dan jika mereka bersatu hendak mencelakakan dirimu, niscaya mereka tidak akan dapat mencelakakanmu kecuali dengan sesuatu yang telah ditentukan Allah padamu.

🐥Telah diangkat pena dan telah keringlah (tinta) lembaranlembaran itu.” (HR. Imam Tirmidzi)

🌴Dalam riwayat selain Tirmidzi dikatakan, Rasulullah SAW bersabda :

🐥“Peliharalah (perintah) Allah niscaya engkau akan menemui-Nya di hadapanmu. Hendaklah engkau mengingat Allah di waktu lapang (senang), niscaya Allah akan mengingatmu di waktu susahmu.

🙇Ketahuilah, sesungguhnya sesuatu yang seharusnya luput mengenaimu, tentulah sesuatu itu tidak akan mengenaimu.

🐥Ketahuilah, sesungguhnya kemenangan itu disertai kesabaran, kesenangan itu ada kesudahan dan sesudah kesulitan pasti ada kemudahan.”


1/6/15...isnin..selangor...

10 JENIS UBAT DARI LIMAU KASTURI

1 . ubat batuk
limau+kicap+garam = minum setiap pagi and malam …batuk akan beransur pulih

2 . ubat demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.

3. ubat ketiak
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.

4 . ubat pening kepala
Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.

5 . ubat lelah
Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.Anda boleh meminumnya pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalamilelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara ini seminggu sekali.

6 . ubat kurus
Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.

7 . ubat kelemumur
Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.

8 . ubat hilang minyak pada baju
Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.Kemudian, gosokkan campuran di atas pada bahagian pakaian yang terkena minyak.Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.

9 . ubat wangi rambut

Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.

10 . ubat kilatkan cermin mata

Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama. Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih lama


p/s : harus diingat..yg menyembuhkan segala penyakit kita adalah Allah...makanan ni semua hnya ikhtiar dan asbab shaja..bkn makanan ini yg buatkan kita sembuh..tp Allah yg sembuhkan..
 


9/12/14..SELASA...B.BARU BANGI....

apa khabar hati kita arini? iman kita?kita selalu fikirkan jasmani kita yg kelaparan..xcukup makanan..tapi pernah terikir x kita..rohani kita dah sarapan belum...bglah makanan pada rohani kita..hati kita dgn berzikir pada Allah..selawat..baca alquran..hadiri mjlis ilmu dll...agar hati kita sentiasa hidup..


indahnya hidup ini bukan disebabkan tiadanya persoalan..tetapi kerana kita masih mampu tenang dlm menghadapi persoalan..seolah tiada persoalan yg dihadapi...jika kita bole terima kekayaaan..kenapa kita tak bole terima kemiskinana??jikalau kita bole terima kejayaaan..kenapa kita xbole terima kegagalan..jika kita bole terima pertemuan/perkahwinan..kenapa kita xbole terima perpisahan/perceraian...jiakalau kita bole terima kegembiraan..kenapa kita tak bole terima kedukaan?? sednagkan semua itu adalah dari tuhan yg sama..Allah yg Maha Esa..belajarlah tuk redhaa..apa yg dikatakan redha dgn takdir tuhan?? redha adalah kita mampu tuk bersikap dan berperasaan sama disaat kita menerima nikmat/perkara yg kita suka..dn perkara yg tdk mengembirakan kita...itulah yg dikatakan redha...bahagia disaat suka dan duka....moga kita mampu lakukannya..moga bermanaat tuk semuaaa....


21/7/13..AHAD..B,.BRU BNGI

DOA SPYA DIPERMUDAHKAN URUSAN..DIFAHAMI KATA2 DAN DILAPANGKAN HATI  


18/7/13 KHAMIS...B.B.BANGI.. 4.15PTNG

SEKADAR RENUNGAN BUAT TEMAN2 :

 Hidup kita ibarat subjek matematik
 iaitu tambah, tolak, darab dan bahagi.
 amalan yang baik hendaklah ditambahkan,
 segala perbuatan yang buruk dan dimurkai oleh Allah
 hendaklah ditolak atau dijauhkan,
 pahala amalan hendaklah digandakan 
dan masa yang ada hendaklah dibahagikan
 dengan sempurna agar kita tidak tergolong
 dalam golongan mereka yang rugi hidup di dunia dan akhirat.

 Apabila anda mula menyangka 
anda telah membuat satu pilihan
 yang salah dalam hidup anda 
dan terus menyangka kebahagian tidak akan anda kecapi
 kerana kesalahan membuat pilihan itu, 
selamanyalah anda tidak akan berasa bahagia`` - Dr HM Tuah Iskandar Al-Haj 

 Berusahalah dengan ikhlas
 tanpa memikirkan balasan semata-mata,
 kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri,
 semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi
 dalam keadaan sedar atau tidak 
Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah,
 tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. 

Sekiranya kamu yakin kamu boleh menang
 sememangnya kamu boleh, 
tetapi jika kamu fikir kamu akan kalah 
 sememangnya kamu berada dalam jalan menuju kekalahan.
 Renung fikiranmu, ia menjadi kata-kata;
 Renung kata-katamu, ia menjadi perbuatan;
 Renung perbuatanmu, ia menjadi amalan;
 Renung amalanmu, ia adalah sifat dirimu 
18/7/13..khamis...8.44pg..b.baru.bangi...

   

   


  


 
 

 


 
 Photobucket

10 SITUASI LELAKI YG WANITA PERLU FAHAMI

1. Bila si dia sibuk... ... .. Jangan pula kamu terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput kamu di tempat kerja ataupun menemani kamu pergi membeli-belah.

2. Bila si dia ego... ... . Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Lelaki amat payah utk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan.

3. Bila si dia romantik... ... .. Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jgn lupa selit sekali perancangan utk masa depan bersama.

4. Bila si dia panas baran... ... .. Jgn membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahan reda.

5. Bila si dia penat... ... . Jgn mengadu perkara ataupun bercerita ttg hal yg remeh. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan.

6. Bila si dia pentingkan diri sendiri... ... ... Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain.

7. Bila si dia mengongkong... .. Kalau kamu memberontak, pasti akan dimarahinya. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. Utk itu, kamu perlu berkata padanya utk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua.

8. Bila si dia selamba... ... . Cuba tarik perhatian si dia. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. Oleh sebab itu, kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya.

9. Bila si dia curang... .. Jgn tuduh tanpa usul periksa. Jika benar si dia curang, bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu. Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya, eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati.

10. Bila si dia lurus bendul... ... Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangatPERSOALAN JODOH - KENAPA TIADA JODOH LAGI??

Ketahuilah Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.. Hanya belum sampai masanya.Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa² lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah..

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah)terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang se! buah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh² bandar raya..

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak! ? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak², carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia²nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

Seorang teman pernah berpesan..
"Kadang² Allah sembunyikan matahari..Didatangkan pula petir dan kilat..
Puas kita menangis dan mencari..dimanakah hilangnya matahari..
Rupa²nya.. Allah ingin hadiahkan kita pelangi.." "


"Cinta yang disemadi! kan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..."
BACAAN SPYA MENJADI MULIA, KAYA & MURAH REZEKI
Oleh Noraini Ahmad, Saujanaku


Assalamualaikum,

Saya ada satu bacaan/amalan yang saya rasa sungguh menakjubkan yang ingin dikongsi bersama. Sebenarnya mak saya pernah memberinya kepada saya supaya dibaca setiap kali selepas solat fardhu tapi sebab apa atau untuk apa tidaklah diberitahunya. So, sayapun kadang baca kadang tidak.

Pada satu hari, saya membeli sebuah buku AMALAN KEMURAHAN REZEKI, di dalam buku tu ada bacaan tersebut yang diberi keterangan sesiapa yang membaca 2 ayat Al Quran ini 7 kali setiap selesai solat fardhu dgn tertib selama-lamanya, maka jika anda lemah menjadi kuat, jika hina menjadi mulia, jika kalah menjadi menang, jika sempit menjadi lapang rezekinya, ketika susah menjadi gembira, ketika miskin menjadi kaya dan apabila mempunyai hutang dapat membayarnya.
Sejak dari itu, saya selalu membacanya, tidak selepas solat sahaja tapi setiap kali saya keluar rumah. Ada dua tiga perkara yang sungguh menakjubkan yang pernah saya alami.

Saya kehilangan sesuatu yang dah agak lama (setahun), bila ia diperlukan barulah saya sedar kehilangannya. Saya berdoa dan ayat itulah yang saya ulang-ulangkan berhari-hari. Alhamdulillah dengan tidak semena-mena, ada orang yang mengirimkannya melalui pos. Bayangkanlah setelah setahun baru dia muncul.... Saya panjangkan kepada kawan saya yang kehilangan beg, alhamdulillah dia juga dapat kembali begnya setelah mengamalkannya.

Saya pernah kena saman polis ketika memandu. Setelah saya imbas kembali semasa saya keluar rumah pada hari tersebut, saya tidak membaca ayat tersebut seperti biasa... Dan saya pernah dengar melalui mak mertua saya, ustaz mengatakan sesiapa yang mengamalkan ayat tersebut, sekiranya ajalnya hampir sampai, dia tidak akan dapat membaca ayat tersebut. Ada lagi yang saya alami tapi tak payahlah saya citerkan semuanya...

" ITULAH AYAT DARI SURAH AT-TAUBAH ayat 128-129 "


KENAPA KITA DI UJI OLEH ALLAH??

kadang-kadang bilamana kita dilanda pelbagai ujian dan dugaan hati ini selalu sahaja merintih... dan pelbagai persoalan timbul dibenak hati sanubari kita.......

KENAPA AKU DIUJI ?

" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja)mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. "
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN ?
" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. "-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ?

" Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA KECEWA ??

" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. "-Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA ?

" Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. "-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu', "

-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI ??
" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka ..... "
-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ?

" ..... Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. "-Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI !!!!!!!!!!

" ..... dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. "-Surah Yusof ayat 87

Semoga segala persoalan dan rintihan yang melanda jiwa dan sanubari kita terubat dengan janji-janji Allah.......... sesungguhnya kepada kitab suci Al-Quran lah tempat kita merujuk segala permasalahan..... kerana ialah penawar..... penawar untuk kita......... marilah kita kembali kepada Al-Qu! ran..... kembali mengamalkan ajaran yang terkandung sepenuhnya........ semoga Allah memberkati sahabat-sahabat di sana....


PETUA MEMBELAI CINTA
 Oleh Ustaz Ismail Kamus

Nota: Petua Membelai Cinta yang disampaikan oleh Us. Ismail Kamus ini begitu popular dan banyak dijadikan rujukan dan motivasi kehidupan rumahtangga.

INDAHNYA cinta jika bersulam keikhlasan. Moleknya cinta andai setia yang dipertaruhkan dan untungnya bercinta jika berkekalan sampai bila-bila. Namun panas yang diharapkan sampai ke petang, siapa sangka hujan turun ditengah hari. Puas sudah membajai cinta, dibumbui dengan kasih dan sayang, membelai dan memupuknya dengan penuh tanggungjawab namun pasangan yang bertakhta di sanubari tetap berubah hati. Terlalu sukarkah mencintai isteri atau sememangnya si suami tidak pernah mensyukuri?

Datuk Ustaz Ismail Kamus membincangkan: "Perempuan umpama cermin, mesti cermat dan halus bila berhadapan dengan mereka. Lebih-lebih yang bergelar isteri. Sensitif, cepat kecil hati, merajuk dan minta dipujuk memang sifat wanita. Sebenarnya bukan susah melayan isteri. Seorang suami yang pandai mengambil hati, memujuk rayu jika diperlukan, bercakap lemah lembut dan rajin bergurau senda, ia sudah cukup dan memadai.

Perhatikan hasilnya, si isteri akan sanggup bersusah payah menyediakan makan dan minum di samping menguruskan rumah tangga, malah sanggup pula ke hulu ke hilir menambah pendapatan suami. Walaupun hidup dalam serba kekurangan, insya Allah hidup pasangan begini akan rukun damai sampai bila-bila. Bagaimanapun hal ini merujuk kepada wanita yang melimpah ruah dengan kasih dan sayang. Mengutamakan rumah tangga dan berusaha menceriakannya walaupun si suami bukan berpangkat besar atau mempunyai wang yang banyak.

Apabila ditujukan kepada wanita yang memegang prinsip, ada wang abang sayang, tak ada duit abang melayang lain pula penyudahnya. Jika yang dicintai itu adalah wang, yang disayang itu adalah kemewahan, memang rumah tangga tidak bahagia dan aman. Kerana yang diburu adalah wang dan harta, maka bila ada kedua-duanya di depan mata, si isteri akan berasa nikmat kebahagiaan namun bila semuanya melayang, wanita begini akan berasa terlalu kecewa dan bersusah hati, ujarnya.

Beliau menambah, "Bagaimanapun kalau dikatakan, peranan wang membeli kasih dan sayang, ia memang berkait antara satu dengan yang lain. Namun wang itu sekadar dijadikan sebagai alat dan bukan matlamat. Wang berperanan menyenangkan pasangan membina rumah tangga. Mendapatkan sebuah rumah untuk keluarga, memiliki kenderaan dan apabila berlaku sebarang bencana, wang dapat merungkai masalah yang melingkari. Jika mengandaikan wang untuk membeli cinta dan mengeratkan kasih dan sayang, tandanya kita sudah tersilap menafsir.


Sepatutnya utamakan nilai kasih dan sayang yang diberikan
oleh suami atau isteri, justeru andai suatu hari kita ditimpa musibah dan hidup dalam serba kekurangan, tidaklah cepat melatah. Cuba perhatikan mereka yang tinggal di kampung. Ada pasangan yang hidup melarat dan menderita kerana tidak mempunyai wang yang banyak, namun ikatan kekeluargaan erat dan sendat dengan kasih dan sayang," jelasnya. Beliau tidak menafikan, wanita sekarang lebih ramai yang celik mata dan sedar tentang perlunya membelai cinta sampai ke tua, sedangkan lelaki asal ada orang yang menguruskan rumah tangga sudah memadai. Golongan begini, malas hendak memupuk atau membajainya walaupun mereka mampu melakukan.

Wanita ketara sudah celik mata. Ini dapat diperhatikan dalam ceramah atau syarahan. Mereka lebih banyak jika dibandingkan dengan kaum Adam. Sekiranya intipati ceramah mengenai pasangan, pihak si isteri akan mudah terima dan berusaha berubah apatah lagi jika kena dengan cara dan pendekatan yang betul. Sebaliknya si lelaki yang turut mendengar tetapi kurang menghayati. Jika terima pun dengan perasaan sombong dan egonya dan memang sukar mengubah kesilapan.

WANITA - TULANG RUSUK YANG BENGKOK
Walaupun hakikatnya bahtera rumah tangga itu sepatutnya dikemudikan oleh si suami namun era kini menyaksikan lebih banyak wanita yang lebih sensitif mengekalkan kerukunan. Maknanya wanitalah yang lebih banyak bersabar, menelan pahit maung kekurangan pendapatan atau menghadapi kerenah suami yang kadang kala membosankan. Wanita sepatutnya berbangga dengan kejayaan ini walaupun asalnya daripada tulang rusuk kiri lelaki yang bengkok.

Nabi bersabda, wanita itu dicipta daripada tulang rusuk kiri lelaki yang bengkok, maknanya jika dibiarkan sikapnya yang tidak elok, maka begitulah ia kekal selama-lamanya. Lantaran itu andai si suami ingin memberi nasihat, hendaklah secara psikologi dan lemah lembut sehingga yang bengkok itu akan lurus. Sebaliknya jika menggunakan kekerasan, maka tulang yang bengkok itu akan mudah patah atau pecah. Misalnya jika isteri pemarah, membebel dan cakap banyak, si suami anggap sahaja ia cubaan yang amat kecil. Allah berfirman, "Apa yang kamu tidak suka, itu adalah yang terbaik untuk kamu." Namun dengan perkembangan hari ini, nampaknya dunia sudah terbalik, si lelaki pula nampak gayanya banyak yang bengkok, selarnya.

CINTA DAHULU SEBELUM KAHWIN?
Memang ramai yang membincangkan dua perkara ini sama ada cinta dahulu sebelum berkahwin atau berkahwin dahulu baru bercinta. Ada orang bercinta lama, selepas kahwin berasa jemu pula. Mulanya pasangan masing-masing buat perangai. Ada pula sarankan, lepas kahwin baru bercinta, mereka dakwa pula lepas kahwin baru pecah tembelang pasangan masing-masing. Maknanya, tidak ada kaedah khusus, ia bergantung kepada jodoh masing-masing, dedahnya.

Beliau menambah, "Contohnya pasangan orang tua dahulu. Masing-masing tidak kenal tetapi keluarga aturkan perkahwinan. Lepas kahwin kita lihat mereka kekal sampai berpuluh-puluh tahun dan orang tua-tua dakwa cara begitu lebih baik. Sebenarnya itu bukan formula tetapi kebetulan. Maklumlah tinggal di kampung, pergaulan bukanlah seluas atau semoden golongan yang tinggal di bandar. Jika berlaku pergaduhan, si suami tidak sampai hati menceraikan isteri, begitu juga si isteri jika minta cerai pun ke mana diri hendak dibawa?" soalnya.

Sambungnya lagi, kedamaian hidup berumah tangga mesti dicatur sejak diawal perkenalan. "Mesti diselidik latar belakang pasangan kala peringkat pemilihan pasangan. Sekiranya pihak lelaki atau wanita mengikut kriteria yang dianjurkan oleh Islam, insya Allah akan ada kerukunan dalam perkahwinan. Namun jangan tersilap memilih, konon berkenan pasangan yang kuat agamanya. Kita hendaklah memandang dengan pandangan yang luas, bukan setakat sembahyang, puasa atau berzakat sahaja yang patut diambil kira. Antaranya hendaklah menjurus kepada nilai peribadi seseorang. Misalnya kesanggupan penerimaan kita kepada kerenah, gelagat atau tingkah laku pasangan. Kadang kala perangai lelaki membosankan dan tidak kurang ada yang menyejukkan, jika kita terima daripada awal maka redhalah sehingga akhirnya, kerana itulah suami atau isteri kita yang sebenar-benarnya.

LEPAS KAHWIN TERBONGKAR RAHSIA

Ditanya bagaimana mahu membelai cinta seandainya selepas berkahwin baru terbongkar rahsia keburukan pasangan, beliau mengulas. Memang sukar menelah kebaikan individu meskipun seseorang itu taat kepada ibadatnya. Pernah suatu ketika seorang lelaki menemui Saidina Omar dan berkata, bahawa dia telah memilih seorang lelaki untuk menjadi saksi. Lantas Saidina Omar bertanya, "Apakah engkau kenal lelaki itu?" Pemuda itu menjawab, "Tidak ya amirul mukmimin." Saidina Omar bertanya lagi. "Apakah engkau pernah bermusafir dengannya?" Orang itu jawab, "Tidak pernah,"


Bertanya lagi Saidina Omar, "Apakah engkau pernah berjiran dengannya?
Orang itu menjawab,'Tidak pernah.' Lantas ditanya Omar lagi, "Macam mana engkau kenal dia? Dijawab si pemuda. Saya selalu tengok dia sembahyang maka yakinlah dia memang baik.' Omar berkata, “Engkau pergi dan selidiki lagi kerana engkau sebenarnya belum betul kenal kepadanya." Daripada kisah yang diriwayatkan maknanya,


sekadar tengok seseorang sembahyang, berulang alik ke masjid atau membaca al-Quran belum bererti kita tahu perangai yang sebenar. "Seeloknya ajak dia bermusafir, baru tahu kedekut atau tidak. Berjiran dengannya, baru tahu perangai peribadi, dan jika berniaga bersama-samanya baru tahu amanah atau sebaliknya diri seseorang.


Jika sudah kenal hati budinya barulah boleh dia dijadikan kawan atau saksi. Begitu juga apabila mencari pasangan, selidik dahulu latar belakang dan nilai peribadinya. Caranya dengan menghantar wakil atau orang tengah yang boleh diharapkan," sarannya.

Namun tidak dinafikan, apabila suami berubah sikap misalnya tidak lagi mesra seperti dahulu, tidak mahu bergurau senda apatah lagi memupuk kasih dan sayang si isteri akan makan hati dan menderita. Namun jangan sesekali dibiarkan sehingga meresap ke dalam hati dan perasaan yang akhirnya menjadi kebiasaan. Apabila suami buat perangai, cepat-cepat ditegur. Supaya dia segera sedar yang perbuatannya itu salah. Jika isteri terlalu sabar dan redha dibimbangi akan meresap ke dalam hati dan menjadi kesedapan kepadanya. Memang kenyataannya apabila menegur atau melembutkan hati suami, mereka akan lebih keras dan kasar.


Gelagat perubahan ini lebih ketara apabila si suami sudah mula senang sedikit.
Balik lewat malam, bersenang-senang dan makan-makan dengan teman-teman atau pergi berpoya-poya. Sebab itu dikatakan orang, wang sahaja membawa kebahagiaan tetapi mengheret kepada kecelakaan. "Cara untuk mengatasi masalah suami yang berubah hati, si isteri tidak boleh membentak. Kerana lelaki yang berperangai begini, hatinya sudah keras. Si isteri mesti menggunakan pendekatan dengan cara yang paling lembut sehingga mereka sedar.

"Tidak dinafikan apabila si isteri berlembut, perangai suami semakin menjadi-jadi. Bagaimanapun cuba kita fikirkan, kalau membentak akan timbul pula permusuhan yang berpanjangan. Silap hari bulan, si suami memukul atau mendera si isteri. Diam isteri bukan bererti redha dan bersetuju dengan perangainya cuma sekasar mana pun lelaki, namun jauh disudut hati pasti mempunyai belas. Kasihan dengan si isteri yang cukup tenang, sabar dengan perangainya yang buruk," ujarnya.

Tambahnya lagi, "Ada masanya suami mesti disentak dengan perkara-perkara yang tidak dijangka. Misalnya seorang isteri yang sebelum ini banyak cakap tiba-tiba mogok. Lepas masak diam, lepas makan diam, hendak tidur pun diam, maknanya perangainya berubah menjadi pendiam. Mungkin dengan cara itu dia mampu meluahkan perasaannya daripada marah tidak tentu pasal kemudian dicop suami, dia derhaka. "Seperti kisah seorang pemuda yang menyatakan hasrat mahu berkahwin tetapi dihalang oleh emaknya. Jadi dia mogok, kalau melawan, bimbang menderhaka kepada orang tua dan dia takut masuk ke dalam api neraka. Lantas dia diam sahaja sepanjang masa.


Tidak makan, tidak minum, tidak tidur, sembahyang sahaja yang dilakukan. Lama-kelamaan ibunya bertanya,
“Engkau sakit ke, asyik diam aja." Si anak menggelengkan kepala. Oleh sebab emak sayangkan anak, lantas disuruhnya si anak berkahwin. Barulah si anak bersemangat dan bahagia. Dalam kes ini si anak terselamat, tidak menderhaka kepada ibunya dan dapat pula berkahwin," ceritanya.

TEGUR CARA BERHIKMAH

Ismail Kamus menambah, jika sukar atau tidak sampai hati menegur suami yang buat perangai, gunakan orang tengah. "Memang susah mencari yang boleh dipercayai tetapi itulah cabaran yang mesti dihadapi. Bagaimanapun cara penyampaian orang tengah itu biar betul dan kena caranya sehingga suami tidak menyalahkan si isteri. "Selain memberi nasihat, isteri hendaklah mohon kepada Allah dan bermunajat kepada-Nya tanpa jemu. Di samping itu bacalah surah Ali-Imran, ayat 83 yang maksudnya:

"Apakah selain daripada agama Allah mereka cari, dan baginya, menyerahlah sesiapa yang di langit dan yang di bumi, secara sukarela dan terpaksa dan kepadanya jua mereka dikembalikan."

"Ayat ini hendaklah dibaca sebanyak 1,000 kali sehari. Apabila hendak digunakan baca tiga kali dan tiup kepada orang yang berkenaan atau ditiupkan ke dalam air untuk diminum oleh orang tersebut. Mudah-mudahan, berkat doa dan air itu akan lembut hatinya."


Menjawab persoalan, bagaimana membelai cinta jika si suami asyik panas baran beliau menjelaskan. Apabila suami baran,
isteri kena sabar dan redha kerana itulah suami kita. Orang yang baran sebenarnya ada masalah. Jiwanya sakit tenat dan perlu diubati. Perhatikan di mana kelemahan suami dan cari punca kenapa dia marah. Kemudian kita cari jalan supaya dia tidak marah. Umpamanya kalau isteri lambat masak, suami akan marah, jadi si isteri hendaklah menyegerakan memasak. Ataupun setiap kali balik kerumah, suami mesti hendak minum, jadi cari jalan cepat-cepat sediakan minuman. Ertinya kita hendaklah menutup segala punca kemarahan suami dan lama-kelamaan penyakitnya akan reda.

Kalau dia yang menyalakan api kemarahan, isteri hendaklah mendiam diri. Jangan sesekali marah kerana marah itu bukan milik kita tetapi haknya. Jika kita tentang kemarahannya, ia akan lebih cepat terbakar atau merebak. Lagipun api bukan lawannya api sebaliknya hendaklah disimbah dengan air supaya padam.


"Untuk meredakan, amalkan surah Toha ayat satu hingga enam dan baca sebanyak 1,000 kali. Tiup kepada ubun-ubun atau mukanya sehingga kepusat sebanyak tiga kali. Insya-Allah akan lembut hatinya."
Antara maksudnya,

"Tha, Ha, (Hai manusia), tiada Kami turunkan al-Quran ini supaya engkau mendapat celaka. Melainkan peringatan bagi orang yang takut (kepada Tuhan). Wahyu yang diturunkan dari Tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. Tuhan yang Pemurah berkuasa di atas singgahsana. KepunyaanNya apa yang ada dilangit, apa yang ada di bumi, apa yang ada di antara kedua-duanya dan apa yang ada di bawah tanah."

Sebelum mengakhiri perbualan, beliau sempat menegur sesiapa sahaja yang masih mengabaikan rumah tangga sebaliknya hanya mahu berseronok dan berserakah, hendaklah segera bertaubat. Nabi bersabda, Barang siapa yang telah melampaui 40 tahun namun kebaikannya tidak mengatasi kejahatan hendaklah dia bersiap sedia untuk masuk api neraka."
PETUA 8P OLEH USTAZAH SITI NURBAHYAH -PETUA KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA
 

1) P yang pertama ialah ‘puji’ iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terim! a kasih apabila diberi pertolongan. Jangan lah terlebih puji pulak naik tochang nanti susah pulak

2) P kedua ialah ‘peluk’ yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang. Peluk je jangan lebih2 pulak

3) P seterusnya ialah ‘penghargaan’ di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang. Yang ni lah yang kureng sikit, selalu complain aje

4) ‘Perhatian’ adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan, katanya yang menulis buku Cakar Harimau - Tips Kebahagiaan Rumah Tangga, Amalan Ibu Mengandung dan Panduan Mencerdaskan Minda. Setuju sangat.

5) P seterusnya mewakili ‘persefahaman’ antara pasangan...ia amat penting

6) P yg keenam ialah ‘pergaulan’ iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga. Sendiri ingat la….. Takut nanti bukan ketiga je, keempat pun boleh jadi…..

7) Satu lagi P adalah ‘percutian’ di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.
Ni yang suseh sikit ni, gerabak tu nak tinggalkan kat mana kalau kepala dia dah tak de????

8) Dan P yang terakhir ialah ‘permohonan’ iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia. Amin. Ini lah yang teramat penting sebagai Hamba Allah.

Beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca :
a) Surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi
mengurangkan panas baran suami.

Kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.
Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

“Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga,”PETUA AWET MUDA
Disini sy sertakan sedikit petua awet muda yg diambil dr internet tuk tatapan teman firdausi...

1)Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf a.s. Amalkan setiap pagi. InsyaAllah..

2)Banyak kan memakan Ulam-ulaman dan selalu amalkan solat malam seperti Tahjud dsb…InsyaAllah wajah berseri dan nampak muda.
Tapi solat tu kenalah ikhlas…

3)antara ulam utk awet muda ialah pucuk putat, pucuk ulam raja, pucuk sambung nyawa, pucuk beluntas, pucuk bebueh, pucuk selom, pucuk daun kari, pucuk jarum 7, pucuk daun sekentut, pucuk daun kaduk, pucuk daun gengseng jawa, pucuk daun tenggek burung, daun pegaga, cekur, pucuk gajus, pucuk daun petai belalang, buah muda petai belalang, pucuk jering, buah jering, pucuk kerdas, buah kerdas, pucuk petai, buah petai, pucuk cemumak, (semua pucuk diatas dimakan mentah, insyaAllah.

4)Ketika mandi diwaktu pagi [atau bila² waktulah… :D], biasakan dengan menjirus air bermula dari hujung kaki dan sedikit demi sedikit sehinggalah ke kepala! Ketika sampai di dada, bolehlah berselawat [di dalam hati ye]..diulangi sebanyak 3x!

5)jangan cepat marah,kalau boleh muka kita harus di hiasi dengan senyuman selalu and yang paling penting lagi selalu minum air suam banyak2 ok ler…

6)sekurang-kurangnya lapan gelas sehari,tidur secukupnya dan makan makanan seimbang…kecantikan haruslah bermula dr dalaman baru lah kecantikan luaran menyerlah…sentiasa menjaga kebersihan diri pasti awet muda..


BAGAIMANA CARA MAKAN..BEGITULAH CINTANYA

" Ish! Pelahapnya dia makan! 'Cancel' nak buat pak we!! Tengoklah tu makanan tepi bibir pun tak dilapnya. Eiii....teruknya."


Perhatikan gaya teman kamu makan! Masing-masing ada gaya yang tersendiri. Ada yang makan penuh kesopanan, ada yang makan sambil bercakap bahkan sambil tersembur pun ada! Ha...jangan tak tahu. Gaya makan si dia di meja makan juga ada memberikan gambaran sikap sebenar si dia. Apa kata kita selidik. Perhatikan lah bagaimana gaya si dia makan tapi jangan pula sampai dia terperasan. Barulah kamu boleh menilai peribadinya.

Makan dengan tenang
Wah! Skima habis nampaknya. Suapannya penuh hati-hati. Tapi sikapnya itu buat kamu bosan. Geram pun ada gak. Mana taknya, dia seolah-olah lebih 'minat' dengan makanan itu berbanding dengan diri kamu sendiri. Namun di sebalik sikap dingin si dia itu menggambarkan bahawa dia seorang yang tegas dalam membuat keputusan dan usah diragui soal kesetiaannya. Kamu tetap satu di hatinya! Cewah!

Asyik belek makanan
Hai! Dia lebih banyak pandang makanan daripada wajah kamu! Macamlah makan tu sedap sangat. Perhatikan cara dia makan. Cukup teliti. Misalnya kalau makan ikan, tulang-tulang ikan itu siap disusun di tepi pinggan. Elok saja! Usah gusar, itu menandakan dia amat prihatin dalam tiap apa juga yang dilakukan. Selain itu, tentu saja dia memang serius dengan kamu. So, usahlah diragukan cintanya!

Serius ketika makan
Kiranya gaya makan dia okey saja. Tak terlalu cepat atau lambat sangat Sesekali dia akan berbual tapi taklah kerap sangat. Bermakna kamu masih lagi 'wujud' di depannya. Namun ketika mengunyah, matanya asyik perhatikan kamu hingga kadangkala kamu nak makan pun segan. Alahai! Bertuahnya badan! Nampak sangat dia teramat sayang terhadap kamu dan tak mahu kamu 'hilang' sesaat pun dari pandangannya. Jaga-jaga, kang nanti tercekik tulang pulak! Sikap pelindung jelas ditunjukkan terhadap diri kamu. Berbahagialah yek!

Makan sambil borak
Syok sangat berbual dengan kamu sampaikan nasi di dalam pinggan pun tak luak. Itu menggambarkan si dia seorang yang periang dan susah nak tengok dia marah. Tapi, merajuk tu adalah. Selain itu, dia juga gemar berterus-terang kerana baginya itu adalah antara perkara utama untuk memastikan sesebuah perhubungan itu berjaya. Tapi awas, jangan buat dia marah. 'Angin satu badan'lah pulak!

Makan sambil kerap tengok jam
Tiap kali makan, selalu nak cepat sedangkan m asa masih pangjang dan tak ada perkara yang nak 'dikejar'. Jangan salah faham, bukan dia ada date dengan gadis/jejaka lain, cuma itu dah memang tabiat dia. Itu semua menunjukkan bahawa dia sebenarnya amat menitikberatkan soal masa. Tengok saja tiap kali berjanji. Mesti 'on time' dia sampai. Sebab tu dia tak suka seseorang yang lembap.

Makan sambil merungut
Ada saja yang tak kena. Makanan tak sedaplah, kurang garamlah dan macam-macam lagi. Kadangkala tu, sakit juga hati kamu dibuatnya. Alah! Biasalah tu, dia kan jenis yang suka berterus-terang. Apa saja yang dirasakan tak puas hati akan diluahkan walaupun kadangkala ia merimaskan kamu.Tapi di sebalik sikapnya itu, ia menunjukkan bahawa dia teramat mengambil berat terhadap diri kamu. Cuma awas, dia tu kuat cemburu. Jadi, jangan gatal-gatal nak menjeling jejaka/gadis di meja sebelah walaupun sekadar untuk cuci mata. Nahas kamu nanti!SIAPAKAH ANDA YG SEBENARNYA???
Siapakah orang yang sombong?
Orang yang sombong adalah orang yang diberi penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu, iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di bumi dan langit pada Tuhannya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya?
Orang yang telah mati hatinya adalah orang yang diberi petunjuk melalui ayat-ayat Al-Quran, hadis dan cerita-cerita kebaikan namun merasa tidak ada apa-apa kesan dalamjiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dungu kepala otaknya?
Orang yang dungu kepala otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyeksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yang kuat?
Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika dia didalam kemarahan.

Siapakah orang yang lemah?
Orang yang lemah adalah oranmg yang melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil?
Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat ke atas junjungan Rasulullah s.a.w.

Siapakah orang yang buta?
Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca dan meneliti kebesaran al-Quran dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli?
Orang yang tuli adalah orang yang diberi nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia berkata, Inna lillahi wainna illahi rajiuun. Lalu sambil berkata, Ya Rabbi aku redha dengan ketentuan-mu ini, sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang menangis air mata mutiara?
Orang yang menangis air mata mutiara adalah orang-orang yang sedang bersendiri lalu mengingat akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya alu mengalir air matanya.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang yang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukan harta.

Siapakah orang yang pandai?
Orang yang pandai adalah orang yang bersiap-sedia untuk hari kematiannya kerana dunia ini berusia pendek sedang akhirat kekal abadi.

Siapakah orang yang bodoh?
Orang yang bodoh adalah orang yang beria-ia berusaha sekua tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya?
Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang sentiasa mempertingkat ilmu agamanya.

Siapakh orang yang mundur hidupnya?
Orang yang mundur hidupnya adalah orang yang tidak mempedulikan akan halal dan haramnya sesuatu perkara itu.

Siapakah orang yang gila itu?
Orang yang gila itu adalah orang yang tidak sembahyang kerana hanya dua syarat saja yang memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang, pertama sekiranya ia haid dan kedua ketika ia tidak siuman akalnya.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaiakn.

Siapakah orang yang selalu ditipu?
Orang yang selalu ditipu adalah orang muda yang yang menyangka bahawa kematian itu berlaku hanya pada orang tua.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan dimana kuburnya akan diperluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling sempit?
Orang yang mempuanyai rumah yang paling sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah menggunakan akal sewaktu di dunia iuntuk menghindari seksa neraka.
Doa Ketika Dukacita dan Sedih


Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku di tanganMu, terlaksana ke atasku hukumanMu dan adil kehakimanMu terhadapku, aku memohon kepadaMu dengan setiap nama yang Engkau namakan dengannya diriMu, atau Engkau turunkan di dalam kitabMu, atau Engkau telah mengajarnya kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang tersembunyi pada ilmu ghaib di sisiMu, jadikanlah Al-Quran penenang hatiku, cahaya di dadaku, penghapus kedukaanku dan penghilang kesusahanku.Maksudnya:

Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada ditimpa kesusahan dan kedukaan daripada kelemahan dan kemalasan, daripada kedekut dan perasaan takut dan daripada desakan berhutang dan paksaan orang.


Doa supaya dapat membayar hutangMaksudnya:
Ya Allah, cukupkanlah aku dengan segala perkara yang telah Engkau halalkan daripada segala perkara yang telah Engkau haramkan. Kayakanlah aku dengan kelebihan Engkau daripada meminta kepada orang lain.
Maksudnya:
Ya Allah, aku berlindung denganMu dari ditimpa kesusahan dan kedukaan, dari kelemahan dan kemalasan, dari kedekut dan perasaan takut dan dari desakan hutang dan paksaan orang.


ANTARA ORANG-ORANG YANG DIDOAKAN OLEH MALAIKAT

Allah SWT berfirman, “Sebenarnya (malaikat - malaikat itu) adalah hamba - hamba yang dimuliakan, mereka tidak mendahului-Nya dengan perkataan dan mereka mengerjakan perintah - perintah-Nya. Allah mengetahui segala sesuatu yang dihadapan mereka dan yang dibelakang mereka, dan mereka tidak memberikan syafa’at melainkan kepada orang -orang yang diridhai Allah, dan mereka selalu berhati - hati karena takut kepada-Nya” (QS Al Anbiyaa’ 26-28)

Inilah orang - orang yang didoakan oleh para malaikat :

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa ‘Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan karena tidur dalam keadaan suci” (hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/37)

2. Orang yang duduk menunggu shalat.
Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Tidaklah salah seorang diantara kalian yang duduk menunggu shalat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia’” (Shahih Muslim no. 469)


TIPS KESIHATAN

Menjaga kesihatan adalah dituntut oleh Agama. Banyak cara menjaga kesihatan tubuh badan maupun dari segi sains dan diajar oleh Al-Quran antaranya adalah spt:-
1. Bersenam @ beriadah.
2. Mengawal makanan.


Tahukah anda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan
anda. Isyaallah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan. (memang terbukti keberkesanan). Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-


1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.
Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi.
Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).


3. waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur
(iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. dengan bersujud makan darah akan mengalir keruang berkenaan.


4. dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala Dalam ikan mengandungi ion (-). jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yng terhasil yang boleh merosakkan usus kita.


5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.
Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)***30 PETUA MENAMBAT HATI PASANGAN & KUKUHKAN IKATAN CINTA***
30 petua kukuh ikatan cintaSetiap insan ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang seseorang itu bertemu jodoh yang berada jauh darinya

- Setiap insan ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang seseorang itu bertemu jodoh yang berada jauh darinya.

- Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakal, insya-Allah akan menemukan anda dengan pasangan.

- Banyak orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

- Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti magnet yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

- Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

- Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca al-Quran, memaafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

- Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan akan membenci anda.

- Harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangan pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa.

-Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

- Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama.

- Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.

- Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

- Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

- Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan.

- Tidak salah bagi wanita memulakan usaha untuk berkenalan. Lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya wanita yang memulakannya.

- Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati serta bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

- Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

- Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

- Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

- Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain serta seronok untuk didampingi orang lain.

- Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sesiapa saja boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita.

- Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.

- Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang ringkas, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan reda dengan setiap pemberian lelaki terbabit.

- Wanita mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Oleh itu, lelaki janganlah terlalu berjimat atau kedekut.

- Lelaki harus belajar mengenal kerenah, perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebencian wanita.

-Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.

- Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

- Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan perbezaan sifat, tindakan serta minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

- Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi serta melengkapkan sikap dan sifatnya.

- Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering berasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.

- Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki membentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan bersama.
***20 AMALAN MURAH REZEKI ***
Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. 

Di antaranya:1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)


2. Memperbanyak istighfarIstighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.:
“Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)


3. Tinggalkan perbuatan dosaIstighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.:
“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)


4. Sentiasa ingat AllahBanyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya:
“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)
5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa


Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:

“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)
Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:
“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)


6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemahBerbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.:
“Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)


7. Tunaikan hajat orang lainMenunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:
“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)


8. Banyak berselawatAda hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyakIbnu Abbas berkata:
“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”


10. Berpagi-pagiMenurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahimNabi s.a.w. bersabda:
“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)


12. Melazimi kekal berwudukSeorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda:
“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)


 13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. berFq;7kepada Zubair bin al-Awwam:

“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)
14. Melazimi solat malam (tahajud)

 
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah .


15. Melazimi solat DhuhaAmalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)


16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman:
“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)


17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.
Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa:


 “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

 18. Berdoa 
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnyaSiapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.
 


20. Bertawakal
  Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah . Firman-Nya:
“Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (At-Thalaq: 3)
Nabi s.a.w. bersabda:
“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan), dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3)


Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya 
KELEBIHAN SURAH AL-KAUSAR

سورة الكوثر

بسم الله الرحمن الرحيم

إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ (1) فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ (2) إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ (3

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat
& diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.
Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.
Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu
dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. Kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

a) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t.
makbulkan doa kita.

b) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher,
Insya'Allah hilang dahaga.

c) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar
yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

d) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan
Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

e) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

f) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk
ketika menunaikan solat.

g) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t.
akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.